Søvnråd

Sov godt på fly

En fysioterapeut og to garvede globetrottere gir sine beste tips.

ZZZZ: Kink i nakken, vondt i beina og litt for sterkt lys. Det er ikke lett å sove på et fly.
ZZZZ: Kink i nakken, vondt i beina og litt for sterkt lys. Det er ikke lett å sove på et fly. Foto: Julia Manzerova/Flickr.com
Publisert Oppdatert
Spesialfysioterapeut: Anne Grethe Paulsberg
Spesialfysioterapeut: Anne Grethe Paulsberg Foto: FOTO: Privat
Du snur og vender deg automatisk når kroppen sier fra.

Å fly til en fjern destinasjon kan være en pine. Timene snegler seg avsted mens du vender og vrir på deg for å prøve å finne en god stilling. Men fatt mot - vi har ekspertrådene som kan hjelpe.

Spesialfysioterapeut Anne Grethe Paulsberg

- Hør på kroppen, den sier fra. Jeg tror det knapt fins én sovestilling som gjør at du unngår smerter, sier spesialfysioterapeuten til Kvinneguiden.

Hun forteller at utallige studier viser at ingen sitter i samme stilling i 6-7 timer.

- Om bord lener du deg kanskje fram, holder stillingen en stund, før du lener deg tilbake i stolen. Kroppen sier fra med muskelspenninger og ubehag. Du snur og vender deg automatisk når kroppen sier fra. Akkurat som hjemme i go's enga. Du merker når den har behov for at du beveger deg litt. Det er lurt å gjøre noen øvelser på lange flyturer. Beveg skuldrene og anklene, og gå litt frem og tilbake med jevne mellomrom. Å sitte lenge er ikke bra for kroppen.

Paulsberg understreker betydningen av å bevege beina jevnlig på en lang flytur. Hun foreslår å rulle anklene og skuldrene, og bevege føttene litt opp og ned.

- Du kan gjøre ditt for å ha det best mulig på en lang flyreise. En må rigge seg til. En oppblåsbar nakkepute er fin, det samme er det å ha noe foran øynene. Det er lurt å passe på å ikke bli for varm eller for kald. Ha med et teppe og ta det vekselvis av eller på ettersom du trenger. Noen bruker avspenningsøvelser, det kan være en god måte å få sove på.

Ta av skoene

Paulsberg råder folk til å ta av skoene ombord.

- Selv gjør jeg alltid det. For hva gjør sko? De klemmer og gjør det vanskelig å bevege tærne. I tillegg bruker jeg kompresjonsstrømper.

- Slike strømper kan hjelpe mot ubehag og forhindre blodpropp. De kan også gjøre at du unngår hevelser i beina. Du har kanskje merket at det er vanskelig å få på seg skoene igjen når du lander etter en lang flytur? Det er typisk å få hovne bein. Jo eldre du blir, jo viktigere er kompresjonsstrømper.

Seteråd

- Hvor bør man sitte?

- Unngå midtsetet! Bestill sete i forveien. Prøv også å unngå radene hvor du har 4-5 mennesker ved siden av deg. Sitter du ytterst, risikerer du at de som sitter innenfor flyr frem og tilbake og vekker deg når de skal forbi. På lange flyturer er du nesten nødt til å instille deg på at: "Okay, dette blir ubehagelig, men det er greit nok." Det handler om å gjøre det beste ut av timene. Også kan en jo være heldig å bli oppgradert.

- Har du blitt det?

- Ja, én gang. Vi fløy fra Kuala Lumpur til London. Det var helt fantastisk! Jeg sov hele veien!

Globetrotteren

GLOBETROTTER: Christine Frang i regnskogen i Colombia.
GLOBETROTTER: Christine Frang i regnskogen i Colombia. Foto: FOTO: Privat
En fem-timers reise med Turkmenistan Airlines kan være mye verre enn en 12-timers tur med Singapore Airlines.

Christine Frang (26) jobber på Nomaden, butikken for reiseglade som ligger bak Slottet i Oslo. Hittil har hun besøkt 95 land, blant favorittene er Colombia, Iran og Island.

- Flyselskap, selve flyet og medpassasjerer har mye å si for komforten. Og ikke minst setene - hvor myke de er, hvor langt du kan lene setet bakover og hvor god benplassen er. Hvis sidemann lukter sterkt, snorker eller breier seg fælt, eller det er en skrikende baby på raden foran, vil det ha mye å si, forteller Christine til Kvinneguiden.

- En fem-timers reise med Turkmenistan Airlines kan være mye verre enn en 12-timers tur med Singapore Airlines, for å si det sånn. Andre faktorer som teller inn er forsinkelser, sure kabinansatte, stram lukt i kabinen, do som ikke fungerer (eller som du lurer på om noen gang har blitt vasket), full søppelpose bak setet, ingen in-flight entertainment, dårlig mat, ødelagt air-condition, gammelt fly og flyselskap med broket sikkerhetshistorie. Jeg har vært borti det meste, men er du på tur må du være mentalt forberedet på slikt. Ta det med humor - det blir jo en god historie ut av det!

- Men vil du helst unngå overraskelser, gjør et internettsøk på flyselskapet og betal heller mer for et "bedre" flyselskap, råder den erfarne globetrotteren.

Som student går Christine for det billigste alternativet. Hun syns det er greit å ha det litt ukomfortabelt i noen timer for å få noen ekstra døgn på tur, men hun forsøker samtidig å gjøre det hun kan for at flyturen skal gå smertefritt for seg.

- Jeg har på meg løse og komfortable klær.Temperaturen i kabinen kan være alt fra fryktelig varm til altfor kald. Så still beredt med flere lag: t-skjorte, tynn genser og en varm genser. Og et skjerf. Sistnevnte fungerer godt som pledd eller hodepute.

- Hvordan får du lettest sove?

- Jeg liker å ta setet bakover og legge en genser mellom kinn og skulder. Eventuelt bruke en god nakkepute. Jeg foretrekker setet ved midtgangen, da får jeg strukket beina litt ut, og kan gå på do eller ta en liten spasertur når jeg vil. Jeg har en tendens til å bli sittende litt inneklemt i de andre setene, da jeg nødig vil plage sovende medpassasjerer for ofte. Men jeg vet mange som foretrekker vindussete, da de kan lene hodet mot veggen. Å lene seg over bordet funker dårlig for meg, da bordet ofte er for nærme så ryggen får en unaturlig bøy. Men jeg har faktisk sovet slik et par ganger, da det var så god plass mellom seteradene at det faktisk ble en helt grei stilling.

Businessdama

MINNER: Christine i Afghanistan, hvor hun ble presset inn i en alt for liten festdrakt, etter å ha vist dem bilde av seg selv i bunad. Bildet til høyre er fra Pamir Highway i Tajikistan da hun reiste Silkeveien i fjor sommer. Hun ligger kald og matforgiftet på gulvet hjemme hos en nomadefamilie i de Tajikistanske fjellene, Pamir. Venninen, Hanne Verling, er strålende fornøyd med endelig å ha blitt frisk.
MINNER: Christine i Afghanistan, hvor hun ble presset inn i en alt for liten festdrakt, etter å ha vist dem bilde av seg selv i bunad. Bildet til høyre er fra Pamir Highway i Tajikistan da hun reiste Silkeveien i fjor sommer. Hun ligger kald og matforgiftet på gulvet hjemme hos en nomadefamilie i de Tajikistanske fjellene, Pamir. Venninen, Hanne Verling, er strålende fornøyd med endelig å ha blitt frisk. Foto: FOTO: Privat

Natasha Nissar (28) jobber som personlig assistent for norske Jørn Lyseggen. Han er gründer og adm.dir av Meltwater, som tilbyr online-bedriftsanalyser. Bedriften har kontorer i 27 land.

REISEVANT: Natasha Nissar reiser med fly 5-6 ganger i måneden.
REISEVANT: Natasha Nissar reiser med fly 5-6 ganger i måneden. Foto: FOTO: Privat

Natasha flyr jevnlig mellom London og San Fransisco. Ellers reiser hun rett som det er med Jørn til Ghana eller til firmaets kontorer rundt om i Europa.

- Det blir lett fem-seks turer hver måned. Vanligvis er jeg to-tre uker i San Fransisco og like lenge i London om gangen, sier Natasha til Kvinneguiden.

- I begynnelsen syntes jeg det var både spennende og litt slitsomt, nå er det en naturlig del av jobben. British Airway har direkterute på strekningen jeg flyr mest, så det blir gjerne til at jeg flyr med dem.

- Men å fly med Emirates er alltid en fornøyelse. Servicen deres er fantastisk.

Etter mange flyturer har Natasha funnet sine triks for hvordan hun får sove:

- I begynnelsen hadde jeg med meg en oppblåsbar pute, men sluttet siden jeg bare glemte den igjen på flyet. Jeg er ganske petit, så kryper sammen i fosterstilling i setet. Det er en lykke. Nøkkelen er å sørge for å ha det komfortabelt.

- Hvilket sete foretrekker du?

- Det ultimate setet er yttersetet på første rad, for da får jeg også ekstra benplass. Husk å bestille sete i god tid.

- Hvilke råd har du til andre?

- Spis et stort måltid før du går ombord så du nærmest går inn i matkoma. Det hjelper i hvert fall meg til å slappe av. Pass på å drikke nok vann. Det hender at jeg tar ett glass sjampis når vi er i lufta for å finne roen. Jeg leser litt og ser kanskje en film, i tillegg til å jobbe. Nå holder jeg på med Game of Thrones-bøkene, jeg har dem på Ipaden min. Men alt med måte, ellers jobber hjernen for mye og jeg klarer ikke å sove.

Les mer:

Slik unngår du å bli smittet på fly

Er dette verdens kuleste flyplasser?

Slik unngår du baby-jetlag

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning