Nifse flyplasser

Verdens skumleste flyplasser

Her vil du helst ikke lande. Må du, anbefaler vi vin...

EKTE?: Ja, det skal faktisk være det, selv om det mest av alt ser ut som en photoshop-jobb.
EKTE?: Ja, det skal faktisk være det, selv om det mest av alt ser ut som en photoshop-jobb. Foto: FOTO: Flickr.com
Publisert Oppdatert
NORSK FLYPLASS: Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar sterk avstand fra kåriingen over verdens skumleste flyplasser som i 2009 plasserte den norske flyplassen på sin liste, og sier at den er helt trygg for de reisende.
NORSK FLYPLASS: Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar sterk avstand fra kåriingen over verdens skumleste flyplasser som i 2009 plasserte den norske flyplassen på sin liste, og sier at den er helt trygg for de reisende. Foto: Wikimedia Commons.
REISEVANT: Journalisten, blogger og forfatter Gunnar Garfors.
REISEVANT: Journalisten, blogger og forfatter Gunnar Garfors. Foto: Tommy Normann

Det verserer en rekke ulike lister over de skumleste flyplassene i verden. På en av listene er den norske flyplassen Sandane Lufthamn Anda i Sogn og Fjordane.

I 2009 begrunnet reisenettstedet Travel and Leisure at Sandane lufthavn bare har en 800 meter lang rullebane som går øst-vest på tvers av halvøya mellom Utfjorden og Gloppefjorden. I tillegg ligger flyplassen i noe kupert terreng, som gjør at turbulens kan gjøre landingene ekstra krevende.

Jon Granheim, lufthavnsjef Sandane Lufthamn Anda, tar derimot sterk avstand fra denne kåringen og ønsker å rette opp bildet som ble tegnet av reisemagasinet en gang for alle;

- I 2011 stod lufthavna ferdig utbygget med forlenget rullebane - vi hadde da gjort det som var påstått ikke mulig. Etter dette har det vært stille angående denne saken meg bekjent. Sandane Lufthamn har ikke noe på denne listen å gjøre, sier Granheim til Kvinneguiden.

Han understreker i stedet at det som er riktig med tanke på flyplassen er at det er en av verdens mest eksotiske lufthavner

- Det å lande på og lette fra Sandane lufthamn er en opplevelse i seg selv. Da med fantastiske omgivelser med fjell og fjorder rundt. Vi har en sikker og velstelt lufthamn som er profesjonelt drevet med proaktiv drift hvor sikkerhet er pri én i alle ledd.Sandane lufthamn er like trygg og sikker å bruke som alle andre lufthavner i Norge, sier Granheim videre.

Ville ta bilde av flystripen

Selv om de aller fleste overlever en flystyrt, er det likevel flyplasser rundt om i verden som har et mer fortjent rykte på seg for å være skikkelig nifse å både lette og lande fra.

Det kan den reisevante journalisten, bloggeren og forfatteren Gunnar Garfors, skrive under på.

Garfors, som skriver mye og flyvning, flyplasser og kommer med reisetips i boken sin "198" som lanseres 18.september, mener selv at han er godt over snittet interessert i å fly, og han har reist til og/eller fra over 300 flyplasser.

- Det er ingen av flyplassene jeg ikke vil tilbake til, sier Garfors til Kvinneguiden.

Likevel har han hatt en god del skikkelig skumle opplevelser:

- På flyplassen i Juba i Sør-Sudan der jeg møtte italieneren Giuseppe igjen. Han skulle tilbake til konen sin i Nairobi og spurte meg hvor jeg var på vei:

- With what airline?

- Tarco Air.

- Oh, my god! You are kidding, right? I flew them from Khartoum a week ago. I have never been so scared in my entire life. Shit, I made the sign of the cross on my chest ten times after we landed safely. And I am not even Christian!

- Thanks, mate!

- Jeg skulle ikke bli skuffa, sier Garfors videre.

- Som en bonus ble jeg stoppet av politiet på vei fra terminalen og inn i flyet. Jeg hadde tatt et bilde av flystripen. Det gjør man ikke ustraffet i Juba, og jeg måtte slette bildet fremfor de to svære godt væpna politifolkene. Det reddet meg at jeg var norsk.

- Consider yourself lucky for being Norwegian. We like Norwegians. Otherwise we would have sent you to prison, sa den ene.

- Jeg tror han smilte litt i det han sa det, men jeg er ikke helt sikker, sier Garfors videre.

Da han var vel plassert i den sovjetiske Yak-42-en, fikk han seg ett realt sjokk. Flyet greide knapt å ta av fra Juba;

- Aldri før har et fly jeg har sittet i, brukt så lang tid på å nå marsjhøyde. Turboviftemotorene sleit. Flyvertinnene så skremte ut, lydene var ikke som i en eneste av tusenvis av tidligere flyturer. Jeg lovet meg selv å putte Tarco på svartelisten min om jeg bare kom meg ned igjen i live. Det gjorde jeg på et vis. I I Khartoum i Sudan.

- Siden den tid har det blitt mer taco enn Tarco på meg!

12 skremmende rullebaner

Vil du oppleve real action, eller muligens gamble med livet, kan du for eksempel teste noen av følgende flyplasser.

Bla deg videre i listen under for å se noen skrekkeksempler!

Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn - Saint Martin, Karibien

Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn - Saint Martin, Karibien
Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn - Saint Martin, Karibien Foto: Mike Roberts NYCFlickr/creative commons

Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn er den nest travleste i Øst-Karibien med sine nær to millioner passasjerer.

Flyplassen er kjent for den beryktede innflyvningen til landingsstripe 10, som foregår over vann.

Dette kan forvirre piloters oppfatning av høyden, men det er så langt ikke skjedd alvorlige ulykker.

Nylig oppgradert

Flyplassen er hovedbase for Windward Islands Airways og er hovedflyplass også for øyene Leeward Islands, Anguilla, Saba, St. Barthélemy og St. Eustatius. Flyplassen er oppkalt etter Juliana av Nederland, som var kronprinsesse da flyplassen ble åpnet. Det finnes også en flyplass på den franske siden av øya ved Marigot, kalt Grand Case lufthavn eller L'Espérance lufthavn.

Flyplassen ble opprettet som en militær flystripe i 1942, men ble konvertert til en sivil lufthavn i 1943. I 1964 ble flyplassen flyttet og fikk et nytt terminalbygg og kontrolltårn.

Flyplassen ble oppgradert i 1985, 2007 og en gang i 2013 og 2014.

Les også:

Denne slumpen får du ikke med deg

Du har helt rett - flymaten smaker dårlig

Toncontín internasjonale flyplass -Tegucigalpa, Honduras

History Channel har kåret flyplassen til den nest farligste flyplassen i verden.

Toncontín internasjonale flyplass -Tegucigalpa, Honduras
Toncontín internasjonale flyplass -Tegucigalpa, Honduras Foto: Mgsource.com.

Toncontín har en av verdens korteste landingsstriper, kun drøye 2000 meter lang.

Før utvidelsen i 2010 var stripa enda kortere, kun drøye 1800 meter, og innflyvningen skjedde langs en bakketopp.

Denne er nå fjernet, men flyplassen er fremdeles en av verdens farligste, spesielt i krevende vær.

Mange omkomne

Flyplassen har hatt flere ulykker, i februar 1989 døde først 10 mennesker i et privat fly som kræsjet inn i et fjell under nedstigningen. Bare få måneder senere, i oktober 1989, døde 127 av 146 passasjerer i en Boing 727-200.

Så sent som i februar 2011 døde 14 mennesker da Central American Airways Flight 731 krasjet under innflyvningen.

Kilde: History Channel, Wikipedia

Les også:

Styr unna de bakerste setene i flyet

Slik får du best plass på flyet

Gibraltar lufthavn - Gibraltar

Lufthavnen er populær blant turister som reiser til den vestlige delen av turistresortene Costa del Sol og Costa de La Luz, men dens beliggenhet, satt i sammenheng med den korte rullebanen som går på tvers av det lille territoriet Gibraltar, gir restriksjoner på bruk.

Lufthavnen er en av få i verden som IATA har klassifisert som en kategori A-lufthavn, noe som gir skjerpede krav til flyoperasjoner og drift.

Gibraltar lufthavn - Gibraltar
Gibraltar lufthavn - Gibraltar Foto: Wikimedia Commons

Vei rett over rullebanen

Den største sikkerhetsbetenkningen relatert til lufthavnens drift er Winston Churchill Avenue, Gibraltars hovedvei, som går tvers over rullebanen.

Denne må stenges hver gang det er flyaktivitet på rullebanen, noe som fører til køproblematikk og store ventetider for reisende. Gjennomsnittlig stengetid av veien pr. flybevegelse på rullebanen er 10 minutter, og på enkelte dager kan veien være stengt i hele to timer til sammen.

Kilde: Wikipedia

Les også:

Dette har du krav på om flyet er forsinket

Hvordan boarde flyet raskest mulig

Madeira lufthavn -Funchal, Madeira

Madeira Lufthavn er ble kraftig forbedret med en rullebane som er bygget på pilarer ut i sjøen.

Flyplassen var tidligere kjent for sin korte rullebane, omgitt av høye fjell og havet, noe som gjorte det vanskelig å lande der, selv for de mest erfarene piloter. Rullebanen på flyplassen var egentlig bare 1 600 meter lang, men ble utvidet med 200 meter 8 år etter TAP Air Portugal Flight 425-ulykken i 1977.

På søyler

Madeira lufthavn -Funchal, Madeira
Madeira lufthavn -Funchal, Madeira Foto: Wikimedia Commons

Flyplassen ble helt oppbygd i 2000, med nesten er fordobling av lengden på rullebanen, som ble bygget ut over havet. I stedet for å fylle ut i havet der rullebanen skulle forlenges, ble det brukt 180 søyler som hver er ca. 70m høy.

History Channels «Most Extreme Airports» rangerer likevel flyplassen som en av verdens farligste flyplasser.

Kilde: History Channel, Wikipedia

Les også:

Få maksimalt utbytte av flyturen

Så mye bagasje kan du fly med

Juancho E. Yrausquin lufthavn - Saba, Karibien

Juancho E. Yrausquin lufthavn på den karibiske øya Saba er beryktet for sin beliggenhet. Flyplassen innehar den noe tvilsomme rekorden i kortest kommersielle rullebane i verden, med sine 396 meter.

Ikke for alle fly

På grunn av den korte rullebanen er det begrensninger på hvilke fly som får lette og lande her - flyplassen er bare åpen for propellfly og helikoptre.

Flyplassen er like liten som rullebanen, her finnes bare et immigrasjonskontor, sikkerhetssjekk og en brannavdeling med én brannbil. Det er heller ikke mulig å fylle drivstofff på flyene på øya.

Juancho E. Yrausquin lufthavn - Saba, Karibien
Juancho E. Yrausquin lufthavn - Saba, Karibien Foto: Wikimedia Commons

Flyplassen regnes som en av verdens farligste til tross for at det ikke har skjedd større ulykker her.

Les også:

Underverkene du ikke vil gå glipp av

Dette er en opplevelse for livet

Barra Lufthavn - Barra, Skotland

På Barra endrer landingstidene seg hele tiden, siden pilotene som lander sine Twin Ottere på Barra kun kan lande når det er lavvann, ellers ligger «landingsstripa» under vann.

De tre landingsstripene er enkelt og greit sandstranda i Traigh Mhòr-bukta og markert med trepåler i enden.

Kanskje litt overraskende er stranden åpen for publikum. Husk å se opp!

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/reise/article913887.ece">Dette stjeler vi på hotell</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/reise/article921068.ece">Quiz: Kjenner du Norges fjell og fjorder?</a> </p> </div>

Tenzing-Hillary lufthavn - Lukla, Nepal

Barra Lufthavn - Barra, Skotland
Barra Lufthavn - Barra, Skotland Foto: Wikimedia Commons

Tenzing-Hillary lufthavn, tidligere Lukla lufthavn er en liten flyplass ved byen Lukla i den østlige del av Nepal.

Lufthavnen ble etablert i 1971 og er en av de høyest beliggende flyplasser i verden.

Den ligger på 2860 meter over havet i Himalaya syd for Mount Everest på grensen til Tibet.

Ender i et stup

Landingsbanen er meget kort og bratt og ender i et stup.

Banelengden er kun 527 meter og rullebanen skråner med 12° slik at all landig må skje i motbakke og start nedover rullebanen, en såkalt altiport.

Tenzing-Hillary-lufthavn
Tenzing-Hillary-lufthavn Foto: Wikimedia Commons

Det er i utgangspunktet flere daglige flyvninger, men flytrafikken blir ofte stoppet av dårlige værforhold. Flest flyvninger foregår tidlig på dagen før en eventuell dis legger seg over store deler av området, og før eventuell vind gjør landing og letting vanskelig.

Les også:

Unn deg en tur hit med én gang

Spar penger på utenlandsshoppingen

Courchevel altiport - Frankrike

Denne flyplassen ligger to kilometer sør for skistedet Courchevel i Frankrike, og navnet over er ikke en skrivefeil av «airport».

Benevnelsen «altiport» betyr at flyplassen har en kort, hellende rullebane.

Landingene skjer alltid i oppoverbakke, og dermed kan flyene lande på en kortere strekning enn om rullebanen hadde vært flat.

Take-off skjer i nedoverbakke, og bakken hjelper da flyene å få ekstra hastighet.

Rullebanen er 525 meter, og har en helning på hele 18,5%.

Les også:

Så mange menn kjøper sex på ferie

Courchevel altiport - Frankrike
Courchevel altiport - Frankrike Foto: Wikimedia Commons

Perfekt for deg som syns det er gørr å ligge på stranda

Paro, Bhutan

Skal du reise internasjonalt til Bhutan, er du pent nødt til å lande på Paro Airport. Og det kan være en prøvelse, siden flyplassen regnes som en av de mst krevende i verden.

Pent plassert mellom fjell i 5000 meters-klassen, ligger denne rullebanen.

Man må ha spesialtrening for å lande her, noe visstnok bare åtte piloter har.

Flyplassen er bare åpen når det er dagslys, og kun når været regnes som godt nok.

Paro har én rullebane, på 1964 meter.

Se pilotene lette fra flyplassen her:

</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/reise/article918973.ece">Quiz: Vet du hvor dette er?</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/reise/article915291.ece">Her er sydenferien du ikke treffer naboen på</a> </p> </div>

Paro, Bhutan
Paro, Bhutan Foto: Wikimedia Commons

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning