Motivasjonstips for trening

Treningsekspertenes beste motivasjonstips

Du har tid. Det vanskelige er å komme seg ut døren.

KJØR PÅ: ""Planlegging, tilrettelegging og prioritering"", er mottoet til Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach.
KJØR PÅ: ""Planlegging, tilrettelegging og prioritering"", er mottoet til Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.
Publisert Oppdatert

Nå som høsten er godt i gang, er det om å gjøre å holde på de gode treningsrutinene.

Og nei, det er ikke noe som heter at man "ikke har tid", for det har man!

- Jeg har et motto som jeg kaller "PTP". Det står for "planlegging, tilrettelegging og prioritering", sier Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner, til Kvinneguiden.

Realistiske mål

En ting man kan kjenne spesielt godt på om høsten, er at energinivået senkes en del, samt at dagene suser av gårde med fulltidsjobb, barn, hus og alt som hører med.

- Da har man som regel ikke mulighet til å trene flere timer om dagen i tillegg. Men her tror jeg at mye av nøkkelen ligger i å sette seg realistiske mål. Kanskje to-tre ganger i uken er overkommelig?, sier Nielsen Kjøniksen.

Ronny Døhli, eier og Personlig Trener ved Mykjemeir AS, mener at du bør starte med å ta tak i ditt liv og din hverdag.

- Første steget må du gjøre selv! Hva er det du egentlig ønsker å oppnå? Sett deg mål ut i fra det og sett et tidsperspektiv som er realistisk. Start med å gå turer eller lignende aktiviteter hvor terskelen er lav for å få det til og hvor man kan øke progresjonen etter hvert. Litt er mye bedre enn ingenting, sier Døhli til Kvinneguiden og fortsetter:

- Invester i en personlig trener eller en person som kan gi deg veiledning for å få deg i gang med riktig og tilpasset trening.

Praktiske tips

TRENINGSPARTNER: Klarer du å planlegge øktene ved for eksempel å pakke bagen klar og ha med deg på jobb eller å avtale en ""treningsdate"", er det lettere å la være å sluntre unna.
TRENINGSPARTNER: Klarer du å planlegge øktene ved for eksempel å pakke bagen klar og ha med deg på jobb eller å avtale en ""treningsdate"", er det lettere å la være å sluntre unna. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.

Er man nedbrutt og utslitt, eller rett og slett bare trøtt i hverdagen, er det superenkelt å finne gode unnskyldninger for ikke å trene før eller etter jobb.

Men om man lager avtaler med seg selv eller andre, og samtidig pakker bagen og tar den med på jobb, er det vanskeligere å la være å trene jevnt og trutt.

- Klarer du å planlegge øktene ved for eksempel å pakke bagen klar og ha med deg på jobb eller å avtale en "treningsdate" med en venn etter at barna har lagt seg, vil det være større sjanse for at du faktisk gjennomfører treningen. Sett derfor opp faste avtaler, tipser Nielsen Kjøniksen.

Klarer du ikke å komme fra huset etter jobb, så kan du gå til innkjøp av enkelt utstyr å ha hjemme eller tilrettelegge på andre måter, mener hun.

- Det finnes alltid noe du kan trene, så lenge man legger til rette for det. Kanskje man kan kjøpe sykkel/joggevogn eller bæremeis, så hele familien kan bli med på den aktive livsstilen?

Nielsen Kjøniksen mener at det handler om å faktisk overholde avtalene du har planlagt.

Her handler det om prioritering og forpliktelse.

- Dersom målet du satt deg i starten er viktig nok for deg, er det lettere å føle seg forpliktet til treningsavtalene og ergo lettere å prioritere dem. Du ville vel ikke sluntret unna et viktig møte på jobb? Og slik bør det være for helsen din også, sier treneren.

Sliten, eller bare lat?

Det er klart at enkelte dager rett og slett er tyngre enn andre, og da skal man slett ikke presse seg til trening hvis kroppen tydelig sier i fra, mener Nielsen Kjøniksen.

- Kroppen trenger også litt hvile i en hektisk hverdag. Men ha i bakhodet at du får energi av å bevege deg, så er det "bare" den vanlige tidsklemma som gjør deg sliten, vil nok litt trening mest sannsynlig gi en liten oppkvikker, sier treneren.

Som regel er det tyngst å komme seg ut av døra.

- Er du sliten etter en travel dag på jobb, er mitt beste tips å komme seg ut! Frisk luft i kombinasjon med litt fysisk aktivitet, kan gjøre underverker både for kropp og sjel. Tenk løsninger, ikke problemer, råder Nielsen Kjøniksen.

Bli motivert på denne måten

Her er Døhlis egne motivasjonstips for hva trening gjør for deg:

  • Du får mer energi.
  • Du føler deg bedre.
  • Du takler stress bedre.
  • Du presterer bedre på alle arenaer.
  • Du kan nyte mer god mat, drikke og andre fristelser med god samvittighet.
  • Du investerer i din egen helse og livskvalitet.
  • Det vil koste deg en del å få til trening jevnt hver uke - men det er garantert verdt det! Og etter hvert blir det som å pusse tenner - det er noe du bare gjør.

Les også:

Hva vet du om helsen?

Langsom vektnedgang er riktig

Få drømmekroppen på rekordtid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning