Karrieretips

- Kvinner er dårlige på å motta kritikk

- Grining og "syns synd på seg selv"- aktiviteter passer ikke for voksne folk, sier Kristin Krohn Devold.

SUKSESS I ARBEIDSLIVET: - Evne til å ta kritikk som følger med ansvar, er svakt utviklet hos mange kvinner. Da kan man bare ha "kose-jobber"og neppe en lederstilling, mener Kristin Krohn Devold. FOTO: Håkon Eltvik.
SUKSESS I ARBEIDSLIVET: - Evne til å ta kritikk som følger med ansvar, er svakt utviklet hos mange kvinner. Da kan man bare ha "kose-jobber"og neppe en lederstilling, mener Kristin Krohn Devold. FOTO: Håkon Eltvik.
Sist oppdatert
TA ANSVAR SELV: - Sjefen er verken din private psykolog eller din egen klagemur. Voksne folk må ta ansvar for seg selv. Kvinner er ikke dummere enn menn, og er ofte mer sosiale, og det er et fortrinn på mange arbeidsplasser, mener Kristin Krohn Devold.
TA ANSVAR SELV: - Sjefen er verken din private psykolog eller din egen klagemur. Voksne folk må ta ansvar for seg selv. Kvinner er ikke dummere enn menn, og er ofte mer sosiale, og det er et fortrinn på mange arbeidsplasser, mener Kristin Krohn Devold. Foto: Wikipedia.

Det er ingen tvil om at Norge står i bresjen blant land som heier på dyktige damer i arbeidslivet, og flere kvinner enn noen gang tar i dag høyere utdanning her hjemme.

Tall fra en undersøkelse gjennomført av SSB tidligere i år, viser at andelen med høyere utdanning blant kvinner har økt mer enn andelen blant menn.

I 1985 hadde 15 prosent av mennene og 12 prosent av kvinnene høyere utdanning. I 2013 har situasjonen snudd. 33 prosent av kvinnene og 27 prosent av mennene har nå høyere utdanning.

- Ikke nok med utdanning

- Gode kvinneforbilder som viser lederskap i hverdagen er viktig. Min mor var aldri redd for å ta på seg nye oppgaver, og jeg har hatt en sterk mormor og oldemor, forteller Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, til Kvinneguiden.

Den tidligere Høyre-politikeren er også nestleder i styret i Hexagon Composites ASA og styremedlem i Terra-Gruppen og allmennaksjeselskapene Aker, Aker Floating Production, Odim og Comrod Communication.

Med en slik merittliste har Krohn Devold et godt grunnlag for å vite noe om hva som skal til for å lykkes som karrierekvinne i dag.

- Utdanning er alltid et godt grunnlag men ikke nok. Nysgjerrighet, vilje til å ta ansvar, ståpåevne og ryggrad til å tåle motgang er trolig viktigere, mener Krohn Devold.

Hun tror at nøkkelen til å oppnå suksess i egen karriere er viljen til å prøve noe nytt.

- Men også evne til å sparre med andre, nysgjerrighet på nye trender og litt god, gammeldags holdning til inntekter før kostnader er viktig grunnlag, sier 52-åringen.

- Kvinner er dårlig på å motta kritikk

Krohn Devold mener samtidig at å tidlig påta seg ansvar, for eksempel for håndballaget, søskenflokken, studentaktiviteter og feriejobber lærer deg mye. Med ansvar følger det at noen er uenige - og du får kritikk;

- Evne til å ta kritikk som følger med ansvar, er svakt utviklet hos mange kvinner. Da kan man bare ha "kose-jobber"og neppe en lederstilling, formaner hun videre.

Ålesund-kvinnen tror dermed sagt ikke at det er vanskeligere for kvinner å lykkes i karrierelivet dersom man følger spillereglene i næringslivet.

- Grining og "syns synd på seg selv"- aktiviteter passer ikke for voksne folk, ihvertfall ikke på arbeidsplassen, sier hun mens hun understreker;

- Omsorg for kolleger, godt humør og latter på jobb er bra, likeså en uformell tone. Men sjefen er verken din private psykolog eller din egen klagemur. Voksne folk må ta ansvar for seg selv. Kvinner er ikke dummere enn menn, og er ofte mer sosiale, og det er et fortrinn på mange arbeidsplasser, mener Krohn Devold.

Slik vinner du uansett

En annen kvinne som har opparbeidet seg en imponerende karriere, er Siri Lill Mannes, mest kjent som journalist og nyhetsanker i TV2 frem til 2010.

TESTSPØRSMÅL: 44- åringen stiller seg selv ett personlig testspørsmål: - Hva ville jeg aller helst gjort, hvis lønn ikke betydde noe som helst? Så gjør jeg det, sier Mannes.
TESTSPØRSMÅL: 44- åringen stiller seg selv ett personlig testspørsmål: - Hva ville jeg aller helst gjort, hvis lønn ikke betydde noe som helst? Så gjør jeg det, sier Mannes. Foto: TV2.

Hun sluttet i kanalen på eget initiativ fordi hun følte for å prøve noe nytt.

Mannes har hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen, og hun har også studert statsvitenskap i USA. I tillegg til å snakke flytende russisk, ble Mannes tildelt Kringkastingsprisen for 2000, og hun har også skrevet bøkene Livvakt i helvete - Aleksandr og krigen i Tsjetsjenia og kriminalromanen 66 grader nord.

- Det viktigste for å lykkes uansett felt, er å gjøre noe du virkelig liker. Da kommer entusiasmen og kreftene du trenger for å få gode resultater. Og selv når du må vente på resultatene, har du det gøy på veien. Du vinner uansett, sier Mannes til Kvinneguiden.

Hun mener at man kan klatre oppover karrierestigen ved å forstå hva man selv definerer som suksess.

- For meg er suksess at jeg får jobbe med det jeg liker best. Alt det andre er bare bieffekter; kjekt å ha, men ikke drivkraften, sier Mannes videre.

For å vite hva som er riktig å jobbe med, pleier 44- åringen å stille seg selv ett personlig testspørsmål:

- Hva ville jeg aller helst gjort, hvis lønn ikke betydde noe som helst? Så gjør jeg det, sier Mannes.

Hetset fordi hun er karrierekvinne

Cecilie Thunem Saanum er foredragsholder, og tilbyr gjennom sitt firma CecilieTS as tjenester innen feltene kommunikasjon og tidsbruk, hun har hele landet som arbeidssted.

KARRIEREKVINNE: Foredragsholder Cecilie Thunem Saanum ble ble nylig hetset på sosiale medier for å være ""for mye"" karrierekvinne og ""for lite"" mor.
KARRIEREKVINNE: Foredragsholder Cecilie Thunem Saanum ble ble nylig hetset på sosiale medier for å være ""for mye"" karrierekvinne og ""for lite"" mor. Foto: Anne Elisabeth Næss

Hun ble nylig hetset på sosiale medier for å være "for mye" karrierekvinne og "for lite" mor.

Thunem Saanum tror likevel ikke at det er vanskeligere for kvinner enn for menn å oppnå suksess i karrierelivet;

- Jeg hadde ikke klart å bli en fullbooket foredragsholder dersom jeg trodde at det er forskjell på kvinner og menn når det handler om å oppnå suksess i arbeidslivet. Jeg har ikke tenkt over dette før denne saken om karrierehets kom opp nå, sier Thunem Saanum til Kvinneguiden.

Hun tror samtidig at det er store kulturforskjeller i forhold til hva andre kan synes er akseptabelt eller ikke;

- I et liberalt storbymiljø er kvinner og menn mer likestilt når de velger å satse på karriere, i motsetning til i et mer tradisjonelt småbymiljø. Min erfaring er at de fleste menn er opptatt av å bruke tid med sine barn. Jeg har også møtt flere menn som har sagt til meg "så heldig mannen din er som får bruke tid alene med ungene av og til! Det fikk aldri jeg da barna var små".

- Håpet mitt er at de mennene som har små barn nå ikke trenger å komme med samme utsagn når deres barn er blitt eldre, sier Thunem Saanum videre.

Foredragsholderen syns det er vanskelig å si at hun selv "har lykkes" i karrieren sin.

- Den dagen jeg selv mener at jeg har lykkes, går kvaliteten nedover. Det gjelder å være på tåhev, justere, sette seg nye mål. Jeg har troen på hard og målretta jobbing, sette seg delmål hver uke og hver måned; ikke bare økonomiske mål, men også når det gjelder volum og evaluering fra kunder, sier Thunem Saanum og understreker;

- Min visjon er: Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør. Dette er noe jeg har med i alt jeg foretar meg, og er mitt viktigste styringsverktøy.

Karrierekvinnen mener at nøkkelen for å oppnå suksess i arbeidslivet uten tvil er drivkraft.

- Folk som ønsker suksess for suksessens skyld blir oftest avslørt underveis, eller mister mental kondis til å jobbe hardt mot målene sine. Målrettethet er en nøkkel, sammen med evnen til å være lydhør for hva omgivelsene melder tilbake på det du leverer. Altfor mange forsøker å være gode på for mye. Om du er leder eller fagarbeider; det gjelder å bestemme seg: Hva trives du med, hva vil du bli assosiert med, hva vil du være dyktig på?

- Fortsatt vanskelig for kvinner

Selv om flere kvinner enn menn tar høyere utdanning i Norge i dag, tror Mannes likevel at det fortsatt er vanskeligere for kvinner på mange felt når det kommer til lønn og sjefsstilling.

- Både menn og kvinner rekrutterer gjerne folk som ligner på seg selv, og det er flest menn på toppen i dag, sier hun og fortsetter;

- Menn er dessuten generelt mer konkurranselystne og mindre selvkritiske enn kvinner.

Mannes forteller at hennes veileder på hovedfaget, en erfaren professor, sa til henne at han aldri hadde hatt en kvinnelig student som overvurderte egne evner;

- Han hadde heller aldri hatt en mannlig student som undervurderte sine, sier hun.

Få fart på egen karriere

Kristin Krohn Devolds beste tips:

1. God utdannelse.

2. Hardt arbeid; innsats før krav, ikke syt.

3. Finn gode rollemodeller du lærer av og motiveres av (nettverk); det behøver ikke være sjefen din.

Siri Lill Mannes' beste tips:

1. Følg hjertet.

2.Sett deg et klart mål.

3.Tren på å ta ordet, og snakk offentlig slik at du blir deg selv på ditt beste og trygg foran andre. Andre vurderer deg ut fra det de selv ser og hører.

Cecilie Thunem Saanums beste tips:

1. Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør.

2. Sett konkrete, tidsfestede mål.

3. Glem begrensningene, kjør på.

4. Dyrk det du er god på, fremfor å forsøke å være litt god på alt.

5. Søk hjelp, be om råd. Husk: Vær takknemlig for alle råd du får. Og forsiktig med hvilke råd du følger.

 

 

Denne saken ble første gang publisert 14/11 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også