Kalorier i juice

Kutt juicen, gå ned 5 kilo

Du vil bli overrasket over hvor stor innvirkning drikkevanene dine har på vekten.

SPAR MANGE KILO: Kutter du ut 2 dl juice om dagen kan du gå ned nesten 5 kilo på et år.
SPAR MANGE KILO: Kutter du ut 2 dl juice om dagen kan du gå ned nesten 5 kilo på et år. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

- Mange gjør så store forandringer at de er umulig å leve med over tid. Derfor er det viktig å finne en måte å spise og leve på som du kan opprettholde, sier Line Kristin Johnsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Hun forteller at skippertak kan fungere, men at over tid må man innse at det er vanskelig å holde de stramme tøylene.

Tusenvis av kalorier i løpet av ett år

Ifølge Johnsen vil små justeringer i inntaket være den beste løsningen for mange. Og å revurdere det du drikker er kanskje den enkleste løsningen.

- Drikkevarer er faktisk ett av de største problemområdene i norsk kosthold når det kommer til kalorier, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved TheManutrition.

Drikker du ett glass appelsinjuice (2 dl) hver dag, får du i deg nesten 700 kalorier ukentlig, og faktisk over 33 000 kalorier i løpet av ett år.

- Ved å kutte ut dette, vil man altså kunne gå ned nesten 5 kg i løpet av året, konkluderer Johnsen, forutsatt at man ikke bytter juicen ut med noe annet kaloriinnholdig.

Enkelt regnestykke

Regnestykket er såre enkelt: Underskudd på kalorier betyr vektnedgang.

- Hvis man får i seg 500 kalorier mindre per dag enn det man egentlig trenger, vil man kunne gå ned rundt et halvt kilo per uke, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no.

Et kaloriunderskudd på 500 kalorier daglig krever at du endrer på flere ting enn bare juicedrikking, men selv et kaloriunderskudd på bare 250 kcal om dagen, vil kunne gi en vektreduksjon på ¼ kilo i uka. Et kvart kilo i uka i hele 2013 er faktisk 13 kilo. Dermed kan det være mye å spare på bare å kutte ned på sukkerholdige drikkevarer.

Borchsenius forteller at det samme regnestykker som er gjort med juicen, kan overføres til sukkerholdig saft.

- Hvis man i utgangspunktet drikker 1,5 dl saft per dag og kutter ut dette, uten å kompensere ved å spise eller drikke noe annet, vil man i teorien kunne gå ned 70 gram per uke. Noe som vil si 3,6 kilo i løpet av ett år, fortsetter Borschsenius.

Drikker du i tillegg en halvliter brus om dagen, har du mye å spare på å legge om vanene litt:

- Drikker du 0,5 liter brus hver dag med et sukkerinnhold på 50 gram, og kutter ut denne, vil du i løpet av ett år ha spart 8-9 kilo, sier Mathisen.

Drikker du en liter sukkerholdig brus i løpet av uka, tilsvarer det 21000 kalorier, noe som vil kunne bety et vekttap på 3 kilo dersom denne brusen droppes, opplyser Johnsen.

Ikke tørstedrikk

Ekspertene er dermed klare på at det gjelder å ta en titt på både spise- og drikkevanene sine når en vil ned i vekt - og at løsningen ikke alltid er så vanskelig som man tror

- Sukkerholdig drikke, både juice, saft, brus og nektar egner seg ikke som tørstedrikke når man vil ned i vekt. Da bør man selvsagt drikke mest mulig rent vann, sier Johnsen.

For dem som synes det er vanskelig å drikke bare vann, finnes det kalorifrie varianter som Bris, Farris, Bonaqua, samt sukkerfri saft eller brus. Te eller kaffe uten sukker og sirup, eventuelt med sukkererstatninger kan også brukes. For dem som ønsker litt ekstra smak på vannet kan litt frisk frukt, som en appelsinbåt eller litt sitron, skape variasjon.

Drinker og kaffe på verstinglista

EKSPERTENE: Line Kristin Johnson, klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, daglig leder av Bramat.no, Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog.
EKSPERTENE: Line Kristin Johnson, klinisk ernæringsfysiolog, Cathrine Borchsenius, daglig leder av Bramat.no, Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog. Foto: FOTO: Johnson og Borchsenius, privat, Mathisen: AXEL BAUER/Training People.

Øverst på listen over flytende sukkerbomber, finner vi alkoholholdige drikker med sukret blandevann, og rusbrus. Og iste og iskaffe er ofte like ille som vanlig brus.

- Kaffe-varianter med fet melk/fløte, sirup og eller sukker, sjokoladedrikker, kakao og milkshakes er også kaloritunge drikker. De tre siste variantene kan man lage en lettvariant av med ekstra lettmelk og sukkererstatning, opplyser Johnsen.

Ernæringsfysiologene legger til at selv om det er mye kalorier i juice, er det også mye verdifullt.

- Juice og smoothies laget av fersk frukt og friske bær inneholder forholdsvis mange kalorier og egner seg ikke som tørstedrikk for den som skal ned i vekt. Men slike drikker gir tilskudd av verdifulle vitaminer og antioksidanter, og er absolutt et friskt og sunt alternativ til godterier og knask, fortsetter Johnsen.

Ernæringsfysiologene påpeker dessuten at skal man velge mellom juice og nektar, er det alltid best å velge juice.

- Folk fleste burde ikke drikke nektar, ettersom det er mye tilsatt sukker i den. Ernæringsmessig er det derfor best å drikke juice, sier Mathisen.

Pass på matinntaket

Det hjelper imidlertid ikke å kutte ned på brus, juice og annen sukkerholdig drikke, hvis man erstatter det med kalorier i form av mer mat. Kostholdsekpertene understreker at det gjelder å finne en måte å gå ned i vekt på som man kan holde i lengden.

- Mat er en viktig del av livet vårt, både rent fysisk, mentalt og ikke minst sosialt. Derfor er det viktig å finne en måte å spise og leve på som du kan opprettholde over tid. For å klare det, tror jeg det er lurt å tenke at « jeg kan spise alt, men ikke alltid », sier Johnsen.

Det er derfor mulig å unne seg et næringsrikt juiceglass en gang i blant, men problemet er når man heller innpå for å slukke tørsten med smakfull drikke.

Les også:

Quiz: Hvor mange kalorier inneholder drinken din?

Søtsuget kontrollerer du slik

Denne maten får deg ned i vekt

Velg sunnere varianter

- Ved å bli bevisst egne uvaner, kan mye gjøres bare ved å spise regelmessig hver 3-4 time og å gjøre det til en vane å lete etter sunnere/lettere alternativer i butikkhyllene, på kafe eller restaurant. Summen av alle valg kan utgjøre mange kilo over tid, understreker hun.

Samtidig er det også viktig å huske på at man alltid har valget mellom å kutte ned eller trene bort.

- Jeg bruker alltid å si at man kan kutte ut eller bruke opp. 200-300 kcal tilsvarer en halvtimes gange i såpass godt tempo at man svetter litt på ryggen. Og det er alltid bra å søke trapper i stedet for å rase inn i rulletrappa, sier Mathisen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning