Burlesk

- Jeg viser alt jeg liksom skal skamme meg over

Marea danser (nesten) naken for å hylle kvinnekroppen.

VISER DET MESTE: Marea opptrer på forestillingen FIFi presents. De to andre på bildet ble plukket ut fra  publikum.
VISER DET MESTE: Marea opptrer på forestillingen FIFi presents. De to andre på bildet ble plukket ut fra publikum. Foto: FOTO: Henrik Evertsson
Publisert Oppdatert

Marea Vigesaa (35)

  • Norsk-amerikansk burleskdanser og sanger.
  • Kjent under artistnavnet Miss Knock Out Noire.
  • Spiller et utall instrumenter, blant annet chello.
  • Deltar på burleskfestivaler og -show i Norge, Europa og USA, blant annet skal hun opptre på Stockholm Burlesque Festival.
  • Følg henne på Instagram eller på Facebook.

- Jeg går ikke på scenen for å være sexy for deg, uansett om du er mann eller kvinne, men for å redefinere samfunnets definisjon av sexy, sier Marea Vigesaa (35) til Kvinneguiden.

- Jeg danser burlesk for å omskrive meg. Hvis publikum elsker showet, er det flott. Hvis ikke, så lever jeg godt med det, for det handler om å redefinere rammene for meg selv. Jo flere av oss som redefinerer vilkårene, jo mer vil vi skjønne at vi ikke er så langt fra dem likevel. Og at standarene som samfunnet definerer, kan bøyes. Og til og med brytes.

Burlesk er gammeldags striptease. Det er dusker på puppene, høyt hår og falske øyevipper. Innbakt i svette, dans og glitter lurer politiske budskap, feminisme og kroppspositivitet.

Norsk-amerikanske Marea, aka Miss Knock Out Noire, er burleskdanser med suksess både her til lands og utenlands.

Historisk kunstform

Burlesk oppstod på 1800-tallet, og er opprinnelig en betegnelse på grovkornet komedie. Tradisjonelt er burleskshow en blanding av satire, performance-kunst og voksenunderholdning. Interessen for burlesk ble gjenlivet på 1990-tallet og har siden eksplodert. Dita von Teese kan ta litt av æren, det samme kan filmer som Moulin Rouge og Chicago.

Glitter og glæm

Burlesk er et glamorøst avbrekk. Danserne vil trollbinde publikum og hyller kvinnekroppen uten å unnskylde seg. Mareas budskapet når hun opptrer er: «Dette er hva jeg har å bjuda på. Jeg er meg, og jeg er søren meg fantastisk!»

Bak scenen er det mindre glamorøst. Se for deg følgende: Marea skal straks inn på scenen og leter fortvilet etter glitter. Uten hell. Så titter hun ned på gulvet, som er dekket av det. Hva gjør Marea? Hun legger seg på gulvet og ruller rundt til hun er dekket i glitrende, små krystaller. Så reiser hun seg opp, plukker vekk støv og bøss og sprader ut for å opptre.

- Jeg hater glitter! Jeg har tissa glitter. Det er lett å se hvem som dater en burleskdame, for å si det sånn. Det er bare å titte etter glitter i skjegg, hår eller ansiktet, ler Marea.

Opptrer på verdens største burleskfestival

Hun har nettopp opptrådt på verdens største burleskfestival, London Burlesque Fest. Over 17 dager kom dansere fra hele verden for å vise sine kunster. Marea var trekkplaster på en forestilling med sin hyllest til Josephine Baker. Iført bananskjørt.

BURLESKDANSER: - Jeg er meg og jeg er søren meg fantastisk!
BURLESKDANSER: - Jeg er meg og jeg er søren meg fantastisk! Foto: FOTO: Maria Gossé

- Det var en fantastisk opplevelse. Fram til nå har jeg kviet meg for å skryte av at jeg var den første sorte burleskdanseren i Norge. Men måten jeg ble tatt imot på av publikum da dette ble fortalt i London, gjør at jeg nå virkelig tør å vise hvor stolt jeg er av akkurat det. Jeg har følt at jeg har vært for hvit til å representere sorte. Men nå. Nå tør jeg.

For Mareas budskapet er at burlesk, i likhet med samfunnet ellers, trenger variasjon.

- Jeg er mangfolds-kortet i mange show. Og det er mer enn greit.

Marea ler høyt.

Ikke rom for hang-ups

Skal du først danse burlesk, må du gutse. Du må eie den scenen!

- Står du der og skjelver av skrekk, blir publikums reaksjon: «Å, stakkars lille nakne pike.» Det er ikke de tankene vil vil at publikum skal få. Burlesk er kroppspositivitet. Det er ikke plass til usikkerhet eller tvil når du står på scenen, forklarer hun.

Hun var ikke høy i hatten da hun selv begynte å opptre. Selv om hun hadde et godt forhold til egen kropp, brukte hun undertøy som strammet inn og holdt ting på plass. Nå er innstillingen «jo mindre jo bedre».

- Jeg fant ut at det ser finere ut jo mindre jeg har på. Med hold-in-undertøy går du glipp av kvinnekroppens naturlige vakre kurver. Som punktet hvor midjen svinger inn, sier Marea og viser punktet med en finger.

Hyller mangfoldet

Noen, som Kvinneguidens egen spaltist, Carina Carlsen, starter med burlesk for å bli kvitt komplekser. Marea hadde lenge hatt et avslappet forhold til egen kropp. For hennes del var det mer tilfeldigheter som gjorde at hun startet å danse.

Hun kjente nemlig de to som innførte burlesk i Norge, Lene Ask og Mari Sletten. I burlesk så hun noe nytt hun kunne gjenkjenne seg i.

Marea har stått på scenen siden hun var knehøy.

ETTERTRAKTET: Marea deltar på burleskfestivaler og -show i Norge, Europa og USA.
ETTERTRAKTET: Marea deltar på burleskfestivaler og -show i Norge, Europa og USA. Foto: FOTO: Eyesolar
HYLLES. I London ble Marea omtalt som «Den sorte Dirty Martini». Dirty Martini er en av verdens beste burleskdansere.
HYLLES. I London ble Marea omtalt som «Den sorte Dirty Martini». Dirty Martini er en av verdens beste burleskdansere. Foto: FOTO: Morgan Flame

- Flomlysene er som en varm klem. Med min bakgrunn, som både svart og hvit, lever jeg livet i limbo. Jeg føler meg aldri hjemme noe sted. Verken i USA eller Norge. Verken blant sorte eller hvite. Men scenen, den er mitt hjem. På scenen finner jeg meg selv. Der utvikler jeg meg og er den jeg er og den jeg vil bli.

Hun tar med seg bakgrunnen sin i opptredener og pirker borti fordommer og stereotypier. En opptreden kalte hun Jungle exotica, og tøyset med fordommene om muskuløse, afrikanske menn med trommer som forfører jomfruelige hvite kvinner. På hjemmesiden sin møter hun deg iført et bananskjørt á la legendariske Josephine Baker.

- De mange lagene og tolkningene er noe av det jeg liker best med burlesk, forklarer Marea.

Hun beskriver foreldrene som natt og dag. Moren er av norsk herkomst og representerer den delen av slekta som er dypt religiøs og konservativ. Faren var i sin tid medlem av den radikale gruppen Black Panthers.

- Tenk deg hvordan Jimmie Hendrix ville vært i dag om han levde. Sånn er faren min. Kontrasten mellom dem er morsomt og har selvfølgelig formet meg til den jeg er.

Må de være nakne?

Burlesk har sine kritikere. Noen sukker over at damene på død og liv må kle av seg. At kvinner allerede bombaderes av nakenhet.

FORBEREDELSER: Foran speilet forvandles Marea til Miss Knock Out Noire.
FORBEREDELSER: Foran speilet forvandles Marea til Miss Knock Out Noire. Foto: FOTO: Tom Garretson

- Må dere ende opp i  truse og puppedusker?

- Jeg skjønner argumentet, men jeg tror folk trenger å se alle typer kropper for at variasjon skal anses som normalt. Vi trenger en overdose så vi stiller likt. Mange mareritt handler om å være naken offentlig. Burlesk handler om styrke og om å eie den frykten. Det handler om å eie hvert øyeblikk av tvil, usikkerhet, skam og kroppshat ved å gå på den scenen og vise alt jeg liksom skal skamme meg over. Uten å være redd eller angre. Nakne kvinner i blader er der nesten for å få oss til å skamme oss eller gi oss et mål vi må prøve å oppnå. Så for hvert bilde av Kate Moss og hyllesten til bildene av henne som yngre og tynnere, så er vi motsatsen fra den virkelige verdenen.

- Hva med det såkalte "mannlige blikk"? At dere blir objekter for menn?

- Det er noe vi absolutt diskuterer, men jeg mener at det ikke er et problem i Norge. Menn som kommer til showene våre er enten noens kjærester, bror eller venn. Vi lager show med kvinner for kvinner. Uten å ekskludere menn. De som driver med burlesk i Norge er utrolig sterke kvinner.

- Er burlesk glorifisert stripping?

- Nei. Du kan danse burlesk og være feminist. Særlig i Norge. Stripping handler ikke om å hylle kvinnekroppen i sin naturlige form. Fokuset er å lage et godt show for menn. Stripping har ikke rom for humor, det har definitivt burlesk. Det er to verdener. Du kan si det slik: I stripping handler det om å få av seg klærne. I burlesk dreier alt seg om ertingen. Vi er aldri helt nakne. Reisen er viktigst, ikke resultatet. Det er motsatt av tankegangen i stripping.

Bra å utfordre seg selv

Psykologspesialist KariAnne Vrabel fra Modum Bad, jobber mye med kroppsmisnøye og selvbilde-problematikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Mange knytter identiteten sin til prestasjoner og kropp. Det å være veltrent og nærmest undervektig anses av mange som det normale som de måler seg opp mot. Omverdenen forveksler også lett ytre kroppsferniss med indre tilfredshet. Dette gjelder både unge og foreldregenerasjonen.

HYLLER KVINNEKROPPEN: - I burlesk dreier alt seg om erting, sier Marea.
HYLLER KVINNEKROPPEN: - I burlesk dreier alt seg om erting, sier Marea. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Vi ser en tendens til økt prestasjonskrav og kroppsmisnøye, samt fokus på kroppens betydningen og ytre perfeksjonisme som definisjon på egen verdi og identitet. Skam er et vanlig problem i vår tid. Den uforklarlige følelsen av å være «feil». Mange får et behov for å endre det ytre i håp om å løse det indre uten å innse at det er feil medisin.

For mange handler nok burlesk om å utfordre seg selv. I behandling av for eksempel spiseforstyrrelser gjøres det samme gjennom det som kalles eksponeringsterapi. For hvis du unngår det du frykter, opprettholder du bare problemet. Unngår du å gå i bikini, men sitter tildekket eller lar være å gå på stranda, får du bekreftet mentalt at du har et problem, at du er «feil». Du får heller ikke sett med egne øyne at verden består av mange kroppsfasonger.

Å utfordre deg selv på det indre og det sosiale plan minsker fastlåste oppfatninger om deg selv som person, tanker om at du ikke duger eller ikke er god nok.

Det er mange veier til et bedre selvbilde og kroppstilfredshet. Mitt inntrykk er at for Marea har burlesk vært et opprør mot egne og andres oppfatninger. Hun har funnet sin vei. For andre er det ikke sikkert at de skal protestere mot kroppshysteri med enda mer kropp. For mange vil det være riktigere å søke innover og fokusere på verdier og hva som betyr noe for dem.

Det er et paradoks at vi er så redde for nakenhet samtidig som samfunnet har et voldsomt kroppsfokus. Kroppen er i fokus, men rammene for hva som er «pent» er snevre. Det virker som det er dette Marea går i mot. Hun finner frihet i å være nesten naken foran andre, og hun utfordrer og bryter på mange måter nettopp de normene. Så det funker for henne, selv om det som sagt ikke nødvendigvis vil fungere for andre.

Se Marea opptre på Fifi von Tassel presents: Varietease

Se Marea opptre

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning