Statisk hår

Derfor er håret statisk

Nesten alle får statisk hår, men du kan gjøre noe med det.

DÅRLIG HÅRDAG: Nesten alle opplever statisk hår på vinteren, men det finnes noen triks for å forhindre problemet.
DÅRLIG HÅRDAG: Nesten alle opplever statisk hår på vinteren, men det finnes noen triks for å forhindre problemet. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Er håret ditt flyvende og statisk for tiden? Det er ikke tilfeldig. Men det er mulig å gjøre noe med det, uansett hva slags hårtype og frisyre du har.

- Nå som været blir kaldere, blir luften ute tørrere. Og i den tørre luften finnes det mye statisk elektrisitet som samler seg opp i håret, forteller Peter Vonkunz Brun, kreativ leder i frisørkjeden På Håret.

Og de med skandinavisk, tynt og flatt hår er mest utsatt.

- Tynne skandinaviske hår har lett for å miste fuktighet. Hår som derfor mangler fuktighet eller blir lett tørt vil raskere ta til seg statisk elektrisitet, forklarer han.

Kvinneguidens hårekspert, frisør Sølvi Bjørnevoll i, forteller at klærne du bruker også kan være en årsak til at håret blir statisk.

- Statisk hår forårsakes av friksjon. Bruker du lue, skjerf og høyhalsede gensere er det stor sannsynlighet for at du fra til tid og annen får statisk hår.

- De fleste materialer skaper statisk elektrisitet. Ull er vel en av de verste, men syntetiske materialer skaper også lett statisk elektrisitet. Stoffer med glatte overflater som for eksempel silke er de beste å bruke, selv om de kanskje ikke er det varmeste på en kald vinterdag, sier Vonkunz Brun.

Dette hjelper

TØRT OG BRUSETE HÅR: Nesten alle hår trenger ekstra fuktighet når det blir kaldere i været.
TØRT OG BRUSETE HÅR: Nesten alle hår trenger ekstra fuktighet når det blir kaldere i været. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Uansett årsak - har du statisk hår er det mulig å gjøre noe med det. Og siden tørt hår blir mer statisk er det ikke overraskende produkter som gir fukt du bør satse på.

- Har du statisk hår er dette et klart tegn på at håret trenger mer pleie og fukt, sier Bjørnevoll.

- Prøv produkter som fuktighetskurer og dype masker som gir masse fukt, anbefaler hun.

Husk også på at du ikke bør vaske håret hver dag. Og når du først vasker det, så bør du bruke balsam hver gang.

- Balsam inneholder positivt ladede molekyler, som hjelper til å nøytralisere ladet hår.

I tillegg bør du også huske på å pleie hodebunnen, da mange hårproblemer begynner med en ubalansert hodebunn.

- Plei hodebunnen først og deretter håret. Det finnes gode hodebunnskurer som skal hjelpe med å opprettholde en normal og sunn hodebunn, jeg kan anbefale Kerastases produkter, sier Bjørnevoll.

Også håndkleet ditt kan slite på håret, så vær varsom når du tørker det etter du har vasket det.

Oljer fungerer

Kanskje det aller beste hårproduktet du kan bruke hvis du sliter med statisk hår er en hårolje. Håroljer har blitt voldsomt populært de siste årene, og det er ikke uten grunn, mener Vonkunz Brun.

- Kanskje den beste måten å tilføre fukt til huden er ved å bruke håroljer og andre oljebaserte produkter. Her er det mye å velge mellom, mest kjent er vel Morrocan Oil. Bruker du en slik olje hver gang du vasker håret vil du kunne forebygge statisk hår, sier han.

- Hvis håret først har blitt statisk vil jeg anbefale å kure håret skikkelig med en god fuktighetskur, og når håret er tørt ville jeg påført oljen, for å roe ned håret. Min favorittolje er L'Oréal Professionnel Mythic Oil, sier han videre.

Du kan også blande inn litt olje i balsamen, for å gi håret dobbel dose fukt.

Også Bjørnevoll anbefaler bruk av oljer, og det uansett hva slags hårtype du har.

- Noen tror at håret kan se fett ut av oljer, men det stemmer ikke. Det gir bare masse pleie, glans og fuktighet til alle hårtyper, sier hun.

Hvis du allikevel er redd for fett hår kan du unngå å bruke oljen i nærheten av hodebunnen, og isteden fordele oljen i den nederste halvdelen av håret.

Hun legger til at hvis du fortsatt sliter med statisk hår etter å ha fulgt alle tipsene over, kan det lønne seg å spandere på seg en frisørtime, for å få en skikkelig fuktkur. Og hun minner også om at hvis du ser et langt, flott hår i vinter, har det garantert ikke blitt slik av seg selv.

- Alle hår du misunner er garantert godt tatt vare på. Det er ikke snakk om unnasluntring med kuring og produkter som ikke passer ditt hår. Her er det pleie, pleie, pleie som gjelder, mener hun.

Les også:

Så enkelt lager du festfrisyrene selv

TIL TØRT HÅR: Morroccanoil, 299,-, L'Oréal Professionnel Mythic Oil, 255,-, Kérastase Biotic Bain Bio-Recharge Hydrating Shampoo, 265,-, Kérastase Elixir Ultime Jade Jagger Edition, 295,-, Redken All Soft Heavy Masque, 414,-, L'Oréal Professionnel Série Expert Intense Repair Masque, 255,-.
TIL TØRT HÅR: Morroccanoil, 299,-, L'Oréal Professionnel Mythic Oil, 255,-, Kérastase Biotic Bain Bio-Recharge Hydrating Shampoo, 265,-, Kérastase Elixir Ultime Jade Jagger Edition, 295,-, Redken All Soft Heavy Masque, 414,-, L'Oréal Professionnel Série Expert Intense Repair Masque, 255,-. Foto: FOTO: Produsentene

Slik får du drømmefrisyren

Så lett unngår du fett hår

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning