Sunn kosemat

- Vi er ikke snille mot barna

Foreldre tror de belønner ungene, men i realiteten er det en bjørnetjeneste.

INGEN BELØNNING: Snarere en bjørnetjeneste, dersom man gir barna søtsaker i hverdagen.
INGEN BELØNNING: Snarere en bjørnetjeneste, dersom man gir barna søtsaker i hverdagen. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Sist oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG OG FORFATTER: Camilla Andersen.
ERNÆRINGSFYSIOLOG OG FORFATTER: Camilla Andersen. Foto: FOTO: Somebody.no

- Nei, foreldre er ikke snille mot barna når de gir dem sukkerholdig mat og drikke i hverdagen, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Hun ønsker å lære barn og foreldre sunne matvaner, og lanserer i disse dager egen bok om temaet: "Oppskrift på sunne barn".

- Boken er skrevet for å gi foreldrene selvtillitt til å gi barna et kosthold som er godt nok. Selv om det ikke er så lett, er det heldigvis heller ikke så vanskelig. Vi må også tenke at det optimale kanskje er litt uoppnåelig. Skap et kosthold som er godt nok, oppfordrer Andersen.

Det viktigste å tenke på

Ernæringsfysiologen mener at det viktigste å tenke på når man som foreldre vil gi barna en sunn oppvekst, er å legge til rette og planlegge:

  • - Vi er egentlig ikke snille når vi gir barna sukkerholdig mat og drikke i hverdagen.
  • - Vi bør planlegge måltidene og matpakken slik at det slipper å bli overlatt til tilfeldighetene.
  • - Det er nå barna dine er små og trenger deg til å lage ordentlig mat for seg. Barna blir det vi voksne serverer. Ta tilbake tiden til matlaging. Barnet ditt vil takke deg for at du tok deg tid til å lage ordentlig mat gjennom oppveksten.
  • - Og ikke minst; lær dem å lage mat slik at de kan noe når de en dag flytter hjemmefra. Hvis ikke vi lærer dem å lage blomkålsuppe og lasagne fra grunnen, er det lettere å ty til poser når de flytter for seg selv.

Det siste punktet støtter også Gunn-Karin Sakariassen, ernæringsfysiolog, fullt ut:

- Lærer man barna å lage mat fra bunnen av, vet man at barna ikke får i seg dårlig fett, alt for mye sukker og tilsetningsstoffer. Dessuten lærer barn at det å lage mat er viktig kos for alle, sier Sakariassen til Kvinneguiden og tipser videre:

Fra usunn til sunn

  • Bytt siktet hvetemel med fullkornshvetemel. Samme bruksområde som siktet mel, men hvor mer av næringen er bevart fra kornet.
  • Reduser på sukkerinnholdet. Ta en tradisjonell kakeoppskrift og halver sukkermengden - prøv deg frem og se hvordan det blir. Muffins for eksempel: tilsett banan, bær eller revet gulrot. Sammen med fullkornshvetemel har du forvandlet muffinsene til å bli mye mer næringsrike.
  • Tenk på størrelser når man lager boller og muffins, eller skjærer kakestykker. Barnemagen er liten. Lag enheter som er bedre tilpasset barnemagen. Mindre muffinsformer, mindre boller og små kakestykker

- Som mor føles det så godt å ikke nekte barna å delta og få spise det som er godt, men at jeg vet at jeg har gjort det søte litt sunnere. Vi spiser det jo ikke oftere av den grunn. Får vi det for ofte, blir vi lei også. Det er noe med det å bevare stasen over å få saft, brus og kake. Er det noe barnet får rett som det er, er det jo ingenting som blir stas lenger, sier Andersen

(Kilde: Camilla Andersen, ernæringsfysiolog)

- Varier matvarene og la barna få smake. Si nei, men tilby sunn og ren mat hele tiden. Husk at de fleste barn er i barnehager hvor lukten av hjemmelaget mat er totalt fraværende!

- Unødvendig å nekte barn sukker

Noen foreldre vil at barna skal være helt sukkerfrie, mens andre unner barna lørdagsgodt og bursdagskake i barnehagen.

Andersen mener at totalnekt er unødvendig:

- Å nekte barna sukker er helt unødvendig og ikke gjennomførbart. Vi må akseptere at vi lever i et samfunn hvor disse matvarene eksisterer. Det vi kan lære ungene våre er et fornuftig forhold til sukker, sier ernæringsfysiologen og forklarer videre:

- Det er alt for lett å gi barna for mye sukker. Skal barnet få bolle på kafe, hopp over den søte drikken. Og er barnet lite, del bollen i to. Bakevarene blir jo bare større og større. Det er også lov å spørre om å dele et glass kakao på to barn. Glassene er jo alt for store for et barn alene.

- Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder.

- Ikke bra med kaker i barnehagen

Samtidig mener Andersen at foreldre bør ta seg selv litt i nakken når det gjelder kakeservering i tide og utide.

- Vi serverer det jo fordi vi skal kose oss og vi vil være snille, men når nesten hvert 5. barn i barneskolen nå er overvektig og prognosene fremover i forhold til barn og overvekt er tragisk, er vi nødt til å dempe sukkerinntaket i noen sammenhenger. Vi kan ikke bare sitte og se på utviklingen i overvekt og tenke at det ikke skjer mine barn, sier hun.

Sakariassen mener at barn skal få kose seg hver lørdag med litt godteri, men at feiring av bursdager i barnehagen med is og kake ikke er like bra:

- Nå finnes det så mange gode sukkeralternativer at det å unngå å bake kaker uten hvitt sukker er ingen sak idag. Tenk på de store barnehagene og alle barna - det blir mye kaker og is når alle bursdagene skal feires slik. Hva med å samle alle bursdagsbarna til fest siste fredagen i måneden og servere skikkelig god middag og bær med krem etterpå?, foreslår Sakariassen.

Sunne koseoppskrifter

I boken sin viser Andersen frem flere oppskrifter med sunne kosemat-alternativer.

Blant kosefavorittene hos hennes egne barn, er bananbiter på pinner dyppet i sjokolade og rullet i kokos.

Oppskriften er med i boken og Andersen mener at den både passer som lørdagsgodt og er gøy å lage sammen med barna.

- Det det går mest av hjemme hos oss, er grove vafler. De steker jeg til lørdagsfrokost, kveldsmat eller til turmat. De grove vaflene i boken er like grove som grovt brød og mer næringsrike enn brød på grunn av egg og melk. De kan du fint sende med i matpakken til barna. Vanlig pålegg går fint til de grove vaflene. De kan fryses også og tiner raskt, tipser Andersen videre.

Hun mener også at Cottagecheese-lapper fungerer supert når barna hentes kl 15.30 og fotballtreningen begynner kl 17.

- Så tar vi middag etterpå istedet.

Sakariassen mener at man enkelt kan "snu på" en usunn koserett slik at den blir sunn:

- Man kan erstatte hvitt sukker med sunne naturlige sukker som Sukrin, Cocosa kokossukker eller Stevia. Bytt hvitt hvetemel med grovt mel. Lag pizzabunn med kokosmel og/eller grovt mel. Ha i grønnsaker i kjøttdeigen og bruk stavmikseren for å "skjule" grønnsakene. Bruk nøttebunn i /som kakebunn, mørk sjokolade, bær og Sukrin når man baker kaker, foreslår hun.

Legg til rette for mosjon

I tillegg til sunt kosthold bør jevnlig mosjon også inngå i hverdagen.

Skal man innta energi, bør man også forbruke tilsvarende for å unngå overvekt.

- Barn trenger å mosjonere - og foreldre og barn kan mosjonere/leke mere sammen. Men for barn på 7-8 år kan det være veldig morsomt å gjøre noe sammen med andre barn. Men ikke organisert aktiviteter mer enn to ganger i uken. Barn bør "organiseres" til mer naturlige uteaktiviteter sammen med andre barn og voksne, mener Sakariassen.

Andersen synes det er viktig at voksne legger til rette for at barna vil bevege seg, og dermed er det smart å ha klare regler for mengde tv-titting og spilling.

- La dem prøve ulike aktiviteter så de får sjansen til å finne det de liker og ønsker å fortsette med. Men å presse dem har jeg ingen tro på. Bevegelse skal være positivt, akkurat som det å spise næringsrik mat også må være en positiv opplevelse, sier hun og understreker:

- Vi lærer barna våre at kos er lik sukker, men det trenger det absolutt ikke å være. God mat, eller å gjøre noe sammen, fortballturnering mellom barn og voksne, er vel så kos.

Grove havregrynsvafler

Har du lyst å lage vafler av den litt mer sunnere varianten?

Da kan du prøve denne oppskriften fra Wilfa:

Ingredienser:

10-12 stk.

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl hvetemel
  • 4-5 ss sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 1,5 ts salt
  • 2 ts kardemomme/vaniljesukker
  • 6 dl melk, søt/syrnet
  • 2 egg
  • 4-5 ss flytende margarin eller olje

Gjør slik:

1. Bland sammen havregryn, hvetemel, sukker, bakepulver, salt og kardemomme eller vaniljesukker.

2. Rør inn melken og rør til det blir en klumpfri røre.

3. Bland inn sammenpisket egg og margarin eller olje.

4. La røren stå og svelle i minst 15 minutter før du steker vaflene.

Havregryn gir vaflene god smak og konsistens. De inneholder også mye av det sunne umettede fettet. Bruk gjerne også olje eller flytende margarin, evt. smeltet plantemargarin.

Les også:

Søtsuget styrer du med hjernen din

Gå ned i vekt uten jojo-effekt

Treningsekspertenes beste motivasjonstips

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også