Kjedsomhet: Derfor kjeder vi oss

Derfor kjeder du deg

Kjeder du deg mye kan det faktisk være tegn på noe mye mer alvorlig.

POTENSIELT FARLIG: Hvorfor kjeder seg noen mer enn andre, og hva kan kjedsomhet bety?
POTENSIELT FARLIG: Hvorfor kjeder seg noen mer enn andre, og hva kan kjedsomhet bety? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Hvorfor kjeder seg noen mer enn andre, og hva kan kjedsomhet bety?

- Kjedsomhet er et fenomen vi kan forstå fra flere ulike innfallsvinkler, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Sondre Risholm Liverød hos webpsykologen.no.

- På et helt generelt nivå er det selvfølgelig mange individuelle faktorer som spiller inn på hvor ofte vi kjeder oss. Noen trives i ro og har evnen til å hvile i eget selskap, mens andre krever mer stimuli fra miljøet.

Videre forklarer psykologen at når vi har en følelse av kontroll og balanse i livet, øker vår evne til å takle kjedsomhet på en god måte. Mens når en situasjon ikke tilfredsstiller våre behov, kan følelsen av kjedsomhet opptre som et signal på mistrivsel.

- Men det er også slik at kjedsomhet kan være et symptom på et problem som stikker dypere enn omstendighetene i den aktuelle situasjonen.

Kjedsomhet kan avle slitsomhet

Evnen til å installere mening og engasjement i våre livsprosjekter er ifølge psykolog Liverød helt avgjørende for menneskers livskvalitet.

- Å fylle livet med mening er sjelden noe som kommer av seg selv, men snarere en livslang prosess. Kjedsomhet kan være et tegn på at denne prosessen er forstyrret. Jevnlig press på jobb eller skole kan føre til at du føler deg konstant sliten.

- Når livet føles som et evig press, er det ofte fordi du har stengt av sin egen "motor" eller din indre drivkraft. I verste fall blir du en som passivt utfører sine oppgaver, med en overhengende følelse av press, og dermed er du et offer for omgivelsene. Fritiden din blir ikke brukt på en vitaliserende måte fordi du svinner hen i en følelse av slitsomhet.

Kjedsomhet kan varsle depresjon

Psykologen advarer om at slik kjedsomhet kan innvarsle en dypere og mer eksistensiell følelse av meningsløshet som videre borger for depresjon.

Kjedsomhet

Kjedsomhet er en blanding av sinnstilstand og miljøet rundt deg. Kjedsomhet er en utvidelse fra kjedelig, og en lignende betydning er tamt.

Kjedsomhet forbindes ofte med ensformighet og omtales da som den grå hverdag. Tilpasning til slik tilværelse er avgjørende for psykisk helse siden en flukt fra slik livsførsel ofte fører til ubalanse. Flukt fra kjedsomhet foregår ofte ved reising til ukjente steder, i drømmer til en annen tid eller ved å bruke narkotika for å oppnå en midlertidig rus.

Kilde: Wikipedia

- Samtidig dukker angsten opp fordi du har ramlet ned i en passiv posisjon hvor følelsen av å kunne påvirke omgivelsene har bleknet, og dermed blir livet uforutsigbart og skummelt på en litt diffus måte.

I slike tilfeller opplever vi å kjede oss fordi vi ikke vet hva vi skal ta oss til i et plutselig fravær av krav. Livet har begynt å skje med oss, snarere enn at vi skaper vårt eget liv, og den seige kjedsomheten, gjerne kalt utbrenthet, har rammet oss med sin harde hånd.

At kjedsomhet kan være tegn på mer alvorlige problemer blir også støttet i en studie utført av forskere ved York University i Toronto. .

- Kjedsomhet kan ha noen forferdelige følger og vi kan forbinde det med flere medisinske tilstander, har psykologiprofessor og leder av studien Mark J. Fenske uttalt til nbcnews.

- Det er en tydelig forbindelse mellom depresjon og kjedsomhet og mellom en traumatisk hjerneskade og kjedsomhet.

Unngå den "farlige" kjedsomheten

For å unngå å kjede seg på den "farlige" eller mer eksistensielle måten, må du ifølge Liverød hele tiden tilstrebe å farge både små og store livsprosjekter med mening.

- For å klare dette er det helt avgjørende at du skaper en god balanse mellom egne behov og omgivelsenes krav. Egne følelser og behov er nødt til å fungere som et viktig kompass i møte med livet.

- Glemmer du å lytte innover, fordi livets krav hele tiden sparker deg i baken, risikerer du å "miste deg selv". Langsomt dreneres du for livskraft, og i noen tilfeller er kjedsomhet det første symptomet.

Les også:

Kan du spise ost som har mugnet?

Bør du spise kjøttdeig hvis emballasjen har blåst seg opp?

Dette er déjà-vu

Hva er det som skjer når foten sover?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen