Bør du spise osten hvis den har mugnet? Og hvilke oster bør du isåfall styre unna?

- En gylden regel er at all mat som det er muggvekst på skal kastes. Dette fordi det kan inneholde muggsoppgifter, såkalt mykotoksin, forklarer seniorrådgiver i Mattilsynet, Ellen Christine Sjølie.

Mattilsynet har imidlertid satt unntak for å kaste muggen mat på harde oster og grønnsaker med små muggflekker.

- Muggflekker på harde oster kan skjæres vekk. Myke oster med mugg bør kastes.

Riktig oppbevaring kan forhindre mugg

Seniorrådgiveren forklarer videre til Kvinneguiden at muggsoppsporer finnes naturlig i omgivelsene våre, og på overflaten av enkelte matvarer som korn, frukt og bær. Riktig oppbevaring av næringsmidler kan forsinke eller forhindre dannelse av mugg.

- Mykotoksin kan ifølge Sjølie virke negativt på forskjellige organ. Større doser kan for eksempel gi akutte magesmerter.

Toksin er gift, og kan ifølge Sjølie over lengre tid svekke immunforsvaret og være kreftfremkallende.

Fagleder i TINE Forskning og Utvikling, Bente Osmundsen påpeker at mugg trenger tilgang på luft for å vokse.

- Mugg vil derfor ikke vokse i ost som er i uåpnet emballasje. Oppbevaring av ost kan være vanskelig, da det er mange forhold som innvirker på osten.

Ost gir god vekst for muggsopp

Seniorforsker ved Nofima (matforskningsinstituttet) Askild L. Holck understreker at ost er et godt vekstmedium for muggsopp.

- Mugg kan vokse ved lav pH og tåler melkesyre og andre syrer i osten. Mugg vokser bedre ved høy fuktighet (bløte og ferske oster er mer utsatt).

Holck påpeker at ost bør oppbevares ved kjøleskapstemperatur for å hemme muggvekst.

- Mange muggsopper produserer heller ikke gifter når de vokser på ost eller ved lav temperatur.

- Muggen vokser ofte på overflater, men muggtoksiner slippes ut i osten og kan diffundere i denne. Toksinene sprer seg lettere i våte oster.

Skadeeffekter av toksiner fra mugg

Seniorforskeren forklarer til Kvinneguiden at det finnes over 100 000 forskjellige muggtyper.

- Vanligst på ost er Penicillium arter. Disse kan produsere penicillin syre, patulin, ochratoxin A og citrinin.

- En annen muggtype er Aspergillus flavus som kan produsere aflatoksiner

En lang rekke toksiner er ifølge Holck beskrevet i fra mugg på ost. Og toksinene kan gi forskjellige skadeeffekter(vist på forsøksdyr):

  • Aflatoksin B1 Akutt toksisitet, leverskader, misdannelser hos fostere, kreftfremkallende
  • Aflatoksin M1 toksisk for lever, kreftfremkallende
  • Patulin Akutt toksisk, kreftfremkallende leverskader, fosterskader
  • Roquefortine Nevrotoksisk

Samtidig understreker seniorrådgiveren at betydningen av disse giftene for oss mennesker er usikre.

Hva gjør du med muggen ost?

Holck forklarer at flere rapporter viser at toksiner kan diffundere 0.3 til 1.3 centimeter fra selve muggen.

- Om du skal skjære vekk mugg eller kaste osten vil avhenge av mange faktorer

  • Har osten vært lagret i ved kjøletemperatur eller i romtemperatur?
  • Hvilken type mugg
  • Hvor mye mugg.

- Er det lite mugg kan man skjære vekk ost rundt muggen i en avstand av 1.3 centimeter.

Kremoster bør ifølge seniorrådgiveren kastes siden eventuelle gifter sprer seg lettere.

Denne muggen er helt ufarlig

Det er ifølge Osmundsen fra TINE viktig å legge til at den rette typen mugg også kan være ønskelig i noen produkter som roquefort, camembert og gammalost.

- Konsum av disse ostene er helt ufarlig da muggartene ikke produserer helseskadelige mykotoksiner.

Muggsopp og muggsoppgifter

Mykotoksiner (muggsoppgifter) er giftstoffer som produseres av forskjellige muggsopparter. Giftstoffene dannes i organismen som et ledd i forsvar mot omgivelsene.

Mykotoskiner forekommer i fôr og mat og kan forårsake akutt forgiftning eller langvarige negative helseeffekter hos mennesker og dyr. Næringsmidlene som oftest kan inneholde mykotoksiner er korn og kornprodukter, nøtter, ris, mais, malt, fruktsaft (spesielt eplesaft), melk og ost. Siden 1960 er mer enn 300 mykotoksiner identifisert.

Muggsoppgifter lukter eller smaker ikke i matvarer, tåler godt varme og kulde og er vanskelig å fjerne fra mat eller fôrvarer. Fuktighet og temperatur er de viktigste faktorer for soppdannelse og toksindannelse.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!