Yoga mot stress

Ikke la stresset sette seg i kroppen.

Yoga mot stress
Yoga mot stress
Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noOrdet yoga kommer fra et av de eldste språkene i indoeuropeisk språkfamilie, og betyr union eller forening. Forening mellom kropp og sjel har vært felles mål med alle ulike formene for yoga, mens i dagens vestlige verden dyrker yoga foreningen mellom mental helse og en sunn kropp.

Pusten er viktigst

Det finnes uttallige variasjoner av yoga, og det anbefales at du prøver ut flere former for å finne din favoritt. Fellestrekk mellom variasjonene finnes derimot - det fokuseres på balanseevnen, styrken i kjernemuskulatur og bevegelighet i problemområder som skuldre, rygg, sete og baksiden av beina.

Les også: Lokker sofaen?

Les også: Derfor bør du trene balanse

Les også: Rumpe av stålTrening av yoga krever litt bakgrunnskunnskap slik at du vet hvordan du skal utføre yogastillinger med flyt, og vet hvor lenge du skal holde stillingen. Du kan bruke pusten din for å få tankene i nuet og bruke pusten for å oppnå total tilstedeværelse. Dersom du er en nybegynner, anbefales det at du lærer pusteteknikken i en yogaklasse. Dette fordi pusten er den viktigste ferdigheten i yoga.

Fordelen med yoga

Mange av oss har veldig travle hverdager og mye stress i livene våre. Når man begynner å praktisere yoga, vil man raskt kunne merke fordelene av mer et avslappet sinn i en mer bevegelig, balansert kropp som igjen fører til bedre kroppsholdning. Yoga er en unik treningsmetode på den måten at når man lærer å bruke pusten sin riktig, og man klarer å dra tankene til pusten, "glemmer" man å tenke på alt som har skjedd i fortiden og stresse om fremtiden.

Kanskje den viktigste fordelen med yoga er at du gir deg selv tid til virkelig å være med deg selv uten bekymringer om alt annet som skjer i livet ditt.

Restitusjon

For en treningsfanatiker kan yoga fungere som en restituerende økt. Dynamisk og statisk bevegelighet, stabiliserende muskelstyrke av kjernemuskulatur og balansetrening innen yoga, kan hjelpe deg å restituere raskere. Yoga kan også øke bevegelighet i problemområder og øke evnen til konsentrasjon og fokus.

Når man lærer å beholde fokus og avslappet, lang pust selv når man er i ukomfortable yogastillinger, er dette en fordel som idrettsutøvere kan dra nytte av i mange situasjoner i deres idretter.

Repeterende bevegelser i løp og sykling skjer i hovedsak i frontal plan som igjen forårsaker at musklene blir brukt veldig ensidig. Av og til er det godt å bryte opp denne ensidigheten og trene styrke, balanse og bevegelighet i planer som ikke er typisk for hovedaktiviteten. Ett eksempel på dette er løp hvor arm og bein beveges i frontal plan for å skape moment fremover. Når en løper da prøver en stilling i yoga som skjer i sagittal plan, kan man raskt legge merke til svakheter i hofteabduktorer.

Dette gjelder også vi som sitter mye på kontoret. Dessuten fører svake hofteabduktorer til biomekaniske feilstillinger, spesielt når hele kroppens vekt støttes på ett bein, som igjen kan føre til skader. Yogaøvelser hvor man står balansert i ett bein, kan derfor være gull verdt for en løper.

Ved regelmessig yoga, vil du kunne oppnå foreningen mellom smidig kropp og tilstedeværende, og avslappet mental helse. Mange av oss sitter mye i hverdagen vår og behøver å strekke ut baksiden av kroppene våre, yoga er med på å øke bevegelighet i områder som ofte blir stive med statisk arbeidsstilling; hamstrings, setemuskulatur, rygg, skulder og bryst.

Les mer på Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning