Yoga for alle

- Det er ikke lett å leve i en feit kropp og føle ekte kjærlighet for den

Møt damene som beviser at yoga er mye mer enn tynne og lettkledde jenter på en hvit strand i lotusstilling.

FAT YOGA: Ja, fat yoga er en ting - og vi elsker det!
FAT YOGA: Ja, fat yoga er en ting - og vi elsker det! Foto: FOTO: Dana Falsetti
Sist oppdatert
BARN: - Hvis jeg får barn en dag, vil jeg lære dem yoga som et nyttig verktøy de kan ha med seg gjennom hele livet.
BARN: - Hvis jeg får barn en dag, vil jeg lære dem yoga som et nyttig verktøy de kan ha med seg gjennom hele livet. Foto: FOTO: Jessamyn Stanley

- Du er tjukk, og folk kommer til å stirre. Men det er bare fordi mange overfører sitt eget negative kroppsbilde på andre, så ikke la blikkene deres gjøre deg til et offer.

Jessamyn Stanley (28) inspirerer en hel verden med imponerende «Fat Yoga», og er en av tre yogainstruktører Kvinneguiden har snakket med som beviser at yoga virkelig er for alle.

Ordtaket «fat yoga» har blitt en svært populær terme for plussize-yoga, spesielt blant deltakere og instruktører som liker å kalle en spade for en spade.

Så populært faktisk, at hele yoga-sentere tar til seg navnet, som Fat Yoga Studio i Portland, Usa.

- Enkelte har vanskelig for å faktisk spytte ordene ut, men jeg ber alltid kunder om å si «Fat Yoga». Folk tror at tjukk betyr sjuskete, ukontrollert, møkkete eller lat, men det gjør det ikke, sier innehaveren Anna Ipox til The New York Times.

I skrivende stund has hashtaggen #fatyoga over 8000 bildedelinger på Instagram.

100.000 følgere

Med nesten 100.000 følgere på instagram, 15.000 likes på facebook og utallige elever ved forskjellige yoga-studioer i Durham, North Carolina i Usa, har plussize-yogien, eller Fat Femme som hun referer til seg selv som, virkelig forstått behovet for større variasjon av forbilder i yoga-verdenen.

- Da jeg for alvor plukket opp yoga igjen for fire år siden, etter et mislykket forsøk som 16-åring, tenkte jeg ærlig talt ikke på kroppen min, eller hvor stor den var. Jeg hadde slitt med vekt og ønsker om å bli tynn hele livet, men for første gang var det ikke vekttap som var målet. Jeg trengte å finne en måte å fokusere på det indre, og få organisert tankene mine etter en tid med depresjon.

- Den overveldende fysiske delen av spesielt Bikramyoga, hvor temperaturen er veldig høy, hadde gjort at jeg ikke holdt ut som 16-åring, men denne gangen var det akkurat disse utfordringene som gjorde at jeg fortsatte. Den enorme mestringsfølelsen, og stoltheten over hva kroppen min kunne få til, var et viktig og befriende fokus, sier Stanley over telefonen til Kvinneguiden, før hun skal starte dagens første time på Durham Yoga Company.

Artikkelen fortsetter under bildet

KONTAKT MED DET INDRE: - Yoga handler om å bygge opp din egen forståelse av deg selv, gå inn i samtlige lag og se finne hva som er ekte – hva som betyr noe, sier Jessamyn Stanley.
KONTAKT MED DET INDRE: - Yoga handler om å bygge opp din egen forståelse av deg selv, gå inn i samtlige lag og se finne hva som er ekte – hva som betyr noe, sier Jessamyn Stanley. Foto: FOTO: Jessamyn Stanley

Ingen realistiske yoga-forbilder

Raskt oppdaget Stanley at det sjeldent var andre plussize-deltakere på kursene hun selv var med på, og da hun satt seg bedre inn i yoga-verdenen, både profesjonelt og via sosiale medier, forstod hun fort hvorfor.

ELSK DEG SELV: Dana mener yoga hjelper deg å se forbi kun kroppen din, slik at du kan elske den for det den er.
ELSK DEG SELV: Dana mener yoga hjelper deg å se forbi kun kroppen din, slik at du kan elske den for det den er. Foto: FOTO: Dana Falsetti
Det var en dobbel dose slag i trynet
Dana Falsetti

- Inspirasjonskildene for yoga-entusiaster var nærmest utelukkende jenter på en hvit strand, med lite klær og supermodell-kropper. Og da var det ikke bare overvektige som følte at yoga ikke kunne være for dem. Også hvite, rike og slanke kvinner som kom innom yoga-senteret mitt, slet med å kjenne seg igjen i det overveldende perfekte bildet de fikk tvunget på seg via media.

En av Norges mest kjente yogainstruktører, Vibeke Klemetsen, er helt enig i at yoga ofte vrangforestilles.

- En av de viktigste holdningene vi har innenfor yoga er nettopp at det er, og skal være, for absolutt alle. Barn, voksne, store og små. Mange har nok en misforstått ide om at man må være slank, eller spesielt trent for å begynne med yoga, men det stemmer absolutt ikke, sier Klemetsen til Kvinneguiden, og fortsetter:

- Yoga i seg selv handler ikke om vektnedgang eller utseende, men heller om både mentale og fysiske forbedringer - hvor mestringsfølelsen står i sentrum. Yoga er for meg min personlige lykkepille, og jeg blir så glad av å se at flere forbilder i alle størrelser nå kommer frem!

- Jeg var den største jenta i rommet

Dana Falsettei holder til i Philadelfia, Usa, og selv om hun bare har holdt på med yoga i litt over et år, har hun allerede fått 35.000 følgere på instagram, og holder blant annet yoga work-shops med Stanley over hele Usa.

- Jeg hadde akkurat gått ned over 30 kilo, og hadde det ganske bra – men ikke på den måten jeg forventet. Jeg følte meg fortsatt ganske tom, og var negativ mot meg selv. Jeg var lei av å gå til det samme treningsstudioet, og lette egentlig bare etter hva som helst annet, uten å vite hva. Men da jeg oppdaget yoga tok livet en helt ny vending, og spesielt perspektivene mine endret seg på en måte jeg aldri hadde drømt om engang, sier Falsetti til Kvinneguiden.

I motsetning til Stanley, var Falsetti i begynnelsen overveldende klar over sin egen kropp og størrelse.

- Det første jeg la merke til, var at jeg var den største jenta i rommet. I tillegg til å være helt grønn på øvelsene – en dobbel dose slag i trynet, med andre ord. Jeg følte meg utrolig usikker, og kunne ikke bli værene i nedgående hund-stillingen, i mer enn fem inn- og utpust.

Falsetti klarte ikke la være å sammenligne seg med sidemann, som hoppet inn i alskens avanserte stillinger, helt uten problemer. Naturligvis følte hun seg både utilstrekkelig, og var redd for at dette var noe hun aldri kom til å bli sterk nok til å gjøre.

- Heldigvis er jeg en «alt eller ingenting»-person, så jeg fortsatte å gå på timer, og øvde hjemme frem til jeg begynte å forbigå målene jeg hadde satt for meg selv. Når de fysiske endringene endelig kommer, og de VIL komme med kontinuerlig trening, forandrer alt seg - og yoga blir noe du mestrer og koser deg med. Ikke noe du sliter deg gjennom.

Artikkelen fortsetter under bildet

DANA FALSETTI: - Jeg hadde akkurat gått ned over 30 kilo, og hadde det ganske bra – men ikke på den måten jeg forventet. Jeg følte meg fortsatt ganske tom, og var negativ mot meg selv.
DANA FALSETTI: - Jeg hadde akkurat gått ned over 30 kilo, og hadde det ganske bra – men ikke på den måten jeg forventet. Jeg følte meg fortsatt ganske tom, og var negativ mot meg selv. Foto: FOTO: Father Tokyo

Tøft, uansett størrelse

At yoga kan være tøft i begynnelsen derimot, uansett hvilken vekt man måtte ha, forstår Klemetsen godt. Men kan betrygge om at det raskt blir lettere, av flere grunner.

Kom i gang med «fat yoga»!

  • Ikke fortell deg selv at du bare skal gå ned litt først, eller kjøpe nye klær – bare sett i gang, utviklingen går fortere enn du tror, råder Vibeke Klemetsen.
  • Vær ærlig, si høyt for deg selv at du er tjukk - vær ok med det, og kom deg på yoga – for det spiller virkelig ingen rolle, tipser Jessamyn Stanley.
  • Hvis du syns det er kjedelig, som er en vanlig følelse, er det som oftest fordi du ikke har åpnet deg helt og forstått hva yoga skal være. Du er ikke her for å løpe av deg masse kilo, du er her fordi du vil ta kontroll over kropp og sinn, sier Dana Falsetti.
KROPP INGEN HINDER: - Jeg har slitt med vekt og ønsker om å bli tynn hele livet, men for første gang var det ikke vekttap som var målet, sier Jessamyn Stanley til Kvinneguiden.
KROPP INGEN HINDER: - Jeg har slitt med vekt og ønsker om å bli tynn hele livet, men for første gang var det ikke vekttap som var målet, sier Jessamyn Stanley til Kvinneguiden. Foto: FOTO: Jessamyn Stanley

- I yoga bruker vi vår egen kroppsvekt, så det er klart det er lettere for en på 50 kilo, men det er jo også nettopp derfor det er så kult og tøft at folk som veier litt ekstra kommer, trener og får det til! Det viser en enorm styrke og mestring, som jeg har all respekt for. Og husk at yoga blir ikke bare lettere over tid fordi man eventuelt går ned i vekt, det blir også lettere fordi man blir bedre på teknikkene og har en større forståelse for hva som skal gjøres.

Handler ikke om vekttap

Felles for Stanley, Falsetti og Klemetsen, er budskapet om at yoga handler om så mye mer enn vekttap.

- Yoga er ikke en klassisk fysisk trening, eller en fitness-trend du burde bruke for å se trent ut. Yoga handler om å bygge opp din egen forståelse av deg selv, for å gå inn i samtlige lag og finne hva som er ekte – hva som betyr noe. Det i seg selv er så mye større enn skjønnhetsidealer, og jeg tror sterkt på at yoga er noe alle mennesker er ment til å gjøre, sier Stanley og fortsetter:

- Hvis jeg får barn en dag, vil jeg lære dem yoga som et nyttig verktøy de kan ha med seg gjennom hele livet. Det er nettopp det yoga har vært for meg. For som feminist, farget kvinne og homofil er det fort at aktivistsjelen i meg går på høygir dagen lang. Da sørger yoga for at jeg finner roen, og får satt livet i perspektiv.

Mestringsfølelse med yoga

Falsetti er sikker på at hun aldri ville følt den store kjærligheten for sin egen kropp, som hun gjør nå, hvis det ikke hadde vært for yoga.

- Antakeligvis ville jeg fortsatt å overspise, snakket negativt til meg selv og følt meg verdiløs uten yoga. Alle kan ha selvbildeproblemer, uansett størrelse, men det er ikke lett å leve i en feit kropp og føle ekte kjærlighet for den. Vi har lært at vi ikke burde og at vi ikke klarer, og dessverre vil folk rundt oss bygge opp om de tankene.

Se forbi kroppen

- Men greia med yoga er at den hjelper deg med å se mer av deg selv. Langt forbi kun kroppen i seg selv, og til slutt kommer man til et punkt hvor man slutter å hate kroppen, og til og med elsker den for akkurat det den er. Uansett størrelse, sier Falsetti.

ALT ELLER INGENTING: - Heldigvis er jeg en «alt eller ingenting»-person, så jeg fortsatte å gå på timer, og øvde hjemme frem til jeg begynte å forbigå målene jeg hadde satt for meg selv, sier Dana Falsetti.
ALT ELLER INGENTING: - Heldigvis er jeg en «alt eller ingenting»-person, så jeg fortsatte å gå på timer, og øvde hjemme frem til jeg begynte å forbigå målene jeg hadde satt for meg selv, sier Dana Falsetti. Foto: FOTO: Dana Falsetti

Klemetsen kunne ikke vært mer enig

- Det unike med yoga er at man kan gå inn i kroppen, og det handler ikke om hvordan man ser ut – men hvordan man føler seg. Pusten fokuseres innover, og setter i gang mye prosesser innvending som har så mange bra helsemessige effekter, sier Klemetsen og fortsetter:

- Mange endrer selvfølelse og selvbilde i en yoga-prosess, spesielt på grunn av mestringsfølelsen – at man kan gjøre ting man trodde var umulig, og bli stolt over hva kroppen får til. Ikke bare hvordan den ser ut.

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også