Jordbærsyltetøy:

Hjemmelaget jordbærsyltetøy

Slik lager du hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Sist oppdatert

Dette trenger du

Gir ca 1 1/2 liter syltetøy:

  • 1 kg jordbær
  • (+ 1 ­ 2 dl vann til bær m/skinn, f eks solbær, kirsebær, stikkelsbær) 400 ­ 500 g (4 ­ 5 dl) sukker ev 1/2 pose (2 ss) syltepulver ev 1 ts sitronsyre el 1 ss presset sitron
  • Dette trenger du:
  • Rene sylteglass m/gummiring
  • Kjele til syltetøy
  • Stor kjele til sterilisering av glass
  • Sukker
  • Dørslag/sil dersom bærene skal skylles
  • Merkelapper, penn
  • Sitronsyre el sitron
  • Syltepulver (til tykning av syltetøy)
  • Rist til varme glass
  • Håndklæ/grytekluter
  • Sleiv, øse og vid trakt

Jordbærsesongen er på hell, men det er fortsatt ikke for sent å få tak i bær og lage hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Vi viser deg hvordan du lager syltetøy på den gode, gammeldagse måten.

Et stikkord når du skal lage syltetøy: Hygiene.

For å unngå bakteridannelser er det veldig viktig at redskapene du bruker er steriliserte.

Kok glassene og utstyret godt før du starter.

Du finner fremgangsmåten i teksten under og i videoen på toppen av artikkelen

Les også:

Hjemmelaget is

Deilige jordbær-oppskrifter

Flere hvordan-videoer

Tilbake til Klikk Mat

Du kan printe ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

1. Kok glassene

Holdbart syltetøy krever helt rene glass, og gummiringer.

Legg renvaskede glass og lokk i en stor kjele med vann. Gi det et oppkok.

Gummiringer tåler ikke koking, så bare dypp gullende rene ringer i kokvarmt vann og legg dem på rist.

2. Skyll og rens bærene

Skyll bare bærene dersom nødvendig.

Ha dem da i sil eller dørslag, skyll forsiktig under kaldt vann og la renne godt av.

Deretter kan bærene renses.

3. Gi bærene et raskt oppkok

Ha bærene i en kjele. Legg på lokk og varm bærene forsiktig, til de så vidt begynner å safte seg.

Øk varmen og gi bærene et raskt oppkok.

Rør inn sukker, eventuelt iblandet syltepulver dersom du ønsker tykt syltetøy.

Rør i ca 2 minutter.

4. Fyll glassene

Ta glassene opp av det kokvarme vannet og la dem renne av over rist. Snu dem og fest gummiringer på lokk.

Fyll straks kokvarmt syltetøy på varme glass, unngå å søle på kanten, bruk vid trakt dersom du har det.

Sett straks på tette lokk. Merk med innhold og dato.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2008, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også