Tips til første date

Halleluja, disse gutta liker at du roter og er morgengretten

Men at du er overtroisk kan de ikke leve med...

ROTEHUE: Jepp - en haug av menn syns det bare er sjarmerende at du er rotete og morgengretten!
ROTEHUE: Jepp - en haug av menn syns det bare er sjarmerende at du er rotete og morgengretten! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

På første date:

87% oppfører seg naturlig.

3,60% gjemmer sine mindre heldige sider.

8,53% avslører sine negativer sider med en gang.

95,11% håper daten er seg selv og viser både gode og mindre positive sider.

4,89% håper daten sparer de negative sidene til senere.

Spørreundersøkelsen er utført av match.com hvor 2389 av deres norske medlemmer har deltatt.

KLØNE: Å være klønete på første date kan sende (muligens feil) signaler om at du ikke er spesielt handy eller god på multi-tasking.
KLØNE: Å være klønete på første date kan sende (muligens feil) signaler om at du ikke er spesielt handy eller god på multi-tasking. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Imagess

Svett i henda, hjerte i halsen og innøvde replikker.

Det er tid for første date.

«Hei! Så deilig å endelig se deg!» Nei, det blir kanskje litt for mye av det gode. «Utrolig hyggelig å møte deg». Der ja, den satt.

Men når vi da sitter der, etter utallige klesskift og innbilte scenarier om hvordan kvelden – eller resten av livet for den saks skyld – skal arte seg; hva er det ved oss som gjør at mannen eller dama blir interessert, og ikke minst – hvilke egenskaper ser vi egentlig etter hos dem?

En fersk spørreundersøkelse gjennomført av nettdatingsiden match.com, viser at noe av det viktigste du kan gjøre på første date, er å vise hele deg.

Av de 2389 norske medlemmene som svarte på undersøkelsen, kom det frem at 88 prosent selv oppfører seg naturlig på den beryktede første daten, mens hele 95 prosent ønsker at daten skal gjøre det samme.

Ikke pynt på sannheten

- Først og fremst er det viktig at du fremstiller et realistisk bilde av deg selv, både på første date og i en eventuell datingprofil, sier samlivsrådgiver Solveig Vennesland til Kvinneguiden og fortsetter:

- Du trenger ikke liste opp dine negative og positive sider, men har du spesifikke krav her i livet, er det greit at disse kommer frem. Som for eksempel ønske om barn, at du allerede har barn, at du ikke fordrar gjerrigknarker eller ikke ønsker å bo på landet.

Videre forklarer Vennesland at det via nettdating er spesielt viktig å fremstille hele deg, og ikke «pynte på» sannheten.

- Mange har naturligvis behov for å skryte litt, spesielt hvis de er veldig klar for å finne seg en partner, men det gjennomskues fort.

- Men det hender at enkelte ikke kjenner seg selv, og derfor heller ikke vet hva de selv ser etter eller hvordan de fremstiller seg selv. Da anbefaler jeg å tenke etter; hvorfor ble det slutt med forrige partner, hvorfor lyktes det ikke tidligere – hvem er jeg, og hva vil jeg? Skriv ned 10 punkter om hva du trenger mer av, og ranger de tre du kjenner er viktigst og minst viktig – så får du en fin oversikt, legger Vennesland til.

Sosionom og matchmaker, Elizabeth Haugsmoen fra L’Ardour Personlig Matchmaking, syns også man skal være forsiktig med at andre kan pynte på sannheten.

- Både via sosiale medier og nettdatingsider ser vi daglig bilder av vakre mennesker i de mest fantastiske settinger - men mange overselger seg nok ved å bruke kun de beste bildene sine. For hvor er egentlig alle disse vakre menneskene? Derfor er det viktig at du før første date føler deg trygg på den du skal møte, og at begge har vært ærlige og vist sitt sanne jeg.

Senk skuldrene

Dette er ifølge Jeremy Corenbloom, nordisk kommunikasjonsansvarlig i Match.com, gode nyheter for alle som snart skal ut på en første date.

- Undersøkelsen viser at single kan senke skuldrene og kose seg med datingen - uten å bruke energi på å skjule egenskaper ved seg selv. Vi har alle våre «imperfections», og ofte kan det være at egenskaper du selv tror er mindre attraktive, faktisk er sjarmerende i datens øyne.

I tillegg er det viktig å huske på at samtalen burde flyte for å virkelig få vist dine sannferdige sider, i tillegg til å få sett motparten sine.

- Normenn er generelt lite flinke på smalltalk – vi sier ikke hei i heisen en gang – og kan fort virke klønete. Vi coacher alltid kundene våre i forkant av singelfester og dater, for å sørge for at de er komfortable med å holde samtalen i gang, sier Haugsmoen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOS DEG: Ikke tenk for mye på dine eventuelle negative sider på første date – for alt du vet så syns daten din det bare er sjarmerende.
KOS DEG: Ikke tenk for mye på dine eventuelle negative sider på første date – for alt du vet så syns daten din det bare er sjarmerende. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Kvinner liker ikke sjenerte menn

I spørreundersøkelsen kunne kvinner og menn svare på forskjellige egenskaper, og rangere dem etter hva de kunne leve med eller ikke, hvilke egne negative egenskaper de håper daten kan leve med, og hvilke (i teorien) negative egenskaper som kan virke sjarmerende.

Resultat spørreundersøkelsen:

Kvinner:

71% håper partner tåler at hun er retningsvill.

65% håper partner tåler at hun er overtroisk.

61% håper partner tåler at hun er skravlete.

65,7% kan ikke leve med en kløne.

49,25% kan ikke leve med en om er kristisk.

52% kan ikke leve med en som er sjalu.

52% kan ikke leve med en som er sjalu.

50% syns det kan være sjarmerende hvis du er tonedøv.

43% syns det kan være sjarmerende hvis du er skravlete.

41% syns det kan være sjarmerende hvis du er skravlete.

Menn:

74% håper partner tåler at han banner mye.

67% håper partner tåler at han er tonedøv.

64% håper partner tåler at han er sjenert.

67% kan ikke leve med ei som er skravlete.

59% kan ikke leve med ei som er overtroisk.

53% kan ikke leve med ei som er mobilavhengig.

72% syns det kan være sjarmerende hvis du er rotete.

71% syns det kan være sjarmerende hvis du er rødmende.

70% syns det kan være sjarmerende hvis du er morgengretten.

Spørreundersøkelsen er utført av match.com hvor 2389 av deres norske medlemmer har deltatt.

Et overraskende funn var at 64 prosent menn håper at kvinner tåler at de er sjenerte, mens 52 prosent kvinner oppgir at de ikke kan leve med en mann som er sjenert.

- Sjenanse kan absolutt være strevsomt, men jeg er av den oppfatning at kvinner tåler mer sjenerte menn. Sjenanse kan være veldig kledelig, men kan ikke gå mot det usosiale. Mange sjenerte menn sier også ofte at folk oppfatter dem som altfor dumsnille, sier Vennesland til Kvinneguiden.

Dermed kan det være lurt å være ærlig om sjenansen sin på første date, og prøve å forklare at du kun er sjenert blant fremmede eller på første date, hvis det er tilfellet.

Man kommer tross alt langt med litt humor, og til og med en nervøs latter.

- Det holder ikke å bare elske hverandre

Et annet – noe pussig – funn fra spørreundersøkelsen, var hvor mange kvinner som svarte at det å være klønete var en egenskap de ikke kunne leve med; hele 65,7 prosent.

- Klønete er det motsatte av handy-man, og for mange er det veldig greit at menn kan litt andre ting enn kvinner, i tillegg til å ha multitasking-egenskaper. I disse dager holder det ikke å bare elske hverandre, du skal også hake av fordelt arbeidsfelleskap, altså et AS i hjemmet med lik fordeling av arbeidsoppgaver, forklarer Vennesland.

Igjen kan det derfor være greit at du forklarer deg hvis du tilfeldigvis er klønete på første date, og betrygge om at det kun er nervene som er ute på tokt.

Men ikke alle er like enige i at det å være klønete er en egenskap kvinner fokuserer på.

- Den problemstillingen har jeg ikke kommet over. Det vi derimot ser er at kvinner nesten konsekvent er ute etter en mann som har humor, er ærlig og snill – spesielt i disse utroskapstider, sier Haugsmoen.

Kvinner kan ikke være overtroisk, men gjerne rotete!

Men det er selvfølgelig ikke bare kvinner som har ting å utsette.

67 prosent menn sier de ikke kan leve med kvinner som er skravlete, 59 prosent takler ikke at jenta er overtroisk og 53 prosent har et stort problem med damer som er mobilavhengige.

Som jo er ironisk i og med at kvinnene også har svart at de håper menn tåler at de er nettopp skravlete og overtroiske.

- Selvfølgelig finnes det nyanser her, men at partneren skravler på utpust og innpust blir ofte for mye. Vi har også en streng policy om at mobiltelefon må bort under daten, sier Haugsmoen til Kvinneguiden.

Til gjengjeld så har gutta vært ganske så rause når de ble spurt om hvilke egenskaper, som i utgangspunktet er negative, de fortsatt kunne finne sjarmerende hos kvinner.

Over 70 prosent av gutta svarte da at de mindre positive egenskapene som rotete, rødmende og morgengretten likevel kunne bli sjarmerende.

- Det er klart; er du veldig pertentlig så holder du nok ikke ut i lengden med en rotekopp, men er det rett mann eller dame så ser man til slutt forbi disse tingene, sier Haugsmoen.

53 prosent av kvinnene svarte at tonedøvhet kunne bli sjarmerende, 43 prosent syns det samme om å være skravlete mens 41 prosent kan venne seg til at mannen er utålmodig.

- Kritiske menn kan tyde på kontrollproblemer

En negativ egenskap som kvinner derimot ikke kan finne seg i, med full støtte fra samlivsrådgiver Solveig Vennesland, er å være kritisk.

VÆR DEG SELV: Alle kan bli nervøse på første date, men prøv så godt det lar seg gjøre å fortsatt vise ditt sanne jeg.
VÆR DEG SELV: Alle kan bli nervøse på første date, men prøv så godt det lar seg gjøre å fortsatt vise ditt sanne jeg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

- En person som er generelt kritisk til det meste, forbinder jeg med en som liker å ha kontroll – og det liker ikke damer. Du kan være seriøs og ha et kritisk forhold til ting. Er du derimot kritisk til «alt», er det lett å tenke at sammen med deg blir ofte avgjørelser tatt på dine premisser, sier Vennesland.

Hele 58 prosent av kvinnene svarte at en kritisk mann var noe de ikke kunne leve med – så vær gjerne bevisst på hva du klager over, hvis du egentlig ikke ser på deg selv som en generelt kritisk person på første daten.

Vil du lese flere artikler om sex og samliv? Følg Kvinneguiden på Facebook !

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning