Fordeler ved å droppe slanking

Seks gode grunner til å droppe slanking

Ta deg en bolle med god samvittighet!

SUPERMODELL: Tess Holliday er verdens første supermodell i klesstørrelse 54, og signert på det anerkjente London-byrået MiLK. I reklamen for Simply Be lar hun ikke det at kroppen hennes er større enn gjennomsnittmodellen hindre henne fra å rocke bikinien.
SUPERMODELL: Tess Holliday er verdens første supermodell i klesstørrelse 54, og signert på det anerkjente London-byrået MiLK. I reklamen for Simply Be lar hun ikke det at kroppen hennes er større enn gjennomsnittmodellen hindre henne fra å rocke bikinien. Foto: Simply Be
Publisert Oppdatert
SKJELETTET BLIR STERKT MED BELASTNING: Belastning på skjelettet gjør at det bygger seg sterkere. Derfor har tynne mennesker større sjanse for å utvikle osteoporose, forteller Håkon Meyer ved Folkehelseinstituttet og UiO.
SKJELETTET BLIR STERKT MED BELASTNING: Belastning på skjelettet gjør at det bygger seg sterkere. Derfor har tynne mennesker større sjanse for å utvikle osteoporose, forteller Håkon Meyer ved Folkehelseinstituttet og UiO.

- Jeg føler meg sexy i kjoler som viser hud og viser kroppen min. Og hvorfor skulle jeg ikke det?

Ordene stammer fra  supermodellen Tess Holliday. De siste årene har hun blitt fotografert for alt fra italienske Vogue og Marie Clare til H&M. Tess bruker størrelse 54, og slanke seg har hun ikke tenkt til. 

For uansett hva vekta sier: Lite er så inspirerende som kvinner som elsker kroppen sin som den er, selv om den ikke oppfyller de trange skjønnhetskravene som presses på oss.

Men visste du at det også er helsemessige fordeler ved å droppe slankekuren? Kvinneguiden har samlet seks av de beste:

1. Beskytter mot hjertesykdom

- Det er en del studier som tyder på at fettet som sitter på lår og hofter i en viss grad kan beskytte mot hjertekarsykdom og død, forteller den danske legen Rasmus Køster-Rasmussen til Kvinneguiden.no.

Han har tatt doktorgrad i vektendringer, ved Københavns Universitet. Mens for mye fett på magen er helsefarlig, er det ifølge Køster-Rasmussen mange gode grunner til å beholde rumpa som den er.

I 2010 gikk forskere ved Universitetet i Oxford gjennom en rekke tidligere forskning, og kom blant annet frem til at kvinner med fett på hoften har lavere kolesterol, samt at de er bedre på å forbrenne sukker.

2. Gode omega 3-fettsyrer

Det er en grunn til at dette fettet sitter litt bedre fast enn det du har på resten av kroppen. Det skal faktisk være der.

I 2007 rapporterte forskerne og forfatterne av boken «Why women needs fat», William Lassek og Steven Gaulin, om funn som tyder på at kvinner med større hofter får smartere barn.

Forskerne, ved henholdsvis epidemiologisk og antropologisk institutt ved universitetet i Pitsburg, mener dette er fordi omega 3-fettsyrer i fettet vi har over hoftene dras nytte av under utviklingen av barnets hjerne, og barnets kognitive evner bedres.

3. Du har lavere risiko for benskjørhet

Det er kanskje lett å tenke at så liten belastning på skjelettet som mulig er det beste mot benskjørhet, men det er faktisk omvendt.

Når skjelettet utsettes for høyere belastning lærer det seg å bygge seg opp igjen etter skadene som er påført. Utsettes det for liten belastning vil det ikke få samme stimulans til å bygges opp. Skjelettet brytes i stedet fortere ned.

KLAR BESKJED: Demi Lovato har flere ganger tatt til orde for et sunt selvbilde.
KLAR BESKJED: Demi Lovato har flere ganger tatt til orde for et sunt selvbilde. Foto: SKJERMDUMP: Twitter
SUNN, IKKE SYLTYNN: Etter mange år med spiseforstyrrelser fokuserer nå Demi Lovato på å spise og trene for å være sunn - ikke tynn. Her fra Mental Health Day i Washington, D.C.
SUNN, IKKE SYLTYNN: Etter mange år med spiseforstyrrelser fokuserer nå Demi Lovato på å spise og trene for å være sunn - ikke tynn. Her fra Mental Health Day i Washington, D.C. Foto: FOTO: Getty Images

- Når det er snakk om vekt handler det om mer enn knokler og skjelett, så vi vil ikke anbefale noen å bli tunge for å forebygge benskjørhet, påpeker Håkon E. Meyer Folkehelseinstituttet og institutt for samfunnsmedisin ved universitetet i Oslo til Kvinneguiden.

- Vi ser at de tynne får mer benskjørhet enn de tyngre, og hos noen grupper kan vi se at det fortsetter å minske risikoen også hos overvektige. Men i det store ser vi at det når du kommer opp i en BMI på 25-30, så flater det ut.

4. Føl deg bra

Vil du forebygge osteoporose er det trening som belaster skjelettet, som for jogging, som gjelder.

Ikke overdreven slanking.

En som har følt dette på kroppen er popstjerne og aktivist Demi Lovato. I 2010 tilbrakte hun tre måneder på en rehabiliteringsklinikk etter å ha slitt med bulimi i flere år.

«Jeg sluttet nesten å spise da jeg var 12 år gammel, etter å ha blitt mobbet på skolen for å være tjukk», skrev hun i ungdomsmagasinet Seventeen.

Siden har hun vært åpen om problemene spiseforstyrrelsene førte med seg, både fysisk og mentalt. NYC Pride Week og det amerikanske helsedepartementet er blant dem som har hyllet henne for åpenheten.

Nå fokuserer hun på å holde seg frisk og være glad i kurvene sine.

«Det handler ikke om å spise sunt for å gå ned i vekt. Det handler om å spise sunt for å føle seg bra», tvitret hun i fjor.

SMASHING: Beyonce er en av verdens største sexsymboler og lar seg tilsynelatende ikke stresse over mangelen på thigh gap.
SMASHING: Beyonce er en av verdens største sexsymboler og lar seg tilsynelatende ikke stresse over mangelen på thigh gap.

5. Undervekt øker risiko for demens

Det er flere grunner til å ignorere presset om å stupe ned i vekt.

DROPPER SLANKING: «Kate Moss sa en gang at «ingenting smaker så godt som det føles å være tynn». Jeg kan komme på mange ting som smaker mye bedre: brød, poteter, smørbrød med smeltet ost og pommes frites», sa hun før Oscar-utdelingen i 2011.
DROPPER SLANKING: «Kate Moss sa en gang at «ingenting smaker så godt som det føles å være tynn». Jeg kan komme på mange ting som smaker mye bedre: brød, poteter, smørbrød med smeltet ost og pommes frites», sa hun før Oscar-utdelingen i 2011. Foto: FOTO: Getty Images

En større engelsk studie der nesten 2 millioner mennesker deltok viser at folk med veldig lav BMI har 34 prosent større risiko for å utvikle demens.

De med høyere BMI var igjen utsatt for lavere risiko. Deltakerne var mellom 40 og 80 år, og ble fulgt i 20 år. Studien er publisert i The Lancet i juni.

Funnene betyr ikke at høy vekt er en kur mot Alzheimers sykdom, men forskerne fortalte til The Guardian at resultatet kan ha noe med inntaket av vitamin D og E å gjøre.

Norske forskere har også studert dette. I en studie fra Folkehelseinstituttet i 2013, der 80 000 mennesker i alderen 35 til 80 år ble fulgt, kommer forskerne frem til noe av det samme.

- Vi finner som majoriteten av andre studier at undervekt øker risiko for demens uavhengig av alder på BMI-målingen, men for overvekt er det redusert demensrisiko bare når høyde og vekt måles sent i livet, sier seniorforsker, Bjørn Heine Strand, ved Folkehelseinstituttet.

6. Vektnedgang gjør deg ikke friskere

Alle som noen gang har sett på «The Biggest Loser» har fått med seg at det er viktigere å unngå mye overvekt i utgangspunktet enn å tenke at man bare kan slanke det av seg igjen etterpå.

Køster Rasmussen, som nylig har skrevet avhandling spesielt knyttet til overvektige med diabetes 2,  bekrefter at vektnedgang i seg selv ikke vil gjøre deg friskere.

- Overvekt er usunt med tanke på de fleste sykdommer. Der er bare ikke mye som tyder på at det hjelper å gå ned i vekt når man først er fet. Vekttap hos overvektige reduserer ikke forekomsten av hjertekarsykdom og forlenger ikke livet, sammenlignet med tilsvarende overvektige som holder vekten.

Fokuset bør derfor ligge et helt annet sted når du gjør endringer i livsstilen din.

- Hvis det handler om sunnhet, så bør vi alle fokusere mindre på vekt og mer på kost og mosjon – uten formålet å skulle gå ned i vekt. Tell kilometer -  ikke kilo.

Og ikke minst: Gjør som Kvinneguiden spaltist Carina Carlsen,- rist løs uten å skamme deg!

</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning