Siste single i vennegjengen

Siste single i gjengen?

Det har sine fordeler!

SISTE SINGLE I VENNEGJENGEN: De fleste av oss drømmer om en å bli gammel sammen, og da kan det føles sårt å være den siste single i vennegjengen.
SISTE SINGLE I VENNEGJENGEN: De fleste av oss drømmer om en å bli gammel sammen, og da kan det føles sårt å være den siste single i vennegjengen. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- De fleste av oss har en forventning om at voksenlivet skal leves sammen med en partner, og gjerne også om å få barn med vår utkårede, sier Nina Sletteland til Kvinneguiden.

Hun er spesialist i helsepsykologi, sykepleier og parterapeut, og driver firmaet Samlivshelse.

Siste single i vennegjengen

Hun mener det å blir stående igjen som den eneste i vennegjengen som ikke har fått til dette, kan gi en følelse av å ikke helt hører til noen steder.

Kanskje også en følelse av å stå i veien for andre.

- Det kan for eksempel oppleves som  vanskelig å møte i selskapeligheter der alle andre er par, for da blir annerledesheten med ett så synlig. Vi har en lei tendens til å sammenligne oss med andre, og det er i farlig i alle sammenhenger. Ingen av oss er like, og vi har alle ulike forutsetninger – også i samliv, sier Sletteland.

- Det å være singel må ikke nødvendig være noe negativt, men for mange kan det oppleves som en berg- og dalbane følelsesmessig, sier coach Ingrid Husan, som driver firmaet Cani coaching, til Kvinneguiden.

Husan har gjennom 13 år jobbet som coach og profesjonell sparringspartner, og det å være i stadig utvikling er grunnleggende i hennes coaching. Hun jobber med alle livsområder og har stort fokus på relasjoner, mental opprydning, måloppnåelse og det å trives i sin egen hverdag.

Vær åpen

En annen utfordring kan være at den som er singel føler seg ensom og alene med livet.

 NINA SLETTELAND: Spesialist i helsepsykologi, sykepleier og parterapeut.
NINA SLETTELAND: Spesialist i helsepsykologi, sykepleier og parterapeut. Foto: FOTO: Privat
INGRID HUSAN: Coach i Canicoaching.
INGRID HUSAN: Coach i Canicoaching.

Tips til deg som har en singel venn

 • Sørg for at den single vennen din også blir invitert på fest
 • Vær åpen for at hun kan ta med seg en om hun vil
 • Vis hensyn når det gjelder samtaleemner. Mange syns det er vanskelig når alle bare snakker om barna

Kilde: Nina Sletteland

- Kanskje kjenner du på det at du ikke har en partner å dele hverdagslivets gleder og problemer med. De fleste enslige er ikke ensomme, men dersom dette er et snikende problem, er det ingen andre enn du selv som kan gjøre noe med det. Ta ansvar for deg selv og søk hjelp, sier Sletteland.

Hun legger til at selvmedlidenhet kan gjøre tilværelsen ekstra vanskelig, for jo mer selvopptatt du er, jo vanskeligere blir det å være åpen for de mulighetene som faktisk byr seg.

- Sett deg selv til side og spør deg hva du kan bidra med for at du og de rundt deg skal få det enda bedre? Hvilke talenter og gaver har du som andre kan ha nytte av? Det er utrolig hvor mye glede man kan oppleve gjennom å gi av seg selv, sier hun.

Gå ut alene

Sletteland tror likevel skammen er en av de største utfordringene for mange single.

Skammen over å ha mislyktes i å få dele livet med sin elskede.

- Mange kjenner også skam over å være den som ikke ble valgt, for i skammen ligger det en følelse av å ikke være verdig en annens kjærlighet. Dette er en veldig destruktiv følelse, men vi har det alle i oss, sier hun.

Hun tror mange single gjerne vil gå ut og spise på restaurant, men at sårbarheten og skammen hindrer dem i å gjøre det.

- Jeg vil imidlertid anbefale alle enslige å gjøre nettopp det. Tørr å vise deg som den du er, modig og enslig. Det er ingen skam å spise alene. Omtrent halvparten av Norges befolking gjør det, så hvorfor ikke skeie ut på restaurant i blant, sier hun.

Greit å være alene

For å bli kvitt skam og selvopptatthet er du nemlig nødt til å akseptere din egen situasjon.

Si til deg selv at det kommer en tid for deg også, men at det er helt greit å være alene nå.

- Du er nødt til å tørre å vise deg frem og by på deg selv, Vær åpen og tilgjengelig for andre. Byr du på deg selv, og viser din sårbarhet og din styrke, vil sjansene  for nærhet med andre være større, sier hun.

Sletteland skjønner at man kan frykte avvisning, men minner om at dette sjelden skjer.

De fleste hindringer i livet skaper du selv, så du er selv nødt til å ta tak i dem.

- Det å være singel betyr imidlertid ikke at du er fritt vilt. Noen har en lei tendens til å tro det, så vis respekt for deg selv ved å gjøre dine egne valg, sier hun.

Ta styring over livet

- Det å være singel må ikke nødvendig være noe negativt, men for mange kan det oppleves som en berg- og dalbane følelsesmessig. Det kan være sårt å få avslag og kjedelig å gi avslag, sier coach i Canicoaching, Ingrid Husan.

Hennes råd er også å flytte fokus et over på hva du selv må gjøre for å være tilfreds.

Ta selv styring over livet ditt.

- Livet er fullt av møter, og vi tiltrekker oss ofte av likheter. Alt vi ønsker oss i en partner, er egenskaper vi kan dyrke hos oss selv.

Snakk sammen

Å bevare vennskapene med de vennene du har, kan føles vanskelig når alle andre i vennegjengen er etablerte med partner.

Kanskje har de også fått barn.

- For å beholde det gode vennskapet, kan det være viktig å ta en skikkelig samtale om hvordan det oppleves for dere begge å stå i de ulike situasjonene – som singel og ikke singel. Hør på det de andre har å si om det å stå på den andre banehalvdelen. Dette kan gjøre det lettere og forstå valg og handlinger den andre gjør, sier hun.

Verdsett friheten

17 fordeler ved å være singel

 1. Du kan flørte med hvem du vil, når du vil.
 2. Du kan også kysse hvem du vil!
 3. Du trenger ikke vaske annet skittent undertøy enn ditt eget.
 4. Du får kjenne på spenningen hver gang du går ut. Kanskje møter du den rette i dag?
 5. Du har tid til å lese en bok en hel kveld, melde deg på yoga kurs eller lære deg italiensk. Du har ingen å stå til ansvar for enn deg selv!
 6. Du slipper unna middag hos svigers.
 7. Du kan bruke så lang tid du vil når du skal gjøre deg klar til en kveld ute.
 8. Du får selv velge temperaturen hjemme
 9. Du får sengen din helt for deg selv, og slipper noen som rapper dyna, som er varm som en stekeovn eller snorker som et lokomotiv.
 10. Du kan lage akkurat hva du vil til middag
 11. Sex blir aldri en rutine.
 12. Og når det gjelder sex: Vibratoren lar deg alltid komme først!
 13. Du kan bestille akkurat hva du selv vil på pizzaen.
 14. Du trenger ikke å krangle om fjernkontrollen
 15. Ingen klager på rotet ditt. De middagsrestene kan vente om du heller vil se Game of Thrones.
 16. Du slipper å late som du liker gaver du egentlig syns er håpløse.
 17. Du har all skapplassen for deg selv.

Kilder: Cosmopolitan, Buzzfeed og Popsugar.

Og glem ikke at singeltilværelsen slettes ikke trenger å være trist.

- Det er mye som er positivt med å være singel, men som en ikke tenker på når en er i den situasjonen selv. Som singel kan du faktisk skape akkurat det livet du ønsker å ha på egenhånd, for senere er dere kanskje to om å bestemme, sier Husan.

Verdsett den friheten og fleksibiliteten singellivet gir, og bruk tiden til å finne ut hva du ønsker i et eventuelt parforhold.

- Finn holdninger som fungerer for deg slik at du er den du ønsker å være når du møter den du vil være sammen med, sier hun.

Bli kjent med deg selv

Sletteland er enig.

- Som singel kan du tillate deg å gjøre akkurat det du har lyst til,  være impulsiv og gjøre valg uten å måtte ta hensyn hele tiden. Singellivet kan derfor by på utrolig mange spennende opplevelser som andre bare kan drømme om. Viktigst mener jeg likevel det er at det å være singel gir deg muligheten til å bli kjent med deg selv, sier hun.

Bruk tiden som singel til å finne ut hvem du er, hva du står for, hva du ønsker deg og hva du ønsker å bidra med i livet.

- Dette er i seg selv en spennende reise, og samtidig vil du stå stødigere i ditt valg når du møter din utkårede. Kjenner du deg selv og er glad i deg selv, er sjansen for å lykkes i samliv betydelig større enn om du ikke gjør det, sier hun.

Ta med en venn

Hun understreker videre at det at du er alene ikke betyr at du må trekke deg unna alt som har med par å gjøre.

Finn en fin balanse mellom å gjøre ting sammen andre i samme situasjon og gamle, etablerte venner.

- Del dine interesser med andre. Er du politisk engasjert, meld deg inn i ditt parti. Liker du å danse, meld deg på dansekurs. Ofte kan dette også være et godt utgangspunkt for  å finne kjærligheten, sier Sletteland.

Blir du invitert i vennelag med par, anbefaler hun å spørre om du kan ta med deg en venn eller venninne.

- Og skal du på ferie, så meld deg gjerne på temareiser sammen med andre single eller finn likesinnede på sosiale medier. Det finnes en rekke muligheter der ute, sier hun.

Må ikke forklare

Samtidig skal du gi deg selv rom til å være bare deg, også når de rundt deg begynner å mase om at det er på tide å finne en kjæreste.

Ikke la deg presse til å lete etter noe du ikke er klar for å finne.

- Av og til ønsker du kanskje å ta et avbrekk fra datingen, for den har jo sin pris følelsesmessig. Da skal det være greit å bare si i fra til venner og familie at du trenger en pause. End of discussion, sier Husan.

Heller ikke Sletteland syns du skal behøve å forsvare valget ditt overfor andre.

- Dette er et valg som er likeverdig med valget om å ikke være singel. Hvorvidt en ønsker å dele årsaken til sine valg i livet må være opp til enhver, sier hun.

Og har du funnet ut at du ønsker å leve et liv uten partner, skal det også være helt greit.

- Da må det bare være å si det som det er, og fortelle kort hva som underbygger det valget du har tro på at er riktig for deg, legger Husan til.

Vil du lese flere slike artikler?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning