Pleie til lange lokker

Hold håret sunt

Unngå å slite det med håndkle.

PLEIE: Langt hår trenger ekstra pleie. Fra venstre: Joico Color Therapy Shampoo, 389 kr, Joico Color Therapy Conditioner, 409 kr, Kérastase Masque Oléo Curl Intense, 319 kr, Biosilk Silk Therapy Treatment, 349 kr.
PLEIE: Langt hår trenger ekstra pleie. Fra venstre: Joico Color Therapy Shampoo, 389 kr, Joico Color Therapy Conditioner, 409 kr, Kérastase Masque Oléo Curl Intense, 319 kr, Biosilk Silk Therapy Treatment, 349 kr. Foto: FOTO: Produsentene og Crestock.
Publisert Oppdatert

Mange unge kvinner drømmer om et langt, sunt, tykt og velpleiet hår, men som oftest blir det med fantasien. Langt hår er vanskelig å tilfredsstille.

Men det er faktisk mulig å oppnå drømmehåret dersom du starter på ny, og fokuserer på riktig pleie.

- Først og fremst bør man behandle lange hår med forsiktighet, sier Espen Johansen, Marketing Manager for Kérastase og Shu Uemura Art Of Hair i Norge.

Har du langt hår kan du variere frisyren din ofte, og det fører som regel til vel mye slitasje, både når du bruker hårstrikk, hårspenner, hårspray, mousse, føner det og tuperer det for å få volum.

Du kan være kreativ og variere looken din, så lenge du passer på å pleie det lange håret riktig.

Og det er faktisk det du gjør hjemme hver dag, og ikke hos frisøren, som teller.

Her får du tipsene til hvordan du pleier de lange lokkene dine, og hvordan du unngår å skade håret.

Unngå dette

ENKLE REGLER: Bruk egnede børster, varmebeskyttelse, klipp tuppene og tenk at du vil holde håret ditt like sunt som huden din.
ENKLE REGLER: Bruk egnede børster, varmebeskyttelse, klipp tuppene og tenk at du vil holde håret ditt like sunt som huden din. Foto: FOTO: Crestock.

Du bør begynne med å fokusere på å gi håret ditt like sunn og god behandling som du ville gitt huden din;

- Bruk alltid egnede produkter som er tilpasset din hårtype og tilstand. Og ikke bruk for varmt vann når du vasker og pleier håret, sier Johansen.

Tørker du håret hardt og kraftig med håndkleet? Det bør du slutte med umiddelbart, fordi det river og sliter i både hår og hodebunn.

- Aldri frottér håret, klem heller vannet ut av håret før du fortsetter med stylingen. Skal du tørke med føner eller style med varmeverktøy, bruk varmebeskyttende, sier stylisten.

Et annet element som er nødvendig å vektlegge hvis du vll ha sunt og friskt hår, er børsten.

- Velg børster og hårpynt som belaster håret minst mulig, altså børster med store flater og myke stikker.

Derfor får du tørt hår

De som har langt hår velger det ofte fordi de liker å ha muligheten til å variere stilen og fordi de føler de passer best med lange lokker rundt ansiktet. Samtidig er det også mange kvinner som fortsetter å ha langt hår fordi de kvier seg for å klippe lokkene når de har spart lenge. Men er du en av de som ikke er klar for å klippe håret selv om det ser slitt og tørt ut er det viktig å satse på god pleie.

En oppfriskning av gamle, slitte tupper hver tredje måned vil forebygge tørt og skadet hår, fordi tuppene som deler seg vil "spise" seg oppover i håret og etter hvert føre til at håret slites av og blir ujevnt.

- Tørt og slitt hår er et resultat av at håret hele tiden blir utsatt for belastende faktorer som bryter ned hydrolipidfilmen og dermed skader hårets skjellag. Skjellaget spriker og håret får en ru overflate som gjør at håret floker seg og føles hardt, sier Johansen og deler belastningsfaktorene inn i tre grupper:

  • Kjemisk belastning: Uegnede vaske- og pleieprodukter, stylingprodukter, farge, bleking, salt og klorvann.
  • Mekanisk belastning: Uegnede kammer og børster, strikker, klemmer og spenner.
  • Termisk belastning: Fønere, glattetenger, krølltenger og sol.

Under trening

Frisør og Kvinneguidens hårekspert, Sølvi Bjørnevoll, har tidligere uttalt at god hårpleie etter trening også er viktig for å bevare et sunt og glansfullt hår. Men det finnes også andre ting du kan være bevisst på som sparer håret ditt for slitasje, og som gjør at håret ser bedre ut.

- Bruk strikk uten metallbiten på. Det sliter mindre på håret, sier Bjørnevoll og tipser videre:

  • Pass på at du ikke bruker spenner og fliseklemmer på samme sted hver dag.
  • Når du blir svett blir håret vått og tåler mindre. Vær derfor forsiktig når du trekker ut strikken før du skal dusje.
  • Bruk olje eller serum i lengdene mens du trener. Da ser det sunt og blankt ut.
  • Pass på at du ikke bruker for mye stylingprodukter i håret når du trener. Svetter du mye kan dette legge seg i ansiktet og føre til uren hud.

Ikke gjør dette selv

Johansen mener at et velpleiet hår alltid er bedre beskyttet mot de belastende faktorene .

Og hår som hyppig blir utsatt for belastning bør tilføres produkter som gir ekstra beskyttelse, spesielt mot varmen fra rettetenger og fønere.

- Det er også derfor du alltid bør la fagmennesker gjøre de kjemiske behandlingene av håret og for eksempel ikke farge håret selv, anbefaler Johansen.

Les mer: Slik får du festfrisyren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning