Sminketips

Her er flyvertinnenes hemmelige skjønnhetstriks

Slik blir du vakrere mellom take-off og landing.

REISEEKSPERTER: Ingen vet bedre hvordan man holder seg fresh og vakker på flyturen som kabinpersonalet selv.
REISEEKSPERTER: Ingen vet bedre hvordan man holder seg fresh og vakker på flyturen som kabinpersonalet selv. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Alle som har reist langt eller mye vet at det ikke er så lett å føle seg like lekker ved landing som man var da man sjekket inn på flyplassen tidligere på dagen. Timevis i trange seter, tørr luft og med bare flymat på menyen kan få de fleste av oss til å ankomme destinasjonen med både kviser, tørr hud og sminke som er mer av enn på.

Men ikke flyvertinnene. De lander akkurat like vakre som da flyet lettet. Ikke et hårstrå på villveie, ikke en kvise eller litt utovergnidd maskara å skimte. Bare glødende hud, glansfullt hår og perfekt sminke. Hvordan gjør de det?

Proffenes hemmeligheter

Ingen vet så mye om hvordan man skal holde huden og sminken perfekt når man er på reisefot som nettopp flyvertinner. Her er ifølge den engelske avisen Telegraph skjønnhetsrutinene som flyvertinnene i Emirates lever etter når de er på jobb:

1. Vitamin C

- Når vi har hvileperioder og pauser på en tur, er vi snare med å fjerne sminke, ha på øyekrem og en ansiktsmaske som inneholder vitamin c, forklarer Emirates-flyvertinnene til avisen.

- Dette gir huden en sunn glød, og gjør at vi ser mer våkne og opplagte ut når vi er tilbake på skift igjen. Vi bruker også en concealer som reflekterer lyset for å gjøre at øynene ser mer klare og våkne ut i det skarpe lyset ombord.

2. Vann på sprayflaske

Et annet tips flyvertinnene i Emirates benytter seg av, er vann i sprayflaskeform, som kan sprayes på mange ganger i løpet av en flytur for å holde huden fuktet underveis.

- Chanel Hydra Beauty Mist, Green People Cooling Hydrating Mist og Jurlique Rosewater Balancing Mist er alle favoritter, uttaler flyvertinnene.

TIPS: For en mer budsjettvennlig versjon kan du prøve kildevannsspray fra apoteket.

LEKRE: Flyvertinner ser alltid perfekte ut på turen. Her er hemmelighetene.
LEKRE: Flyvertinner ser alltid perfekte ut på turen. Her er hemmelighetene. Foto: FOTO: Dottyvintageweddings.co.uk

3. Dropp lipgloss og solpudder

Når det gjelder flyvertinnenes sminke, innrømmer de å følge en svært effektiv og utprøvd måte å gjøre ting på.

- Det er viktig at foundationen vi bruker er en perfekt match til hudfargen, ellers kan huden se ujevn ut i det skarpe lyset ombord, forklarer flyvertinnene.

- Vi bruker også alltid pudder for å sørge for at sminken holdes på plass i timevis. Lipgloss er bare tull, det varer ikke, men vi bruker litt foundation på leppene, under leppestiften, for å sørge for at denne sitter.

Solpudder er ikke et godt valg ombord på fly mener flyvertinnene.

- Kremrouge er flott for å se opplagt og frisk ut, men dropp solpudder. Det kan gjøre at fjeset ditt ser "trøtt" ut under lyset inne i kabinen.

Smør deg inn på do

Men selv om flyvertinnene har sine tips og triks anbefaler de at du som reisende dropper sminken.

- Ikke reis med sminke, fjerne denne enten før du går ombord, eller like etter flyet er i luften, forklarer ekspertene.

- Om du føler deg helt naken uten, bør du sørge for å først fjerne alt først, så smøre deg med en god ansiktskrem, og så ha på litt farget dagkrem.

Leppepomade og bodylotion bør du også pakke i håndvesken om du skal ut å fly.

- Ta en tur på toalettet og smør deg med bodylotion med jevne mellomrom under flyturen, råder flyvertinnene.

- Før landing renser du huden i ansiktet på nytt, og smører deg med en god ansikts- og øyekrem før du tar på deg litt sminke igjen. Nå burde huden din se glødende og frisk ut etter turen, ikke grå og tørr.

Flyvertinnene har et supertips for å se våken ut etter turen:

- Bruk en concealer som reflekterer lyset under øyet, og påfør litt kremrouge i kinnene.

Tørrere luft enn Sahara

Å oppholde seg timer i strekk inne på fly, hvor det er lavere luftfuktighet enn i Sahara, og på supertørre hotellrom med aircondition er en påkjenning på huden og kan etterlate deg med både tørr, irritert og stram hud.

- Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning av reiser, forklarer hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, til Kvinneguiden.

- Uttørkingen skjer fordi hudens fuktighet går tapt til de tørrere omgivelsene, noe som vil gjøre huden mindre fleksibel, og små sprekker i hudbarrieren oppstår lettere. Disse sprekkene gir igjen et stort fuktighetstap, samtidig som fremmede stoffer, for eksempel bakterier, lettere kan komme inn i huden og forårsake sensitivitet.

Stokke forklarer at det viktigste du gjør er å pøse på med produkter som både gir fukt og også styrker hudens egen barrierefunksjon.

- Det er viktig å supplere med fuktighet og barriereprodukter så ofte som mulig, særlig dersom du skal fly langt. Det kan være lurt å rense huden med en mild krem- eller gelebasert rens når du kommer ombord, for disse trenger du ikke vann for å rense med. Eller bruk renseservietter.

Makeup kan ende opp med å irritere huden i den tørre luften, og kan i tillegg hundre at produktene du påfører ikke absorberes i huden.

- Bruk barrierekremer, og gjennomfukt huden din med alkohol- og parfymefri fuktighetsspray regelmessig under flyturen. Husk også på leppene og bruk en pleiende pomade uten mineraloljer.

Reiser på seg rynker og kviser

Flyturer med tørr luft, samt å fly gjennom ulike tidssoner vil stresse huden, og dehydrering trigger ifølge Stokke hudens inflammatoriske prosesser, noe som framskynder hudaldring.

- Jetlag vil i tillegg forstyrre søvnrytmen og dermed svekke hudens regenerering, som i stor grad finner sted om natten når vi sover, forklarer eksperten.

- Og siden hudoverflaten dehydreres vil også huden prøve å kompensere for dette fuktighetstapet ved å produsere mer talg, noe som gjerne resulterer i kviser.

Skal du reise langt, anbefaler Stokke deg å investere i en fuktbehandling hos hudterapeut både før og etter reisen.

- Har du ikke anledning eller økonomi til å gjennomføre begge behandlingene, så kan du forbedrede huden med å eksfoliere mildt med en risbasert peeling, for så å ligge natten over med en superfuktighetsmaske eller en mulitvitamin-maske.

Det er også viktig å se på hva du spiser på flyturen.

- Velg sunn, ren og lett mat. Drikk rent vann uten kullsyre før og underveis, og det beste er selvsagt å unngå alkohol, da dette ikke bare tørker ut kroppen, men også huden.

Drikker mye vann og prøver å sove nok

Britisk-irske Marta Campell har tidligere jobbet for både Easyjet og Etihad Airways , men er i dag flyvertinne i British Airways, og jobber svært ofte på selskapets ruter mellom England og USA. Slik tar hun vare på huden både når hun jobber og har fri:

- Vi bruker såpass mye sminke på jobb at de dagene jeg har fri prøver jeg å bruke så lite sminke som mulig, for å gi huden en pause, forklarer Campell til Kvinneguiden.

- Jeg prøver også å være nøye på å drikke masse vann, både når jeg har fri, men også særlig på jobb. Jeg kjenner det godt på huden de gangene det har vært såpass mye å gjøre ombord at det har vært liten tid til drikkepauser og hvile.

Søvn er også viktig for flyvertinnen.

- Jeg har en hudpleier jeg går til jevnlig da jeg har vært plaget med kviser tidligere, og hun understreker alltid at det er viktig å sove, for det er på natten at huden fornyer seg og tar til seg produkter i større grad enn den gjør på dagen. Så jeg prøver å legge meg tidlig når jeg har fri eller når vi er på stop-over mellom flygninger, og så bruker jeg alltid en ansiktsmaske.

På flytur følger hun alltid den samme rutinen.

- Jeg har alltid en god fuktighetskrem under sminken, og hver gang jeg går på pause, så fjerner jeg sminken, fukter huden med krem og spray, før jeg tar på sminke igjen når jeg går av pause, forklarer flyvertinnen.

DRIKK VANN: Luften ombord på fly er tørrere enn i Sahara. Det sier deg selv at det er dårlig nytt for huden din.
DRIKK VANN: Luften ombord på fly er tørrere enn i Sahara. Det sier deg selv at det er dårlig nytt for huden din. Foto: FOTO: Thinkstock

- Før landing, særlig etter flygninger som går gjennom natten, passer jeg på å fikse håret og tar på litt highlighter som får huden til å se ekstra glødende og frisk ut.

Les også:

Dette kan du oppleve i Moskva

Slik pakker du håndbagasjen riktig

Derfor skal du legge turen til Dublin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning