Trening som brenner fett

Sett i gang fettforbrenningen

Løping gir deg god kondis og et enormt kaloriforbruk.

LØP AV DEG PÅSKEN: På tide å ta i et tak og komme skikkelig i form igjen etter ferien.
LØP AV DEG PÅSKEN: På tide å ta i et tak og komme skikkelig i form igjen etter ferien. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert

Alternativ til jogging

Dersom du synes jogging er kjedelig kan du prøve deg på hoppetau i stedet.

Kun ti minutter med hoppetau kan være tilsvarende det du forbrenner gjennom en halv times joggetur.

Fitness-ekspert Edward J. Jackowski har laget en plan for hvordan du kan forbedre ditt kondisjonsnivå og effektivt kvitte deg med problemområder på kroppen. Opplæringen vil være utfordrende enten du kommer rett fra sofalivet eller allerede er aktiv.

- Ikke bare vil det gjøre at du kommer i form, men du vil generelt bli mer atletisk og til slutt være i stand til å gjøre ting med kroppen din du aldri trodde var mulig, hevder Jackowski.

  • Du kan brenne opptil 23 kalorier per minutt med hoppetau, sammenlignet med for eksempel 6 kalorier per minutt på en stillestående sykkel. (Det betyr at du må hoppe tau i 10-11 minutter for å forbrenne en Kvikk Lunsj.)
  • Du bruker muskler i øvre og nedre del av kroppen samtidig.
  • Du vil få mer definerte muskler i hele kroppen.
  • Du vil få bedre koordinasjon, balanse og smidighet.
  • Du kan trene uten å være avhengig av noe annet enn et tau og gode sko.

Kilde: Din Kropp - Trening med hoppetau

- Selv om man har fri vil jeg anbefale alle å være i aktivitet på feriedager. De ekstra fridagene er ypperlige å bruke på trening, fysisk aktivitet eller friluftsliv. Men har du først vært inaktiv eller spist for mye, lagt på deg og føler deg litt slapp, er det aller viktigste å komme i gang igjen, sier Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach.

Om du har hatt en lengre pause fra en sunnere livsstil, mener treneren at det viktigste er å starte pent og sette seg realistiske mål.

- Det er bedre å klare to økter i uken og så øke, enn å starte med fire-fem og hele tiden føle at man kommer til kort. Prøv ut nye treningsformer og ha det gøy på treningen. En treningspartner eller hjelp fra en treningsveileder eller personlig trener i starten kan også lønne seg i det lange løp. Kanskje du kan få øynene opp for nye øvelser og måter å trene på, sier Nielsen Kjøniksen.

For noen blir en ukes treningsfri til et helt år, og da mener treneren at det spiller liten rolle hva du begynner med, så lenge du faktisk starter opp treningen igjen etter fridagene. Det viktigste er å unngå at pausen blir for lang.

- Sørg for at det er trening du liker og sett deg mål med treningen. Det er ikke noe poeng å starte med harde intervaller på tredemølle hvis du hater å løpe. Da vil du bare falle av lasset etter kort tid, sier Nielsen Kjøniksen.

Derfor er løping bra

Om du er mest opptatt av å forbrenne kalorier er det nettopp løpingen du bør satse på, mener treneren.

- Løping er jo en av de aller beste aktivitetene for å forbrenne kalorier i og med at du bærer kroppsvekten din. Ellers er trening der du bruker mange store muskelgrupper samtidig det som krever mest energi, sier Nielsen Kjøniksen.

- Før snøen forsvinner er det mange som velger å gå på langrennski, noe som er en veldig fin treningsform hvor man bruker hele kroppen. Men husk at også intensiteten er avgjørende. Jo høyere intensitet, jo bedre. Å trene i intervaller er derfor smart fordi du kan klare å holde en høyere gjennomsnittspuls over lengre tid, sier treneren.

I tillegg til å være den treningsformen som brenner mest fett, er det lite som påvirker kondisjonen så effektivt som jogging;

- En times løpetur forbrenner cirka 700 kalorier, mens en tilsvarende tur på sykkel forbrenner cirka 550 kalorier. Det koster rett og slett mer krefter å løpe, forklarer treningsekspert Yngvar Andersen til magasinet Din Kropp.

Løping gir et enormt kaloriforbruk, fordi du flytter på din egen kroppsvekt ved hjelp av egen muskelkraft. Dessuten har du aldri "pause" når du løper. Uansett terreng må beina jobbe. Du kan ikke trille ned en nedoverbakke, slik du kan når du sykler. Når formen blir bedre, blir du i stand til å løpe både lenger og fortere - da økes kaloriforbruket i takt med større fart, i følge Shape Up.

- Løper du regelmessig, blir du garantert i kjempeform og brenner masse kalorier. Det er dessuten veldig praktisk og enkelt. Så lenge du har med deg beina og et par gode sko, kan du trene når og hvor som helst, har Halvor Lauvstad, ansvarlig for individuell trening ved SATS Norge, tidligere uttalt til magasinet.

Ikke glem styrken

SNØR PÅ DEG SKOENE: Du trenger ikke starte med fullt trøkk, du kommer deg gradvis tilbake i form ved å først komme deg over dørstokken.
SNØR PÅ DEG SKOENE: Du trenger ikke starte med fullt trøkk, du kommer deg gradvis tilbake i form ved å først komme deg over dørstokken. Foto: FOTO: Crestock.

Ønsker du å få mest mulig fettforbrenning på lang sikt, er det viktig at også styrketrening er en naturlig del av treningsregimet, mener Nielsen Kjøniksen.

- For å komme i god form, eller gå ned i vekt og beholde vektreduksjonen, bør man faktisk trene både styrke og kondisjon samtidig som kostholdet er sunt og balansert, sier hun og understreker;

- En femti-femti-deling med for eksempel to helkroppsøkter i uken med styrke og to kondisjonsøkter kan være en fin inndeling dersom man har tid til fire økter. Ellers kan man kombinere styrke og kondisjon i samme økt, mener treneren.

Riktig styrketrening hjelper deg også til å løpe helt riktig slik at du unngår belastningsskader på sikt. Personlig trener Ina Lorentzen forteller til Kvinneguiden at styrketrening for beina også er essensielt for en god helse generelt:

- Alt starter nederst i kroppen, har du dårlig muskulatur i beina, kan dette føre til dårlig løpesett som igjen kan forplante seg oppover i kroppen og gi skader i knær og rygg. Husk også at selv om du er skadefri i dag, kan de overtråkkene du hadde for 10-15 år siden følge deg hele livet og faktisk ha stor betydning for muskulatur og leddbånd, sier treneren.

Hun forteller at det aller viktigste å tenke på når du trener styrke er progresjon, ved siden av å gjøre øvelsene riktig.

- Du kan starte med å teste om du har dårlig muskulatur i bena ved å stå foran speilet og ta knebøy på én fot. Da trener du balansen, og om du vakler mye under øvelsen, har du dårlig balanse og behov for å trene opp støttemuskulaturen, sier Lorentzen.

Les også:

Bikinikroppen formes nå

Kom i form på tredemøllen

Ta denne testen før du kjøper løpesko

Tren deg til sprettrumpe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning