Raskest gjennom sikkerhetskontrollen

Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

Sjekk når det er flest reisende og husk på disse rådene.

UNNGÅ UNØDVENDIG KØ: Vær rask og effektiv i sikkerhetskontrollen og forbered deg godt på forhånd. FOTO: Oslo Lufthavn
UNNGÅ UNØDVENDIG KØ: Vær rask og effektiv i sikkerhetskontrollen og forbered deg godt på forhånd. FOTO: Oslo Lufthavn
Publisert Oppdatert
KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig og pressetalsmann for Oslo Lufthavn og Silje Thoresen, markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge. FOTO: Creative Commons og MLR/RSL
KILDER: Joachim Westher Andersen, medieansvarlig og pressetalsmann for Oslo Lufthavn og Silje Thoresen, markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge. FOTO: Creative Commons og MLR/RSL

Er køen i sikkerhetskontrollen lengre enn forventet, kan du gjøre en rekke grep for å komme deg fortere frem.

Gode forberedelser har alt å si for at du skal spare mest mulig tid.

Mest og minst kø

Du vil sannsynligvis oppleve mest kø på morgenen og på ettermiddagen.

- Dette er tidspunktene det er flest reisende. Det er minst kø midt på dagen og på kvelden, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig og pressetalsmann for Oslo Lufthavn.

Spar tid

Det er bare noen små grep som skal til for å gjøre prosessen gjennom sikkerhetskontrollen smidig og hyggelig for alle parter.

- Legg alle verdisaker og metallgjenstander som nøkler, mynter og mobiltelefon i håndbagasjen eller ytterklær, før det skal sendes gjennom røntgenmaskinen, oppfordrer Andersen.

Dette kan du begynne å forberede før du ankommer selve skranken, altså allerede i køen.

- Bærbar PC og større elektriske gjenstander må tas ut av sin innpakning og sendes separat gjennom røntgenmaskinen, sier Andersen.

FORBERED BARNA: For at det skal gå raskere gjennom sikkerhetskontrollen, kan det være lurt å fortelle barna dine om hva som vil skje før dere ankommer flyplassen. FOTO: Oslo Lufthavn
FORBERED BARNA: For at det skal gå raskere gjennom sikkerhetskontrollen, kan det være lurt å fortelle barna dine om hva som vil skje før dere ankommer flyplassen. FOTO: Oslo Lufthavn

Huskeregler ved sikkerhetskontrollen

Forbered barna

Det kan være lurt at barna blir forberedt og fortalt på forhånd hva som skal skje på flyplassen. For eksempel kan det være greit å fortelle at leker må undersøkes i sikkerhetskontrollen og at barnet vil få tilbake leken etterpå.

Kilde: Oslo Lufthavn (osl.no)

Under er noen enkle tips du bør huske på før du skal reise. Tipsene er fra Silje Thoresen, markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge.

  • Pakk alle beholdere med væske i en gjennomsiktig og lukkbar plastpose inntil 1 liter. Poser er tilgjengelige på flyplassen. Hver beholder kan romme inntil 1 dl (100 ml).
  • Legg metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefoner, belter o.l.) i kassen som er tilgjengelig eller i håndbagasje, ytterklær før gjennomlysning.
  • Større elektriske artikler som PC'er, kameraer, håndholdte spill, o.l. tas ut av håndbagasjen før det sendes separat gjennom røntgenmaskinen.
  • Sko med metallinnlegg som gir utslag i metalldetektorportal må sendes gjennom røntgenmaskin.
  • Krykker kan tas med gjennom sikkerhetskontrollen, men må gjennomlyses i røntgenmaskin.

- Det er også lurt å kle på deg igjen ved benkene bak kontrollen, slik at nestemann får plass til å hente sitt, sier Anders Evjen Jørstad, produktkoordinator på Flytoget AS.

Tilfeldig etterkontroll

- Det gjennomføres manuell stikkprøvekontroll av passasjerer og håndbagasje, selv om disse ikke har gitt utslag i metalldetektorportal eller røntgenmaskin.

Det informerer Oslo Lufthavn om på sin nettside osl.no.

Sikkerhetskontrolløren vil ved hjelp av hendene lete etter ulovlige gjenstander.

- Blir du tatt ut til manuell stikkprøvekontroll må skoene alltid tas av og sendes gjennom røntgenmaskin.

Ønsker du å bli kontrollert av en person av samme kjønn som deg selv, må du gi sikkerhetskontrolløren beskjed om dette.

Dette skaper forsinkelser

TILFELDIG ETTERKONTROLL: Det gjennomføres manuell stikkprøvekontroll av passasjerer og håndbagasje, selv om disse ikke har gitt utslag i metalldetektorportal eller røntgenmaskin. FOTO: Oslo Lufthavn
TILFELDIG ETTERKONTROLL: Det gjennomføres manuell stikkprøvekontroll av passasjerer og håndbagasje, selv om disse ikke har gitt utslag i metalldetektorportal eller røntgenmaskin. FOTO: Oslo Lufthavn

Hvis du ikke kjenner regelverket godt nok, kan du være den som forlenger køen.

Assistanse på lufthavnen

  • Tjenesten omfatter hjelp til barn som reiser alene, passasjerer med ulike former for bevegelseshindring, blinde, svaksynte og handikappede.
  • Tjenesten er lagt opp slik at det ved avreise er mulig å få assistanse fra man ankommer flyplassen og helt ut til flyet.
  • Ved ankomst kan man få hjelp fra flydøren og ut til ventende transportmiddel.

Kilde: Oslo Lufthavn, osl.no.

- Glemmer du å ta av deg klokken, eller ta ut nøklene av lommen, må du gå gjennom portalen flere ganger. Dette vil øke sannsynligheten for kø, sier Andersen.

- Vår jobb er å informere så godt vi kan slik at passasjerene våre er godt forberedt når de kommer til sikkerhetskontrollen, sier Andersen.

Egen ordning for familie

Det finnes en egen familiesluse på visse flyplasser som du kan benytte hvis du reiser med familien din.

- Tilbudet har blitt veldig populært. Her vil dere møte andre familier og forhåpentligvis senke skuldrene litt, fordi det er flere i samme situasjon, sier Andersen.

- Det finnes også en assistansetjeneste for barn som reiser alene og for eldre som trenger tilbringertjeneste til flyene, sier han.

Kjøp deg raskere frem

Oslo Lufthavn tilbyr også "Fast track" i sikkerhetskontrollen.

- Dette gjelder for reisende som tilhører bestemte flyselskap og som har en spesiell type billett, sier Andersen.

Hvert flyselskap har ulike billettyper som gir tilgang til Fast track og dette styres av flyselskapene.

- Det tilbys også Fast track for innlandsreisende. Denne tjenesten er tilgjengelig for SAS passasjerer som reiser på SAS Plus billett eller er Eurobonus gullmedlem og for Norwegian passasjerer som reiser med Fullflex billett, sier Andersen.

Fast track

  • Reiser du med ett av disse flyselskapene og har riktig billettype kan du benytte deg av Fast track ved Oslo Lufthavn:
  • SAS, Norwegian, Turkish Airlines, Solia, Brussel Airlines, TAP, Apollo, Widerøe, Tyrkiareiser, Swiss, United, Blue1, Qatar, Thai, Lufthansa, Austrian, Finnair, AirFrance, KLM og Detur.

Ønsker du å vite mer om hvilke billettyper som gir adgang kan du kontakte det enkelte flyselskap direkte.

På flytoget

Er du en som tar flytoget til og fra flyplassen? Antall reisende kan skape forsinkelser allerede her.

- Generelt har vi en stigende passasjerstrøm gjennom året med juni, oktober og november som de største månedene.

- Samlet sett er det på høsten Flytoget har de høyeste passasjertallene. Sommermånedene juli og august har de laveste passasjertallene.

Det sier Anders Evjen Jørstad, produktkoordinator på Flytoget AS til Kvinneguiden.

- Torsdag er ukedagen med størst belegg til flyplassen, med en allerede stor andel forretningsreisende, men også mange ferie- og fritidsreisende, sier Jørstad.

Ellers utpeker også fredag og søndag seg som dager med mange reisende.

I løpet av døgnet er det i perioden mellom klokken 14.30 - 16.00 flest passasjerer som reiser mot Oslo Lufthavn, mens det mellom 08.00 - 09.00 er flest reisende fra flyplassen.

- I grove trekk følger vårt passasjerantall trafikkmønsteret på Oslo Lufthavn, sier Jørstad.

UNNGÅ STRESS: Forbered deg og sørg for å ha god tid før du reiser hjemmefra og til flyplassen. FOTO: Oslo Lufthavn
UNNGÅ STRESS: Forbered deg og sørg for å ha god tid før du reiser hjemmefra og til flyplassen. FOTO: Oslo Lufthavn

Sjekk inn på forhånd

Før du tar flytoget kan du følge noen steg for og ikke bruke unødvendig lang tid på reisen.

- Reis billettløst. Fra i vår har også studenter og de som reiser med honnørbillett kunnet reise billettløst ved bare å trekke kredittkortet før de går om bord i toget. Kvitteringen får du sendt til e-posten din, sier Jørstad.

- Sjekk inn på automatene i Flytogterminalen på Oslo S. Da kan du gå rett til bag-drop på Oslo Lufthavn, sier Jørstad.

Mister du flyet får du ny flybillett

- Flytoget har generelt god punktlighet og regularitet. Men om du skulle være uheldig, og en eventuell forsinkelse overstiger 30 minutter i forhold til Flytogets oppgitte ankomsttid og du ikke rekker flyet, vil Flytoget dekke utgifter til ny flybillett, sier Jørstad.

Flytogets krav er at du har en flybillett som ikke er mulig å ombooke, og har tatt et tidlig nok tog i henhold til flyselskapenes frammøtetider.

- I Flytogets egen app, som fungerer både på iPhone og Android, kan du søke etter avgangstider for din stasjon og bli varslet dersom noe skulle inntreffe din avgang, sier Jørstad.

Her får du også informasjon om flyavgangstider og ventetid i sikkerhetskontrollen.

Du har faktisk tilgang på en god del informasjon om flyreisen din før du har ankommet flyplassen.

- Lurer du på noe, kontakt gjerne flytogverten om bord. Alle våre verter er sertifiserte Oslo Verter og kan hjelpe deg med veien til nærmeste hotell, så vel informasjon vedrørende flyavganger fra Oslo Lufthavn (OSL), sier Jørstad.

Les mer:

Så seks meter lang hvithai

Dette flyselskapet nekter deg å ta med mat

FLYTOGET: Flytoget dekker utgifter til ny flybillett om du mister flyet ditt som følge av eventuelle forsinkelser på Flytoget. FOTO: Flytoget.no
FLYTOGET: Flytoget dekker utgifter til ny flybillett om du mister flyet ditt som følge av eventuelle forsinkelser på Flytoget. FOTO: Flytoget.no

Derfor utsetter vi ting

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning