Kjedelig i forholdet?

Har dere mistet noe av gløden i forholdet? Ekspert hjelper dere på veien mot et bedre samliv.

Publisert Oppdatert
Er forholdet preget av forutsigbarhet, rutiner og vaner? Hva skal isåfall til for å få fart på samlivet igjen? Master NLP Coach Vibecke M. Garnaas forteller hvordan du kan ta forholdet til nye høyder!

Forhold satt på prøve

Friperioder og ferier byr gjerne på noen dager sammen med dem vi er glad i. Men, dette kan også føre til en del utfordringer i samlivet etterpå, sier coachen.

- I slike perioder blir ofte forutsigbarhet, rutiner og vaner satt på prøve. Utfordringer i samlivet kan være alt fra små til store ting og som resulterer i et negativt handlingsmønster hos begge parter. Når hverdagen er tilbake kan ting fort bli kjedelige og vi tar de for gitt, forteller Garnaas.

Les også: Mental oppussing

Les også: Slik møter du den retteHun mener at årsaken til utfordringene kan være så mangt, men det som er avgjørende for forholdet og dets fremtid, er hva man selv gjør for å endre på situasjonen;

- Som mennesker er vi stadig i utvikling. Vi påvirkes av omgivelsene våre på godt og vondt, du kan bare se tilbake til før du traff partneren din og se hvordan livet ditt har endret seg frem til i dag. Kanskje har det kommet barn inn i bildet også. Du er i stadig utvikling og det er samlivet ditt også. Enten vi er bevisste på dette eller ikke, så krever et samliv en kontinuerlig innsats fra begge parter for å opprettholde gnisten i forholdet. Hvis ikke vi påtar oss vårt ansvar, så vil forholdet til slutt gå ut på datoen, advarer coachen.

Hva er viktig for dere?

Men hva gjør vi når samlivet ikke lenger svarer til forventningene og vi har kjørt oss fast i et mønster av gamle vaner og rutiner?

- Det er faktisk kun en ting som skal til for å løfte forholdet til nye høyder, og det er bevisstgjøring av hvilke verdier som er viktige for dere i samlivet. De neste punktene vil gi deg og partneren din ny innsikt i hverandres opplevelse av samlivet, sier Garnaas og ramser opp en hjelpeliste for forholdet;

1. Lag en liste over alle verdier som må være til stedet i samlivet ditt for at du skal kunne føle deg tilfredsstilt. Denne listen vil gi en klar indikasjon på hvilke behov du har i samlivet og som partneren din må tilfredsstille. Eksempel på en liste: Kjærlighet, trygghet, sex, samarbeid, likevekt, trofasthet, respekt og så videre.

2.Når første utkast er ferdig, skal du rangere listen hvor verdi nummer 1 er viktigst. Gjør denne rangeringen raskt uten å tenke for mye.

3.Skriv ned listen i den nye rekkefølgen å få partneren til å sjekke rekkefølgen ved å stille deg følgende spørsmål: "Er verdi nr 1(kjærlighet) viktigere enn verdi nr 2 (trygghet)?" Hvis svaret er nei, så skal verdien under flyttes ett steg opp.

Les også: Avhengig av shopping

Les også: Gravid glede

Les også: Utslitt? Ta kontroll over livet ditt!4.Fullfør rangeringen inntil du er hundre prosent fornøyd med listen din, få så partneren din til å lese den opp for deg.

5.Nå er det partneren din sin tur. Fullfør steg 1 - 4.

6.Fokusere på de tre viktigste verdiene til begge og bli enige om å prioritere disse de neste dagene. Husk å dele med hverandre hva som ligger i disse verdiene og hvilke handlinger som vil tilfredsstille disse.

7.Nyt opplevelsen og den frigitte energien ved aktivt bruk av listene.

- All suksess krever en innsats, og det gjelder også samlivet, sier coachen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen