Introvert

Maureen tegner sitt liv som introvert

Her er det garantert mange som kjenner seg igjen.

INNADVENDT: Mauren Wilson begynte å tegne ned sitt eget liv. Nå har det blitt en serie mange andre kjenner seg igjen i.
INNADVENDT: Mauren Wilson begynte å tegne ned sitt eget liv. Nå har det blitt en serie mange andre kjenner seg igjen i. Foto: AV: Maureen Wilson/Introvert Doodles
Publisert Oppdatert
TEGNER HVERDAGEN: - Ønsket om å være alene er ingen varsellampe i mitt tilfelle. Tvert imot er det viktig for at jeg skal holde meg i balanse, sier Maureen Wilson, skaperen bak tegningene, til Kvinneguiden.
TEGNER HVERDAGEN: - Ønsket om å være alene er ingen varsellampe i mitt tilfelle. Tvert imot er det viktig for at jeg skal holde meg i balanse, sier Maureen Wilson, skaperen bak tegningene, til Kvinneguiden. Foto: FOTO: Privat

- Jeg er introvert i en verden skapt for ekstroverte mennesker. Derfor havner jeg ofte i pinlige og ydmykende situasjoner, sier tegneserieskaper Maureen Wilson til Kvinneguiden.

Det er nemlig ikke alle som syns det er morsomt å dra på hyttetur med nye klassevenner. For noen er bare tanken på å bli feiret med en overraskelsesfest nok til å kjenne en stor klump i magen.

Men hvorfor du føler det sånn er ikke så lett å forklare for omverdenen.

- Noen er ekstremt introverte og noen er ekstremt ekstroverte. Det er akkurat som høyde: noen er korte, noen er høye og mange er midt imellom. Den største misforståelsen er at man tror dette er enten, eller, sier professor emeritus i psykologi, Svenn Torgersen, ved Universitetet i Oslo

Wilson jobber vanligvis med å kunsthåndverk. Nå har hun brukt sine kreative evner til å skape serien «Introvert Doodles» , der hun rett og slett tegner sin egen hverdag.

- Nesten hele livet har jeg tenkt at noe er galt med meg fordi jeg ikke har likt ting som andre folk syns har vært gøy. Men i stedet for å forsøke å skjule særegenhetene mine prøver jeg heller å tulle med dem. Nå skammer jeg meg ikke for å være annerledes, forteller hun.

Bildene ble blant annet plukket opp av Huffington Post og går nå sin seiersgang på nettet. Og tydeligvis er det mange som kjenner seg igjen. Tilbakemeldinger som «du har tegnet meg!» og «spot on» renner inn.

Ulike måter å være introvert på

Førsteamnuensis Ingunn Skre understreker at det finnes forskjellige måter å være introvert på. Hun er leder institutt for psykologi på Norges arktiske universitet og kjenner godt til de ulike personlighetstypene.

- Det er viktig å skille mellom disse. Noen kan ha det strålende hjemme alene en helg og ikke bry seg om hva andre gjør. De vil heller ikke ha noe problem med å fortelle andre hva de brukte helgen sin på. Det er imidlertid det verste spørsmålet en med sosial angst får, sier hun.

De som har sosial angst og sjenanse vil føle ubehag av å møte nye mennesker. Men det betyr ikke nødvendigvis at du ikke liker å være sammen med folk. Selv om du føler deg keitete og dum til du har fått brutt isen kan du fremdeles ha behov for sosial kontakt.

Men mange er introverte på den måten at de har det så fint med deg selv at de ikke behøver input fra andre. Det oppleves forstyrrende, eller som mas.

Du lider dermed ikke, slik sjenerte gjør, men oppsøker heller ikke sosial kontakt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Er jeg introvert?

Mauren Wilson beskriver seg selv som en ekstremt introvert person, som også har litt sosial angst. For henne er det å være rundt andre mennesker noe som tapper henne for energi - både psykisk og fysisk.

Derfor trenger hun tid til å fylle på igjen. Alene.

- Jeg tror mange introverte mennesker føler seg misforstått. Når vi sier at vi trenger å være alene blir andre mennesker bekymret. De spør: går det bra med deg? Er du sint på meg? Hvorfor vil du ikke være ute? Men ønsket om å være alene er ingen varsellampe i mitt tilfelle. Tvert imot er det viktig for at jeg skal holde meg i balanse, sier hun.

Skre bekrefter at det kan virke skremmende for andre at du for eksempel ønsker å være alene en hel helg, særlig for tenåringer som sammenligner seg mye med andre.

Hun sier at introverte mennesker ikke nødvendigvis bør kjempe mot disse følelsene. Å forsøke å bli en annen kan bli et veldig vanskelig prosjekt.

- Er du introvert er det lurt å slå seg til ro med at det er sånn. Mange tror det er morsomt å være ekstrovert, men alt har sine fordeler og ulemper. For ekstroverte kan det være helt grusomt å være alene. Det handler om hvilket temperament du er født med.

Vokser av seg ekstroversjonen

Enkelt forklart handler det om hvordan du forholder seg til andre mennesker.

En veldig ekstrovert person liker godt å være sammen med andre folk og har intense følelser. De er ofte snakkesalige, ekstremt nysgjerrige og dominerende. De har ofte mange venner og flørter med alle.

- En veldig introvert person er det motsatte av dette. De liker godt å være alene, forklarer Torgersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Han forteller også at mennesker generelt blir mer introverte med alderen.

- En ung person er ekstremt selskapelig, mens en eldre person gjerne er mindre selskapelig. Det skyldes biologi: på samme måte er valper er mer «valpete» og ekstroverte enn rolige, voksne hunder. Alle dyr blir mer introverte og det styres av hormonelle endringer og kjønnsharmoner.

Her finnes det unntak.

- Noen er født gamle og er veldig introvert allerede fra de er små. Andre tar masse plass som eldre.

Annerledes i USA

Wilson forteller at hun har fått det bedre etter at hun unnså at hun var en introvert person. Karaktertrekkene hun tidligere så på som svakheter har hun nå akseptert som deler av en større helhet.

Etter at hun begynte å tegne dette har hun også fått kommentarer fra andre som kjenner seg igjen.

Skre forteller at noe av responsen kan skyldes at det å være introvert ikke er så vanlig blant amerikanere.

De fleste som har feriert i USA har opplevd at alle fra butikkansatte til bussjåfører sier "god dag, hvordan går det?", uten å forvente et ærlig svar tilbake.

Samtalen glir lett fordi du har et trygt rammeverk av sosiale konvensjoner å holde seg til.

INNADVENDTE MINDRE SYNLIGE: Førsteamnuensis ved Norges arktiske universitet, Ingunn Skre, sier at utadvendte mennesker ofte er mer synlige i for eksempel sosiale medier: - Dermed kan det virke som det er normalen: at man er ganske åpen og legger ut masse selfies. Flertallet av nordmenn gjør jo ikke dette.
INNADVENDTE MINDRE SYNLIGE: Førsteamnuensis ved Norges arktiske universitet, Ingunn Skre, sier at utadvendte mennesker ofte er mer synlige i for eksempel sosiale medier: - Dermed kan det virke som det er normalen: at man er ganske åpen og legger ut masse selfies. Flertallet av nordmenn gjør jo ikke dette. Foto: FOTO: Privat

- Men nordmenn som nasjon er ekstremt introverte i forhold til for eksempel amerikanere. Vi er så vant til å bo grisgrendt og spredt, og vi har ikke de sosiale omgangskodene inne.  I Norge bli vi jo helt tatt på senga hvis noen henvender seg direkte til oss. Sånn sett ville kanskje Maureen ha trivdes her.

Ikke alene om å være introvert

Wilsons opplevelse av å eksistere i en verden skapt for ekstroverte er nok ikke helt feilslått. Det er likevel viktig å huske at du ikke ser hele bildet.

- Ekstrovertmennesker blir for eksempel veldig synlige i sosiale medier. Dermed kan det virke som det er normalen: at folk flest er åpne og legger ut masse selfies. Flertallet av nordmenn gjør jo ikke dette, sier Skre.

Hun oppfordrer heller til å sette pris på de egen tankene og følelsene man har. Du kan få stort utbytte av det som foregår inne i deg selv også.

Wilson er enig i at det er mye bra med å være introvert. Evnen til å være selvbevisst og komfortabel med seg selv gjør at mange introverte er skapere og tenkere.

- Koner forteller meg at jeg har hjulpet dem til å forstå deres introverte ektemenn. Tenåringer forteller meg at de har vist tegningene til foreldrene sine, som endelig har forstått dem. Andre introverte har kontaktet meg og sagt at de, for første gang, ikke føler seg alene. Jeg begynte å tegne disse for å illustrere mitt eget liv. Jeg hadde aldri trodd at så mange andre kunne relatere seg til dem på en så positiv måte.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning