Smerter ved samleie:

Derfor kan samleie gjøre vondt

Mange kvinner opplever ubehag ved samleie i løpet av livet.

SMERTEFULLT: Det er mange årsaker til at sex kan gjøre vondt.
SMERTEFULLT: Det er mange årsaker til at sex kan gjøre vondt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Ekspertene:

Josef Ekgren er gynekolog med spesiell kompetanse i underlivsinflammasjoner og smerter, og er ansvarlig lege ved Majorstuaklinikken

Tore Holter Follestad er spesialist i seksuell rådgivning, og assisterende daglig leder på Senter for Ung Seksualitet, Sex og Samfunn

Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no. Hun svarer på spørsmål om seksualitet hos Doktor Online, og har skrevet flere sexbøker. Den nyeste boka, Mer lyst!, tar blant annet for seg årsaker til- og behandlingsformer mot smerter ved samleie.

Overgangsalder, sykdom eller det at du ikke er tent nok er bare noen av årsakene til at samleie kan føles ubehagelig eller smertefullt.

- Smerter under samleie er noe man skal ta alvorlig, sier Tore Holte Follestad, spesialist i seksuell rådgivning og assisterende daglig leder i Sex og Samfunn - Senter for ung seksualitet.

Dersom du opplever smerter under samleie eller sex som et gjentakende problem, bør du oppsøke lege for en undersøkelse.

Del

- Jo tidligere du går til legen, jo lettere er det å behandle årsaken til smertene. Går du lenge med smerter kan det utvikle seg til å bli kronisk, sier gynekolog Josef Ekgren ved Majorstuaklinikken.

- Uansett om du er ung eller gammel, om du ikke har hatt smertene tidligere, oppsøk lege, sier han.

Manglende tenning

Hvis du har smerter under samleie fordi skjeden oppleves som for kort, kan det skyldes at du ikke er tent nok.

- Kvinner er erigerte på samme måte som menn, men innvendig. Skjeden er 8-11 cm lang uerigert, og hvis penis støter dypt da, kan du oppleve en voldsom smerte, sier sexolog Gro Isachsen.

Har kvinner sex før de er skikkelig tent, kan det også føre til at skjeden er veldig tørr, noe som kan gi en gnagsårliknende følelse.

- Mange menn tror at kvinner tenner like fort som dem. Det gjør de ikke. Kvinner tenner som en gammeldags kokeplate, mens menn tenner som et gassbluss, sier Isachsen.

Sex uten å være tent kan gjøre at lysten blir sittende enda lengre inne.

- Det kan igjen føre til mer smerter, sier Isachsen.

Overgangsalder

OVERGANG: Det er mulig å ha et fungerende sexliv selv om du er i overgangsalderen. - Forsøk å ha jevnlig sex er sexologens råd.
OVERGANG: Det er mulig å ha et fungerende sexliv selv om du er i overgangsalderen. - Forsøk å ha jevnlig sex er sexologens råd. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Noen får de første symptomene på overgangsalderen allerede i 30-årene. To av symptomene er nedsatt seksuallyst og tørrere skjede.

I overgangsalderen blir eggstokkenes hormonproduksjon sterkt redusert, og produksjonen av det kvinnelige kjønnshormon, østrogen, opphører i stor grad.

- Skjeden kan dermed kjennes tørr og litt sprukket ut, akkurat som om den er litt sprø, forklarer Isachsen.

En løsning er å tilsette lokalt østrogen til området. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan også hjelpe.

- Glidemiddel er et annet hjelpemiddel. Jeg skjønner ikke hvorfor så mange synes det er flaut å bruke glidemiddel når det kan hjelpe. Forsøk å ha jevnlig sex for å ikke avvenne skjeden fra samleie, sier Isachsen.

Soppinfeksjon

De fleste kvinner vil oppleve å få en soppinfeksjon i underlivet i løpet av livet. Som regel skyldes infeksjonen en oppblomstring av sopp som finnes naturlig i skjeden.

- De vanligste symptomene er kløe og svie nedentil, og hvit, tykk, klumpete utflod som ikke lukter. Slimhinnene er gjerne røde og irriterte, skriver Kvinneguiden

Ifølge samme nettsted oppleves smertene under samleie når du har en soppinfeksjon som å rive opp et åpent sår.

- Dessuten har kvinner som har sex mens de har en soppinfeksjon i underlivet, 75 prosent sjanse for å få det tilbake igjen, skriver nettstedet.

Etter fødsel

Ifølge Josef Ekgren får hver tredje kvinne som føder vaginalt skader under fødselen. Det kan være rifter og sår, de kan ha revnet eller blitt klippet.

Kvinnens rifter og klipp starter vanligvis å gro etter én til to uker. Blødningen minker, og de fleste slutter å blø i løpet av den første måneden. Det kan derfor være greit å vente med samleie til det har gått tre til fire uker. Da har stingene fått tid til å gro, og det ikke er risiko for infeksjon i livmoren, skriver Nettdoktor.no.

FØDSEL: Biologisk sett er ikke kvinnekroppen klar for sex i månedene etter en fødsel.
FØDSEL: Biologisk sett er ikke kvinnekroppen klar for sex i månedene etter en fødsel. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

- Betennelse er en del av helingsprosessen etter sårskader og rifter som har blitt sydd. Berøring på disse betennelsesflatene gjør veldig vondt, sier Ekgren.

Han mener det kan ta opptil seks måneder før betennelsen går tilbake. Enkelte kan også oppleve ubehag ved samleie lengre enn det.

- Fødsler er en kjempebelastning på underlivsmuskulaturen, sier Ekgren.

Han mener også at evolusjonsmessig er det ikke meningen at kvinner skal ha samleie igjen så tidlig etter fødsel.

- Kvinnene er i en enormt stresset situasjon hvor de våker døgnet rundt over babyen. Samleie er ikke det de tenker på, kroppen sier nei, sier Ekgren.

En annen årsak til at du føler smerter under samleiet etter fødsel, kan være at slimhinnene er tørre.

- Kvinner som ammer og ikke har fått menstruasjon tilbake, har omtrent samme østrogenproduksjon som kvinner etter overgangsalderen, og det kan medføre tørrhet og sårhet, skriver gynekolog Mette Moen på Doktor Online

Kjønnssykdommer

Ifølge Tore Holte Follestad, er herpes, gonoré og klamydia kjønnssykdommer som kan gi smerter under samleie for kvinnen.

- Smertene oppleves ulikt fra person til person. Noen opplever et generelt ubehag under sex, andre har dumpe eller stikkende smerter, sier han.

Dette gjelder først og fremst de som har symptomer på kjønnssykdommene. Man kan dermed være smittet av klamydia selv om man ikke opplever ubehag ved samleie. Mange har kjønnssykdommer uten å vite om det

Endometriose

Sykdommen endometriose kan gi smerter under samleiet.

I følge Norsk Helseinformatikk er endometriose en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren, for eksempel på innsiden av eggleder eller på eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblæren. Vanligvis ses slike forandringer som knappenålhodestore klumper på bukhinnen eller som cyster på eggstokkene.

- Endometriose gir nesten uutholdelige smerter under menstruasjon, eller det kan kjennes som diffuse smerter i underlivet. Under samleie kan endometriose gi støtsmerter, sier Josef Ekgren.

Vestibulitt

Vestibulitt er en kronisk betennelse som gir smerter i inngangen til skjeden. Ifølge Ekgren er det betente kjertler i jomfruhinnefuren som er årsaken til smertene.

Han antar at rundt 100 000 jenter i Norge har lidelsen.

VANSKELIG: -Det er ikke alle som takler å ha en partner som har vestibulitt, sier Josef Ekgren.
VANSKELIG: -Det er ikke alle som takler å ha en partner som har vestibulitt, sier Josef Ekgren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Symptomene er smerter i skjedeinngang ved samleie, bruk av tampong eller fingre i skjeden. I starten kommer bare smertene av og til, etter hvert kommer de oftere og smerteintensiteten øker, skriver nettstedet Sex og Samfunn

Smerten blir beskrevet som sviende, kløende og brennende. Etter hvert oppstår en følelse av at skjeden blir trangere, og det kan bli svært vanskelig eller umulig å få penis, fingre, tampong og lignende inn i skjeden.

- Vestibulitt er ofte assosiert med polycystiske ovarier, hjerte- og karlidelser, diabetes 2 og barnløshet senere i livet, sier Ekgren.

Det er ofte unge jenter med sterkt pliktfølelse, jenter som lider av det som kalles "flink pike"-syndromet, som har vestibulitt.

- En viktig årsak til lidelsen er psykologisk stress. Noen blir faktisk friske etter at de har gjort det slutt med en lite forståelsesfull kjæreste, sier Ekgren.

Dersom du tror du kan ha vestibulitt, må du oppsøke en lege med kompetanse i å stille denne diagnosen. Behandlingen er tverrfaglig, og består av noe lindrende behandling hos lege, avspenningstrening og trening av bekkenmuskulaturen med fysioterapeut og samtale med sexologisk rådgiver.

Vaginisme

Vaginisme en lidelse der tanken på, eller forsøk på inntrengning i skjeden, gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden. Hvorfor noen kvinner utvikler vaginisme og andre ikke, er ikke kjent, skriver Norsk Helseinformatikk

- Musklene blir så stramme at det blir nesten umulig, og dermed veldig vondt, å få noe inn i skjeden, sier Gro Isachsen.

Hun deler tilstanden inn i to typer, primær- og sekundærvaginisme.

- Primærvaginisme er de som har vaginisme selv om de aldri har hatt sex. Sekundærvaginisme kan være utløst av for eksempel en veldig vond fødsel. Det kan også komme av overgrep, eller dårlig sex over lengre tid, sier Isachsen.

Ifølge Isachsen er løsningen å lære å gjenoppta kontrollen over musklene i bekkenbunnen. Hun har vært med på å utvikle en bekkenbunnstrener som hun mener kan hjelpe kvinner som sliter med vaginisme, inkontinens og andre problemer knyttet til dårlig bekkenbunnsmuskulatur.

- Gå til en gynekolog for å få konstatert at du har et problem. Deretter bør du finne noen som kan noe om vaginisme, det kan være en sexolog eller en gynekolog, sier Isachsen

Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er en hudlidelse i skrittet hos kvinner.

- Tilstanden er karakterisert ved kløe, smerte og ubehag rundt kjønnsåpningen. Plagene kan gi problemer med å gjennomføre samleie. Det kan ses hudforandringer i form av hvite, røde, pigmenterte, hevede utslett, noen ganger med små sår, skriver Norsk Helseinformatikk, NHI.

De fleste tilfellene forekommer hos kvinner etter overgangsalderen, men tilstanden kan ses hos kvinner i alle aldersgrupper. I sjeldne tilfeller opptrer tilstanden også hos menn med sårdannelse på ytre deler av penis.

Lichen sclerosus er en kronisk, og tilbakevendende lidelse, som behandles med salve. I visse tilfeller kan operasjon være aktuelt, ifølge NHI.

- Du bør unngå overdreven tørking av huden etter vask eller bad. Fuktighetskrem eller -oppløsning bør brukes daglig. Unngå irritanter og allergener, bruk bomullsundertøy og unngå stramme, tettsittende klær. Seksuell avholdenhet kan være aktuelt for en periode dersom sex forverrer kløen og plagene, eventuelt den første tiden etter at behandlingen er startet, skriver nettstedet.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Kvinnens skjulte underliv

Åtte grunner til å sjekke helsa

Ti overraskende sex-statistikker

Helseleksikon: Skjedekrampe (vaginisme)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Skjedekrampe (vaginisme)

Smertefull krampe i skjeden som vanskeliggjør samleie

Årsaker

Dette er en relativt vanlig plage, som oftest har en underliggende psykisk årsak. Noen ganger er det en logisk forklaring på vaginismen: at kvinnen motsetter seg samleie med en mann hun har blandede følelser for, eller at hun er bekymret for å bli gravid. Krampene i musklene rundt skjeden kan både vanskeliggjøre penetreringen, eller innebære at den er svært smertefull.

Smertene som oppstår ved vaginisme må ikke forveksles med smerter som føles langt inne i skjeden, som tyder på bekkenproblemer i form av f.eks. endometriose eller bekkeninfeksjon.

Symptomer

Plagene i forbindelse med vaginisme oppstår bare ved forsøk på samleie. Noen ganger kan krampene også oppstå i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse, når legen prøver å trenge inn i skjeden med et instrument eller med hånden.

Behandling

Det er viktig at man får utelukket enkelte årsaker til vaginismen, f.eks. at plagene skyldes forhold knyttet til barnefødsel, herpes eller skjedekatarr. Videre er det av stor betydning å kartlegge om det er psykologiske faktorer som spiller inn, så som usikkerhet, tidligere erfaringer med at samleie er smertefullt, eller om kvinnen har vært utsatt for voldtekt. Noen ganger skyldes plagene det enkle forhold at opptakten til samleiet har vært av en slik karakter at kvinnen ikke har rukket å bli tilstrekkelig fuktig nedentil.

Behandlingen kan bestå i at kvinnen blir bedre kjent med sitt eget underliv, f.eks. ved å bruke vaginale dilatorer i forskjellige størrelser, eller ved at hun blir forklart hvordan ulike samleiestillinger og teknikker fungerer.

Psykoterapi kan også være til hjelp, for i en overgangsperiode å få fokus bort fra selve samleiet, og over på andre mulige seksuelle aktiviteter som stimulering med hendene og munnsex.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning