Unngå feriekiloene

Slik slipper du å starte høstsesongen med ekstra bilringer.

Unngå feriekiloene
Unngå feriekiloene
Publisert Oppdatert
- Jeg tror mye handler om innstilling. Tenker man at ferie er fri fra alt man gjør i hverdagen og dermed også trening, er det vanskeligere å holde seg aktiv, enn om man bestemmer seg for at ferie er fri fra jobb og hverdagsmas, men ikke fra trening.

Det forteller Anne Marte Sneve, Personlig Trener og Treningsansvarlig ved Sats Storo/Nydalen til Kvinneguiden.no.

Hun mener at du bør se på trening som en nødvendighet som gjør deg mer opplagt, spenstigere og mer utholden også i ferien.

- Planlegger man å være litt aktiv i ferien og ikke la formen forfalle helt, gjør man seg selv en tjeneste fordi litt trening kan vedlikeholde formen i 3-4 uker. Slutter man helt skjer forfallet fort, sier Sneve.

Kosthold i ferien

Jo mer du skeier ut, jo mer aktiv må du være. Så enkelt er regnskapet!

Les også: Ikke dropp uttøying

Les også: Yoga mot stress

Les også: Drikker du deg tykk?- Sommeren står for flere fristelser enn ellers med is, fet grillmat og edle dråper. Jo mer du koser deg, jo mer aktiv må du være for å ikke gå opp i vekt. Så velger du å spise alt du vil, må du øke aktivitetsnivået for å ikke gå opp i vekt, forteller treneren.

Er du derimot smartere og velger litt sunnere alternativer, og ikke lar hver sommerdag være "lørdag" trenger derimot ikke formen falle så mye i ferieukene.

- Det er lettere å legge på seg enn å gå ned i vekt, så ha fokus på helsa di i sommermånedene, så trenger ikke august bli måneden du må bøte for sommerferien, sier hun.

Kroppen som redskap

Har man få hjelpemidler til trening når man er på ferietur, anbefaler treneren å bruke kroppen som redskap.

- Løping eller gange i oppoverbakke er flott trening for å trene kondisjonen. Eventuelt hoppetau, svømmetur eller sykkeltur om man har den muligheten, sier hun.

Av styrkeøvelser kan man få trent hele kroppen i øvelser som spensthopp, gående og dype utfall i sanden, push-ups, bomhev mot en stolpe og planken.

- Man kan vedlikeholde mye muskelmasse uten å gjøre alt for mye styrketrening i to-tre uker, litt er mye bedre enn ingenting, understreker Sneve.

For hele familien

Om dere skal på familietur i sommer, er det mange aktiviteter som passer for hele gjengen. Treneren tipser om ballspill;

- Tegn opp mål og spill enten alle mot alle, eller del opp i lag. Man glemmer ofte at man rører på seg og blir sliten når man har det moro. Badminton, sandvolleyball, svømming, stafetter, sykkelturer, "hjemmelaget orientering", fjelltur, padletur, slengtau - her er det bare fantasien som setter grenser. Barn synes ofte all aktivitet der foreldrene er med er moro, så finn fram barnet i deg og lek på barnas nivå. Det er mye gratis trening i det, sier Sneve.

Så ofte bør du trene i ferien

  • Fullstendig ro og pause er lik tilbakegang. Kun litt innsats i ferien er nok til å vedlikeholde formen din.
  • Kondisjonstrening: Det holder med én trening i uka for å beholde nivået i en måned. Altså fire økter på en måned.
  • Styrketrening: 1 økt per 10-ende dag for å beholde nivået ditt. Det vil si tre økter på en måned.
  • Husk: Hvis du reduserer mengden betraktelig, bør du øke intensiteten. Altså, om du løper kun én gang i uka i sommer, anbefales intervaller eller trening med høy puls. Og av styrketrening der du virkelig kjenner at musklene må jobbe.
  • Trener du på et treningsstudio til vanlig, få en treningsveileder til å sette opp et treningsprogram du kan gjøre på ferie. Dette er som regel gratis og inkludert i medlemskapet.
  • Få opp hjertepumpa, press musklene til de blir slitne og tenk at all aktivitet er bedre enn å bli liggende i solsengen hele dagen.
SATS_portrett_AnneMarte2-22

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning