Bilde

Hjemmelaget vaniljeis er enklere å lage enn du tror. © Foto: istock

Kjølende i varmen

Hjemmelaget is

Du trenger ikke iskremmaskin for å lage hjemmelaget iskrem eller sorbet. Det holder lenge med fryser.

null
Ha litt selvplukkede blåbær i vaniljeisen. Da får du en frisk og fin dessert. © Foto: istock
null
Iskrem laget på grønn te smaker kjempegodt! © Foto: istock
null
Lag sorbet av fryste bær. Forfriskende og deilig i varmen. © Foto: istock

Det er sommer og sol, og iskrem hører unektelig sommeren til. Opprinnelig kommer isen fra Kina. Der lagde man søtede fruktdrikker som ble oppbevart i snø i underjordiske iskjellere.

Marco Polo brakte oppskriften med seg til Europa omkring år 1300, men allerede flere hundre år før Kristus begynte grekerne å lage sin egen iskrem. Det sies at Hippokrates ordinerte is mot flere sykdommer. I Pompei, som ble begravet av aske rundt år 70 e.Kr., er historiens første kjente iskrembar gravet frem. Så iskremen har lange tradisjoner.

Iskrem, parfait og sorbet

Når du skal lage is, dukker det opp en del ulike betegnelser. En parfait lages i utgangspunktet av stivpisket fløte, sukkerlake og eggeplommer. Den ligner fløteis, men er enda lekrere i konsistensen.

Fløteis lages naturligvis med fløte, men du kan også lage iskrem med melk. Oppskriften på krokanis med sprø, hjemmelaget krokan, fra kokk Eyvind Hellstrøm og Bagatelle, lages med melk. Du kan til og med lage is av kremost som den hvite sjokoladeisen under.

Sorbet lages vanligvis av sukkerlake og en smakstilsetning som fruktsaft, vin eller likør. Det finnes nesten ingen begrensninger når det kommer til smakstilsetningen. Det finnes også akevittsorbet - det er bare å prøve seg frem. Grønn te som helles over knust is, som i oppskriften under, er utvilsomt ganske kreativt.

Sorbet serveres gjerne som dessert, men også som en hvilerett mellom andre retter, fordi den er så sval og forfriskende. Oppskriften på sorbet av fryste bær er veldig enkel! Pass bare på å røre i isen jevnlig under innfrysing. På den måten unngår du skarpe isnåler som ødelegger den fløyelsmyke konsistensen som iskrem skal ha. Isen skal bokstavelig talt smelte på tungen.

Hjemmelaget is på lur

Mange tror at man trenger ismaskin eller sorbetmaskin for å lage is hjemme, men det behøver man ikke. Vi vil her vise en grunnmåte å lage is på som kokkene kaller isparfait. Den kan lett varieres med mange smaker.

Oppskrift (20 porsjoner)

16 stk eggeplommer

3 dl vann

0,5 kg sukker

1 stk vaniljestang

2 l fløte

1. Pisk fløten nesten stiv - den skal ikke bli helt fast - og sett den kaldt.

2. Kok opp vann og sukker med vaniljestang delt i to på langs. Frøene skrapes ut, og ha i både frø og stang i sukkerlaken. Laken skal koke i ca 5 minutter, til den blir seig i konsistensen.

3. Hvitpisk eggeplommer og spe med den varme sukkerlaken. Pisk dette til eggedosisen er romtemperert.

4. Bland den piskede fløten i eggeblandingen og rør forsiktig med en slikkepott. Helle denne massen i en form og sett den på frys til den stivner, og vips så har du hjemmelaget is.

Sjokolade- og cognacis: Samme oppskrift, men til slutt vender man inn smeltet sjokolade og litt cognac. Jordbæris: Samme oppskrift, men bruk frosne jordbær istedenfor vanilje i sukkerlaken.

Iskrem av grønn te

5dl melk

125 g sukker

6 stk eggeplomme

1 dl grønn te, kald

Ingefæriskrem

Ha melken i en kjele sammen med to tredjedeler av sukkeret og la det koke opp over middels varme. I mellomtiden visper du eggeplommene og resten av sukkeret til eggedosis i en bolle. Hell den kokende melken oppi eggedosisen mens du visper kontinuerlig, og hell så blandingen tilbake i kjelen. Varm blandingen over svak varme, mens du rører med en tresleiv til sausen fester seg om et belegg på baksiden av sleiven. Når du lar fingeren gli gjennom belegget skal det danne seg et tydelig spor.

Bland inn grønn te og og hell blandingen over i en ismaskin og kjør den i 20-30 minutter. Hvis ikke du har ismaskin kan du sette den i fryseren og røre om jevnlig. Den trenger da noen timer før den er skikkelig fryst. Husk at den ikke skal være steinhard.

Andre oppskrifter

Is med fiken og karamelliserte nøtter

Sorbet av grønn te

Yoghurtis med ananas og mynte

Sorbet av fryste bær

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Mat

Ostekake slik du aldri har smakt den før

Kaka er helt i toppsjiktet av amerikansk kakebakekunst.

Aperol minner om Campari, men har lavere alkohol og aromaer mer i retning appelsin.

I denne drinken blander du sammen ting vi aldri har hørt om

Har kommet som en rakett i Norge det siste året.

OPPSKRIFTER MED GRESSKAR: Dette er den kuleste oppskriften med gresskar på hele Internet.=

Gresskar-oppskriften som er farlig god

Og du har neppe sett det før!

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er langt verre enn matforgiftning

Det er mye rart du kan ta med deg hjem fra utlandet. Disse sykdommene bør du unngå.

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Mat

Terningkast 6 til den billigste karbonadedeigen

Høy kvalitet, men en er best.

Den verste smaker metallisk, men noen av dem er ganske gode

Vi har teset fond og buljong basert på fisk og grønnsaker.

Nordfjord bacon

Testvinner: Dette er det perfekte bacon!