Kjendiser med psykisk sykdom

Alle kan rammes av psykisk sykdom

Du ser det ikke på dem, men både Jessica Alba, John Hamm og Demi Lovato lever med psykiske lidelser.

ÅPNE: Jessica Alba, Jon Hamm og Demi Lovato har alle fortalt om sine psykiske lidelser.
ÅPNE: Jessica Alba, Jon Hamm og Demi Lovato har alle fortalt om sine psykiske lidelser. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Fakta

 • 30-50 prosent av befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.
 • Mellom 15 og 20 prosent av barn og unge i Norge har psykiske plager som påvirker dem i hverdagen.
 • Til enhver tid har seks til 12 prosent av nordmenn en depresjon.
 • De fleste blir friske.
 • Mange psykiske lidelser kan forebygges, men ikke alle.

Kilde: Rådet for psykisk helse

TOVE GUNDERSEN: generalsekretær i Rådet for psykisk helse.
TOVE GUNDERSEN: generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Foto: FOTO: Erik M. Sundt

- At såkalte «vellykkede» står frem viser at psykiske lidelser rammer alle samfunnslag, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse til Kvinneguiden.

Psykiske lidelser kan nemlig ramme alle. Og det kan ramme hardt. Omlag halvparten av den norske befolkningen vil i løpet av livet få en psykisk lidelse. Depresjon er den mest utbredte psykiske lidelsen blant voksne.

Men psykiske lidelser synes ikke på utsiden, og å slite psykisk er fortsatt omringet av tabuer.

- Åpenhet om psykiske lidelser er bra, uansett om det er kjente eller ukjente personer som forteller sine historier, sier Gundersen.

Kjendiser med psykisk sykdom

For noen av verdens mest berømte mennesker, har faktisk slitt med psykiske lidelser. Visste du for eksempel at Winston Churchill var deprimert, og kalte depresjonen sin for "Den Svarte Hunden"? Fotballspilleren David Beckham, skuespilleren og forretningskvinnen Jessica Alba og sangeren Demi Lovato er alle nålevende stjerner som er åpne om sine psykiske plager.
- Selvskading er mer tabu å snakke om en alkohol og narkomisbruk, sier Lovato til Access Hollywood.

Barnestjernen levde et liv som på utsiden så glamorøst ut, med albumutgivelser med Jonas Brothers og filminnspillinger med Selena Gomez. Men Lovato begynte å kutte seg som tolvåring.

- Jeg tenkte: Kanskje dette vil fikse smerten jeg har inni meg, sier Lovato som nå jobber for å hjelpe andre unge som sliter med psykiske vansker.

Flest blir friske

Her hjemme har blant annet ordfører Fabian Stang og personlig trener Lene Alexandra Øien fortalt om sine kamper mot angst og depresjon.

- Depresjon er alt fra å være lei seg til å ikke ville leve lengre, det føles umulig å forklare for andre. Smerten kan være så vond at man er villig til å skjære av seg et ben med en sløv kniv, har Stang, som i dag er ordfører i Oslo, beskrevet opplevelsen som til God Morgen Norge.

De aller fleste som opplever å ha en psykisk lidelse en eller flere ganger i livet blir helt friske.

- Noen finner håp og trøst ved å lese at andre har samme erfaringer. Mediene må være bevisst på hvordan disse historiene presenteres, slik at psykisk lidelse eller psykiske problemer hos kjendiser ikke presentert som en sensasjon. Det er faktisk helt vanlig å ha en psykisk lidelse, understreker generalsekretæren.

Må sidestilles med fysisk sykdom

Gundersen sier årsakene til psykisk sykdom ofte er sammensatte, og kan være biologiske, genetiske, miljømessige eller handle om sårbarhet og hendelser i livet vi ikke har kontroll på.

- Det er viktig å sidestille psykisk sykdom med fysisk sykdom.

Hun mener samfunnet bør bekjempe fordommer om psykiske lidelser.

- Kanskje tenker noen at det er «bare å ta seg sammen». Men den som har en psykisk lidelse trenger behandling for å bli frisk eller å bli bedre, akkurat som ved andre skader eller sykdom. Fordommer handler om uvitenhet. Åpenhet og kunnskap bidrar til å redusere stigmatisering.


Så hvis du føler deg alene: Her er 12 kjente mennesker du kanskje ikke visste har levd med psykiske lidelser:

Catherine Zeta Jones (45)

Er bipolar.

-  Jeg er ikke den eneste som sliter med å være bipolar eller må forholde meg til det daglig. Så hvis jeg har hjulpet noen ved å være åpen om bipolaritet og depresjon, så er det flott.

I et intervju med avisen The Telegraph fortalte Catherine Zeta Jones (45) om sine utfordringer.

Den walisiske skuespilleren er gift med skuespilleren Michael Douglas, og sammen har de to barn. Hun er den globale talskvinnen for skjønnhetskjeden Elizabeth Arden.

- Hvis det at jeg forteller at jeg er bipolar gjør at ett menneske oppsøker hjelp, så er det verdt det. Det er ingen grunn til å lide i stillhet og ingen skam i å søke hjelp, uttalte hun til People Magazine i 2011.

Bipolar:

 • Kjennetegnes av maniske (oppstemte) og depressive (nedstemte) perioder.
 • Det finnes to typer bipolar lidelse: Type 1 og type 2.
 • Type 2 er en mildere form for bipolar lidelse enn bipolar 1.
 • Bipolar lidelse ble tidligere kalt manisk depressiv.

Kilder: psykiskhelse.no & helseleksikonet.no

David Beckham (40)

Sliter med tvangslidelser.

- Jeg har tvangslidelser og må ha alt stående i en rett linje, eller alt må være i par. Hvis jeg er på et hotellrom, må jeg legge alle brosjyrer og bøker inn i en skuff før jeg klarer å slappe av. Alt må være perfekt, fortalte David Beckham til den britiske tv-kanalen ITV. 

CATHERINE ZETA JONES (45): Har diagnosen bipolar II
CATHERINE ZETA JONES (45): Har diagnosen bipolar II Foto: FOTO: Stella Pictures

Beckham har i flere intervjuet vært åpen om at han sliter med tvangslidelser og har fortalt hvordan det påvirker ham og de rundt ham. Han ønsker å slutte med tvangstankene sine, og har også prøvd, men får det ikke til.

Victoria Beckham har også uttalt seg om mannens lidelse:

- Vi har tre kjøleskap på kjøkkenet. Ett til mat, ett til drikke og ett til salater. I kjøleskapet med drikker er alt symmetrisk. Står det tre flasker der, kaster han den ene fordi de må være i partall.

David Beckham er blant verdens mest kjente og best betalte tidligere fotballspillere. Han er ikke bare kjent som fotballspiller, men også for "jetsetlivet" han lever med sin kone, Victoria Beckham (41), og deres fire barn Brooklyn Joseph (16), Romeo James (12), Cruz David (10) og Harper Seven (4).

Tvangslidelse:

 • Kjennetegnes ved stadige tilbakevendende tanker du ikke klarer å stoppe og/eller tvangshandlinger.
 • Tvangstanker er påtrengende tanker, følelser, ideer eller fornemmelser som du ikke klarer å fjerne med egen vilje.
 • Et eksempel på en tvangstanke er redselen for bakterier.
 • For å dempe angsten og tankene gjennomfører man handlinger som å sjekke komfyren, vaske hendende gjentatte ganger osv. Gjøres ikke disse handlingene, opplever man at tvangstankene og angsten blir verre. Dette kalles tvangshandlinger.
 • Et eksempel på en tvangshandling er å gjenta ord eller tall i et bestemt mønster.

Kilde: psykiskhelse.no & helseleksikonet.no

Suzanne Aabel (34)

Sliter med angst.

- Det å bli rammet av angst føles som å miste noen du er glad i og aldri får tilbake. Det er brutalt, og man vet at man aldri blir kvitt det helt. Jeg klarer fint å leve med angsten nå. Jeg klarer til og med å bruke den til noe meningsfylt, har Suzanne Aabel fortalt til VG.

Aabel er svært åpen på at hun sliter med angst. Blant annet har hun gitt Kvinneguidens lesere tips til hva du ikke skal si til en venn som er rammet av angst.

Suzanne Aabel er norsk journalist og blogger, og medforfatter av boka Mammarådet – 16 kvinnelige bloggere om mammalivet i dag. Hun er også kjent fra TV-seriene Forbindelser og Bloggerne.

DAVID BECKHAM (40): Sliter med tvangslidelser
DAVID BECKHAM (40): Sliter med tvangslidelser Foto: FOTO: Stella Pictures

Angst:

 • Angst blir en sykdom når du bekymrer deg så mye at det forstyrrer livet ditt og når du ikke klarer å kontrollere bekymringene selv om du prøver.
 • Lidelsen oppstår når redselen er overdimensjonert, langvarig og kommer uten at det egentlig er fare på ferde.
 • En med angst har ofte overdreven, ukontrollerbar og ofte irrasjonell bekymring om dagligdagse ting, og har problemer med å kontrollere bekymringene.

Kilde: psykiskhelse.no & helsebiblioteket.no

Demi Lovato (22)

Slet med bulimi og selvskading. Er også bipolar.

- Selvskading var en måte for meg å uttrykke skammen jeg hadde ovenfor meg selv om min egen kropp. Jeg matchet innsiden til utsiden. Noen ganger bygget det seg opp så mange følelser at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Den eneste måten jeg kunne få øyeblikkelig tilfredsstillelse på var å skade meg, har Lovato fortalt i et intervju til Good Morning America.

Demi Lovato ble først kjent som skuespiller på Disney Channel, men jobber nå som musiker. Til magasinet Self utdypet hun utfordringene hun har slitt med:

- Til tider var jeg så urolig og engstelig det var nesten som om jeg holdt på å krype ut av min egen kropp - og det føltes som om hvis jeg ikke gjorde noe fysisk som matchet hvordan jeg følte det innvendig, så ville jeg eksplodere. Jeg kuttet meg for å få vekk tankene.

Nå er Lovato aktiv i kampen mot mobbing, ettersom hun selv ble mobbet for vekten sin som barn, og utviklet bulimi i en alder av ni. Da hun var elleve år startet hun å selvskade.

Hun fant ut at hun var bipolar da hun ble innlagt på et psykiatrisk sykehus.

SUZANNE ABEL (34): Slet med sosial angst
SUZANNE ABEL (34): Slet med sosial angst Foto: FOTO: Nina Ruud

Til Good Morning America forteller Lovato at  hun nå føler at hun har kontroll der livet før var fullstendig kaos.

- Det som er viktig for meg nå er å hjelpe andre. Jeg kommer til å kludre det til, og jeg kommer ikke til å være perfekt. men så lenge jeg prøver å bli bedre og forbedre meg selv daglig, så er jeg ett steg foran hvor jeg var før.

Selvskading:

 • Selvskading er handlinger som innebærer at individet påfører seg skade og smerte uten at man har til hensikt å ta sitt eget liv.
 • Kan forekomme som ledd i alvorlig psykisk lidelse.

Kilde: psykologpanett.no & lvh.no

Bulimi

 • Bulimi kjennetegnes av gjentatte episoder med overspisning som etterfølges av handlinger for å kompensere for det store matinntaket og unngå vektøkning.
 • Den mest vanlige atferden er å framkalle oppkast, men man kan også misbruke avføringstabletter, gjennomføre fasteperioder eller overdrive trening.
 • For de fleste er lidelsen forbundet med skam og skyld og en følelse av å ha mistet kontrollen over livet sitt.

Kilde: psykiskhelse.no & helseleksikonet.no

Brooke Shields (50)

Slet med fødselsdepresjon.

- Jeg hadde ikke lyst til å leve lenger. Jeg gråt mer enn datteren min. Jeg sto i vinduet og diskuterte med meg selv om jeg skulle hoppe ut av vinduet, men den rasjonelle delen av hjernen min sa til meg at jeg bare stod i fjerde etasje. Jeg kom bare til å brekke noe og føle meg enda verre, har Brooke Shields fortalt til WebMD Magazine.

Da Shields fødte datteren Rowna Francis gikk hun inn i en fødselsdepresjon.

Brooke Shields er amerikansk skuespiller og tidligere fotomodell. Hun var i en alder av 14 den yngste modellen noensinne som kom på forsiden av motebladet Vogue.

Her hjemme har blant annet modell Katrine Sørland vært åpen om at hun også fikk fødselsdepresjon etter at hun ble mor til sønnen Leon.

Fødselsdepresjon:

 • Fødselsdepresjon er en tilstand som kan ramme kvinner etter at de har født. Man kan føle seg nedstemt, trist og engstelig og oppleve at det er vanskelig å passe på babyen sin.
 • En fødselsdepresjon oppstår som oftest i løpet av de første tre månedene etter at babyen er født.
 • Man får de samme symptomene som depresjon, men med ytterlige symptomer som å bli overveldet av barnets behov eller å føle seg fanget.
 • Fødselsdepresjon går som regel over av seg selv, men kan vare en stund.

Kilde: helsebiblioteket.no

Jessica Alba (34)

Sliter med tvangslidelser.

- Jeg pleide å koble fra hver enkel elektrisk enhet i huset eller dobbeltsjekke alle dørene om natta for å være sikker på at de var låst. Det var som om jeg fikk panikk og jeg måtte gjøre noe, og når jeg gjorde det, så hadde jeg det ok igjen, har Jessica Alba fortalt i et intervju med CosmoGirl.

Alba sliter med tvangslidelser, og spesielt behovet for å gjenta enkelte ting.

DEMI LOVATO (22): Slet med selvskading og bulimi
DEMI LOVATO (22): Slet med selvskading og bulimi Foto: FOTO: Stella Pictures

Alba er en amerikansk Golden Globe-nominert skuespiller, kjent blant annet fra filmene "The Fantastic Four". Siden har hun slått seg opp som forretningskvinne med selskapet "The Honest Company", som er verdsatt av magasinet Forbes til over 1 milliard dollar. Hun er gift med Cash Warren (36), sammen har de døtrene Honor Marie (7) og Haven Garner (4).

Tvangslidelse:

 • Kjennetegnes ved stadige tilbakevendende tanker du ikke klarer å stoppe og/eller tvangshandlinger.
 • Tvangstanker er påtrengende tanker, følelser, ideer eller fornemmelser som du ikke klarer å fjerne med egen vilje.
 • Et eksempel på en tvangstanke er redselen for bakterier.
 • For å dempe angsten og tankene gjennomfører man handlinger som å sjekke komfyren, vaske hendende gjentatte ganger osv. Gjøres ikke disse handlingene, opplever man at tvangstankene og angsten blir verre. Dette kalles tvangshandlinger.
 • Et eksempel på en tvangshandling er å gjenta ord eller tall i et bestemt mønster.

Kilde: psykiskhelse.no & helsebiblioteket.no

Lene Alexandra Øien (33)

Slet med depresjon og spiseforstyrrelser.

- Jeg brukte mye tid på å hate meg selv. Til slutt innså jeg at jeg måtte begynne å akseptere meg selv, og behandle meg selv med respekt, før jeg kunne regne med å bli akseptert og respektert av andre, har Lene Alexandra Øien fortalt i et innlegg på hjemmesiden sin.

Hun har slitt med manisk depresjon og spiseforstyrrelser, og fikk antidepressiva i en alder av 14.

Øien er personlig trener og tidligere sanger, låtskriver og modell. Hun var med på realityprogrammet Robinson-ekspedisjonen i 2004 og vant Skal vi danse i 2008.

Lene har fortalt i media at hun ble voldtatt som 12 åring av flere eldre gutter etter å ha blitt skjenket full. Hun truet med selvmord som 14-åring slik at hun ble sett på som "syk nok" til å få se psykolog.

BROOKE SHIELDS (50): Fikk fødselsdepresjon
BROOKE SHIELDS (50): Fikk fødselsdepresjon Foto: FOTO: Stella Pictures

Hun har skrevet boka Bra Nok der hun snakker om problemene hun har slitt med. I 2011 utdannet Øien seg til personlig trener. Hun jobber nå på Frogner.

Spiseforstyrrelser

 • Diagnosesystemene beskriver tre hovedtyper av spiseforstyrrelser: tvangsspising, bulimi og anoreksi, samt uspesifisert spisforstyrrelse.
 • Tvangsspising er å spise selv om man ikke er sulten.
 • Bulimi kjennetegnes av gjentatte episoder med overspisning som etterfølges av handlinger for å kompensere for det store matinntaket og unngå vektøkning, ofte ved å kaste opp.
 • Anoreksi kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig, og at man begrenser hva og hvor mye man spiser.

Kilde: psykiskhelse.no

Depresjon

 • Depresjon er langvarig tristhet, som ikke er en naturlig sorgreaksjon.
 • I tillegg til nedtrykt humør, kan nedsatt aktivitetsnivå eller negative tanker om seg selv og fremtiden være vanlig ved depresjon.
 • Det er ikke uvanlig å ha depresjon og angst samtidig.
 • Depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene.
 • Mellom 6 og 12 prosent har depresjon til enhver tid.

Kilde: psykiskhelse.no

Maria Mena (29)

Slet med spiseforstyrrelser og tvangslidelser

- Jeg hadde perioder med både bulimi og anoreksi, men det kunne likeså godt ha vært for mye bading. Det begynte da jeg var 11 år. Jeg badet så mye at huden sprakk. Jeg vasket og vasket meg. Jeg var ganske enkelt en tvangslidende person, har Maria Mena fortalt i et intervju med bladet KK.

Mena har i perioder slitt med spiseforstyrrelser og tvangstanker, lidelsene begynte allerede i ung alder.

JESSICA ALBA (34): Sliter med tvangslidelser
JESSICA ALBA (34): Sliter med tvangslidelser Foto: FOTO: Stella Pictures

Mena (29) er norsk musiker og sanger. Hun slo gjennom som artist i 2002 med sangen My lullaby, som var inspirert av foreldrenes skilsmisse.

Hun har fortalt at hun fikk anoreksia etter gjennombruddet, og at det ikke handlet om å være tynn, men om å ha kontroll.

Tvangslidelse:

 • Kjennetegnes ved stadige tilbakevendende tanker du ikke klarer å stoppe og/eller tvangshandlinger.
 • Tvangstanker er påtrengende tanker, følelser, ideer eller fornemmelser som du ikke klarer å fjerne med egen vilje.
 • Et eksempel på en tvangstanke er redselen for bakterier.
 • For å dempe angsten og tankene gjennomfører man handlinger som å sjekke komfyren, vaske hendende gjentatte ganger osv. Gjøres ikke disse handlingene, opplever man at tvangstankene og angsten blir verre. Dette kalles tvangshandlinger.
 • Et eksempel på en tvangshandling er å gjenta ord eller tall i et bestemt mønster.

Kilde: psykiskhelse.no & helsebiblioteket.no

Spiseforstyrrelser

 • Diagnosesystemene beskriver tre hovedtyper av spiseforstyrrelser: tvangsspising, bulimi og anoreksi, samt uspesifisert spisforstyrrelse.
 • Tvangsspising er å spise selv om man ikke er sulten.
 • Bulimi kjennetegnes av gjentatte episoder med overspisning som etterfølges av handlinger for å kompensere for det store matinntaket og unngå vektøkning, ofte ved å kaste opp.
 • Anoreksi kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig, og at man begrenser hva og hvor mye man spiser.

Kilde: psykiskhelse.no

Fabian Stang (59)

Slet med depresjon og angst.

- Depresjon er alt fra å være lei seg til å ikke ville leve lengre, det føles umulig å forklare for andre. Smerten kan være så vond at man er villig til å skjære av seg et ben med en sløv kniv Det vil alltid være der etter alt det jeg har vært gjennom, det er viktig å være realistisk og klare å se det positive.

Mannen som fortalte dette til TV2 er Fabian Stang, norsk advokat og politiker. Han har vært Oslos ordfører siden 2007. Han er gift med Catharina Munthe (37), og har sønnene Christian August og Fabian Emil fra et tidligere ekteskap. Han har lenge slitt med depresjon og angst, og vant i 2011 Åpenhetsprisen for sin åpenhet om sine psykiske lidelser.

Depresjon

 • Depresjon er langvarig tristhet, som ikke er en naturlig sorgreaksjon.
 • I tillegg til nedtrykt humør, kan nedsatt aktivitetsnivå eller negative tanker om seg selv og fremtiden være vanlig ved depresjon.
 • Det er ikke uvanlig å ha depresjon og angst samtidig.
 • Depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene.
 • Mellom 6 og 12 prosent har depresjon til enhver tid.

Kilde: psykiskhelse.no

Angst:

 • Angst blir en sykdom når du bekymrer deg så mye at det forstyrrer livet ditt og når du ikke klarer å kontrollere bekymringene selv om du prøver.
 • Lidelsen oppstår når redselen er overdimensjonert, langvarig og kommer uten at det egentlig er fare på ferde.
 • En med angst har ofte overdreven, ukontrollerbar og ofte irrasjonell bekymring om dagligdagse ting, og har problemer med å kontrollere bekymringene.

Kilde: psykiskhelse.no & helsebiblioteket.no

Sandra Lyng Haugen (28)

LENE ALEXANDRA ØIEN (33): Sleit med manisk depresjon og spiseforstyrrelser
LENE ALEXANDRA ØIEN (33): Sleit med manisk depresjon og spiseforstyrrelser Foto: FOTO: Stella Pictures

Slet med bulimi

- Sykdommen tok fullstendig kontroll og makt over meg. Hele livet mitt handlet om mat. Jeg brukte mat som et middel når jeg hadde det vondt. Jeg svelget de vonde følelsene mine med mat, også kastet jeg opp og trodde de var borte. Det føltes som en renselse, fortalte Sandra Lyng Haugen i et intervju med VG, hvor hun fortalte at hun slet med bulimi i ti år.

Haugen er norsk artist og låtskriver. Hun ble først kjent gjennom Idol som 16 åring, der hun kapret fjerdeplassen.

Bulimi

 • Bulimi kjennetegnes av gjentatte episoder med overspisning som etterfølges av handlinger for å kompensere for det store matinntaket og unngå vektøkning.
 • Den mest vanlige atferden er å framkalle oppkast, men man kan også misbruke avføringstabletter, gjennomføre fasteperioder eller overdrive trening.
 • For de fleste er lidelsen forbundet med skam og skyld og en følelse av å ha mistet kontrollen over livet sitt.

Kilde: psykiskhelse.no & helsebiblioteket.no

Mari Boine (58)

Slet med sosial angst

- Jeg har i perioder hatt sosial angst. Det var greit å stå på scenen, etter hvert ble musikken et sted å flykte. Det er også det som har gitt meg styrken til å kjempe meg ut av det, fortalte Mari Boine i biografien sin.

Boine har vært veldig åpen om periodene hun hadde med sosial angst, og hvordan musikken hennes har hjulpet henne.

Boine er samisk sanger og musiker, og er utøver av «verdensmusikk». Hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz og rock.

Sosial angst

 • Sosial angst, også kalt sosial fobi, kjennetegnes ved frykt for oppmerksomhet fra andre og redsel for øyekontakt.
 • Mange blir sosialt isolert som følge av sosial angst.

Kilde: psykiskhelse.no

Jon Hamm (44)

Slet med depresjon

MARIA MENA (29): Sleit med spiseforstyrrelser og tvangstanker
MARIA MENA (29): Sleit med spiseforstyrrelser og tvangstanker Foto: FOTO: Stella Pictures

- Det var den klassiske definisjonen på klinisk depresjon: Jeg ville bare ligge i senga hele dagen, jeg sov til fire om ettermiddagen. Jeg hadde ingen vilje til å stå opp å gjøre noe som helst. Det var tøft. Andre, som er flinkere med ord, beskriver det som en svart sky legger seg over deg. Du blir nummen. Du føler deg så overveldet at det er vanskelig å gjøre noe for å bedre situasjonen, fortalte Jon Hamm til The Mail on Sunday i 2012.

Hamm er en amerikansk skuespiller som er kjent for rollen som Don Draper i TV-suksessen Mad Men. Han er samboer med Jennifer Westfeldt.

Hamm slet med kronisk depresjon i 20-årene etter at faren døde. Han gikk i terapi og gikk på antidepressiva. Han har også vært åpen om at han hadde tanker om å ta livet sitt. Terapi og medisiner fikk ham på beina igjen.

Om antidepressiva har han sagt: "Du kan forandre hjernens kjemi nok til å tenke: 'Jeg har lyst til å stå opp om morgenen, jeg har ikke lyst til å sove til fire om ettermiddagen'."

Depresjon

 • Depresjon er langvarig tristhet, som ikke er en naturlig sorgreaksjon.
 • I tillegg til nedtrykt humør, kan nedsatt aktivitetsnivå eller negative tanker om seg selv og fremtiden være vanlig ved depresjon.
 • Det er ikke uvanlig å ha depresjon og angst samtidig.
 • Depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene.
 • Mellom 6 og 12 prosent har depresjon til enhver tid.

Kilde: psykiskhelse.no

FABIAN STANG (59): Sleit med depresjon og angst
FABIAN STANG (59): Sleit med depresjon og angst Foto: FOTO: Stella Pictures
SANDRA LYNG HAUGEN (28): Sleit med bulimi i 10 år
SANDRA LYNG HAUGEN (28): Sleit med bulimi i 10 år Foto: FOTO: Stella Pictures
MARI BOINE (58): Sleit med sosial angst
MARI BOINE (58): Sleit med sosial angst Foto: Foto: Stella Pictures
JON HAMM (44): Sleit med kronisk depresjon
JON HAMM (44): Sleit med kronisk depresjon Foto: Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning