Manglende sexlyst

Nå ringer klokkene for julesex

Bruk julefreden til å bli kvitt stressproblemene på soverommet.

IKKE LYST: Vi unnskylder oss med de samme tingene når vi ikke har lyst på sex.
IKKE LYST: Vi unnskylder oss med de samme tingene når vi ikke har lyst på sex. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no
Publisert Oppdatert
EKSPERTER: Kate Elin Søyland og Anders Lindskog
EKSPERTER: Kate Elin Søyland og Anders Lindskog Foto: FOTO: Privat og Yvonne Nilsen

Ekspertene

Kate Elin Søyland er samlivsterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun driver privat praksis med fokus på livskvalitet og prestasjoner. Hun har et stort fokus på forebyggende samtaler.

Anders Lindskog er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi. Han driver mini-helsehuset Villa Frisk i Sarpsborg og jobber med undervisning og veiledning innenfor alle typer psykologisk og sexologisk problematikk.

Noen ganger er ikke et enkelt nei godt nok svar. I alle fall ikke om det er snakk om å si nei til sex.

Manglende sexlyst er et ømfintlig tema og noe som er vanskelig for mange par, enten man krangler om det eller ikke.

- Det at man ikke har lyst på sex er ofte sårt fordi mange opplever det som om de ikke er gode nok, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi.

Vanlig samlivsfelle

- Sex er en viktig del av et kjærlighetsforhold og noe vi aller helst vil skal fungere av seg selv. Men så enkelt er det dessverre ikke, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland.

Hun forteller at en vanlig samlivsfelle er at sex blir til et mas i hverdagen.

Åpen dialog gir mer sex

- Sett fra et faglig perspektiv er det ikke sextørken som er det store problemet, men at par ikke tar problemet på alvor, sier terapeuten.

- Et utfall kan være at begge i forholdet resignerer og at tausheten råder. Å ha sex blir et ikke-tema. En åpen dialog kan være ubehagelig, men det kan være begynnelsen på løsningen - og mer sex, sier hun.

De vanligste unnskyldningene

Man kan kanskje undre seg over hvorfor sex oppleves som et ork. Det er flere ulike grunner til det, mener Søyland.

- For noen handler det om at partneren og sexen er blitt kjedelig, men man tør ikke si fra. Noen jobber for mye, andre føler prestasjonsangst og er redde for at man ikke er attraktiv nok, sier hun.

- Noen har mistet følelsene for partneren, noen sliter med tidsklemma og det eneste de fantaserer om er en ekstra time søvn. Andre har problemer med forholdet og noen er forelsket i sin kollega, sier samlivsterapeuten.

Negativt spor

Alle disse faktorene kan gå ut over sexlysten, men for veldig mange handler det om at sexen har kommet inn i et negativt spor, der den ene maser om sex og den andre prøver å unngå det.

- Unnskyldningene er ofte bare toppen av «isfjellet», men det som er viktig er at «Nei, takk!» -følelsen bak unnskyldningene er en sannhet med stor S. Det handler om en partner som sliter med sin lyst og tenning og det må tas på alvor.

1: - Jeg har ikke tid

- Jeg tror veldig mange i dag skaper seg et press på bakgrunn av alt de skal rekke og alt de skal gjøre. Vi lever i et kapitalistisk samfunn og jeg tror mange føler et press for å fremstå som vellykket. Dette fører til at man hele tiden har så mye man skulle ha gjort, enten det er snakk om å få med seg den siste filmen som alle skal se, trene jevnlig eller å holde tritt med husarbeidet, sier Lindskog.

- Huset trenger ikke alltid være strøkent. Jeg tror folk skaper seg unødig mye hverdagsstress for å bli "god nok" og dette går på bekostning av mye annet. Deriblant sex, sier han.

Lindskog mener hverdagsstress er den største og viktigste årsaken til at sexlysten forsvinner.

NORMALT: Det er helt normalt at sexlysten ikke alltid er der. Man trenger ro for at lysten skal komme og i vår travle hverdag kommer ikke lysten alltid av seg selv.
NORMALT: Det er helt normalt at sexlysten ikke alltid er der. Man trenger ro for at lysten skal komme og i vår travle hverdag kommer ikke lysten alltid av seg selv. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.no

- Derfor er det viktig at folk tar ansvar for sitt eget sexliv. Sex er en viktig del av et samliv og har man ikke lyst får man spørre seg selv hva som skal til for at lysten skal komme. Hvilke forandringer trenger man i livet? Ofte handler det om å frigjøre tid.

- Jeg tror folk bør bli flinkere til å bli bevisste på hva man må gjøre og hva man burde gjøre. Kanskje burde man vaske bilen i kveld, men det er ikke noe man ikke kan gjøre i morgen. Det samme gjelder klesvask eller å brette tøy. Man må faktisk ikke gjøre disse huspliktene akkurat nå, man kan ha sex i stedet, forklarer Lindskog.

Det er faktisk flere gode grunner til å ha sex, foruten nytelsen i seg selv. Daglig sex kan for eksempel gjøre deg friskere.

2: - Jeg er trøtt og sliten

- Å være trøtt og sliten er en skikkelig "lovekiller" for nærheten i mange forhold. Mitt råd er å finne ut hva som ligger bak trettheten, sier Søyland.

- Kartlegg hva som gir deg energi og hva som tapper deg for energi - og ikke minst begynn med å prioritere det som gir energi. Det kan være trening, å bytte på å sove ut når helgen kommer.

Lær deg også å si nei, lær deg å senke på noen krav - lær å gi litt blaffen av og til!

- Hva hjelper det med et skinnende rent hus, perfekte barn, aktiv fritid og flott karriere om du ikke orker å nyte et lite erotisk friminutt, sier samlivsterapeuten.

Det er helt normalt at sexlysten ikke alltid er der. Man trenger ro for at lysten skal komme og i vår travle hverdag kommer ikke lysten alltid av seg selv.

- I hverdagen er det da viktig å skape ro og situasjoner som inviterer til sex. Rett og slett å gi seg tid til å tenke på sex og få lysten til å komme, sier Lindskog.

Han mener det er viktig at man ikke skal føle at det er et krav å ha sex, men man må være bevisst på at man i et forhold har et ansvar for å finne sin lyst og å skape lyst.

3: - Jeg er ukomfortabel med kroppen

Lindskog har inntrykk av at et vanlig problem blant norske par er at den ene parten ikke føler seg god nok.

- Mange aksepterer ikke at partneren synes du er pen.

- Jeg kan oppleve at par kommer til meg og den ene parten er rett og slett litt respektløs. Dersom mannen sier han synes hun er pen og attraktiv og kvinnen sier "Det kan han jo ikke mene" så synes jeg dette gir en oppfatning av at man ikke aksepterer at partneren mener det han mener, sier Lindskog.

- Er man ukomfortabel med kroppen er det er i så fall en veldig god unnskyldning, sier Søyland.

- Dersom man ikke trives med egen kropp, og aksepterer de endringene alderen fører med seg, kan det ramme det intime samspillet hardere enn man kanskje skulle tror. Dette er en svært vanlig grunn til at mange forhold halter seksuelt, supplerer Søyland.

Her er løsningen å forsøke å snu fokuset fra å føle seg mislykket til å kunne se ting i et mer positivt lys.

Selvsagt kan det være vanskelig, men det er viktig for å få et mer positivt kroppsbilde.

- Det handler om mental trening. Si noe fint om din egen kropp hver dag. Begynn å legge merke til det positive og ikke minst si takk når din kjære eller andre gir deg komplimenter. Fokuserer på at du ønsker en sunnere livsstil fordi det gir deg masse energi, og gjør det til noe positivt. For eksempel at man har faste dager i uka der man jogger med en god venninne, er rådet fra Søyland.

4: - Jeg må jobbe

- Dette er en typisk unnskyldning som menn bruker. Det trenger ikke bety at de ikke har lyst på partneren, men det er andre årsaker som ligger bak og man klarer ikke å legge jobben fra seg. Han slapper ikke av og man trenger å slappe av for at lysten skal komme, sier Lindskog.

Han tror en løsning på dette og på de øvrige nevnte unnskyldningene er å fokusere på å skape lyst, fremfor å føle på kravet om å ha sex.

- Fokuser på hvordan du kan skape lyst. Tenk på hva som skal til for at du skal bli tent. Hva kan man gjøre? Når lysten først er der, vil det å ville ha sex komme naturlig, råder spesialisten.

5: - Jeg har hodepine

Dersom hodepinen faktisk eksisterer og ikke bare er et påskudd for å slippe å ha sex, så kan faktisk sex være med på å få bort hodepinen.

- Ut ifra mine kliniske erfaringer tror jeg hodepine mer er den klassiske myten enn en reell killer, sier Søyland.

Hun opplever at de som bruker denne unnskyldningen vanligvis også sliter med hodeverk og migrene i hverdagen. Og da er det faktisk forståelig at personen ikke får full tenning.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Sovestillingen avslører forholdet

7 dødssynder i parforholdet

Her er kvinnens erogene soner

Her er forskjellene på menn og kvinner i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning