Manipulert?

Slik kommer du deg ut av de manipulative klørne!

Publisert Oppdatert
Manipulative mennesker ønsker hovedsakelig en ting: Kontroll! Alle kan bli manipulert eller være manipulative; foreldre, elskere, ektefeller, venner, barn, ansatte eller sjefer. Siden en relasjon som inneholder en eller annen form for manipulasjon er dømt til ende med konflikt, er det greit å vite hvordan du håndterer en manipulativ person.

Les også: Kjedelig i forholdet?

Les også: Derfor er du utro

Les også: Klem en venn


Slik unngår du å bli manipulert:

1. Identifiser manipulativ oppførsel
Folk som bruker manipulasjon som hersketeknikk er veldig gode på det de gjør, nemlig å kontrollere andre. Taktikken varierer riktignok en del, men målet er alltid å få deg til å gjøre det de vil. Manipulativ oppførsel er for eksempel trusler, smiger, å gi deg skyldfølelse eller få deg til å se ned på deg selv. De kan gjerne bytte mellom å være veldig begeistret for deg, til å plutselig behandle deg kjølig og avisende. Du ender da opp med å bli stresset og usikker, noe som er et sikkert tegn på at du blir manipulert.

2. Finn ut om du blir manipulert
Og i så fall, på hvilken måte. Lag deg en liste over hvilke ting du gjør for å tilfredsstille vedkommende, og hva du selv føler når du gjør disse tingene.

3. Hvilke strenger spiller han/hun på?
Finn ut hvilke knapper vedkommende trykker på hos deg. For eksempel: Selv om du ser på deg selv som en omsorgsfull person som alltid stiller opp for andre, kan det være at en manipulativ person klarer å få deg til å føle deg egoistisk og kald.

4. Ikke finn unnskyldninger
Hvis du bortforklarer den dårlige oppførselen med at han/hun bare er usikker på seg selv eller har hatt en dårlig barndom, så bør du være klar over at dette er noe den manipulative personen vil at du skal tenke. På denne måten kan vedkommende fortsette å manipulere deg, uten at du ser det selv. Vær skeptisk på folk som til stadighet ser på seg selv som et "offer".

5. Ikke ta imot
Ikke ta imot "vennligsinnede" gester, som hjelp, penger, og lignende fra en manipulativ person. For en manipulator er dette bare nok en måte å kontrollere deg på. Når tiden kommer, ønsker de nemlig å få noe tilbake, og da er det vanskelig å si nei.

6. Si nei!
Ta ansvar for deg selv ved å si nei til manipulative krav på en rolig og rasjonell måte.

7. Etabler og hold på egne grenser
Du trenger å distansere deg selv emosjonelt for å håndtere manipulative kommentarer og oppførsel.

8. Ikke la deg lure
Utfordre vedkommende når du vet at du blir utsatt for en løgn eller halvsannheter. Bruk logisk sunn fornuft som argument heller enn å svare basert på følelser. Hvis det blir nødvendig, bør du ende diskusjonen med "å være enig i at vi er uenig". Ikke gå tilbake på det du vet er riktig for å tilfredsstille den andre. Vær forberedt på at du må stå på kravene og gjenta deg selv helt til den andre innser at han/hun ikke kommer noen vei.

9. Vær forberedt på at det kan bli verre
En manipulativ person vil ikke gi opp kontroll over deg uten en kamp. Du vil gjerne få høre hvor "utakknemlig" eller "slem" du er, og hvor "såret" vedkommende er av din oppførsel. Manipuleringen kan derfor bli ti ganger verre enn før, eller faktisk stoppe helt opp. Det kommer veldig an på personen og hvilken relasjon dere har.

10. Se an reaksjonen du får
Noen manipulative mennesker er faktisk i stand til å se egne feil, og setter pris på et mer likeverdig forhold. Hvis du faktisk greier å takle en slik person, og unngå å til stadighet bli manipulert, vil du på sikt føle deg sterkere og mer i stand til å ta kontroll over eget liv.

Kilde: Ehow.com man_hoyde.gif
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning