Sex gjennom livet:

– Sexlivet er på topp ved denne alderen

Det er i stadig endring. Sjekk når kvinner og menns sexliv vanligvis er på topp.

PÅ TOPP SEKSUELT: Kvinner og menn opplever å ha det best seksuelt på ulike tidspunkter i livet. Når man bikker en viss alder, må man passe på slik at det ikke stopper opp, mener sexolog.
PÅ TOPP SEKSUELT: Kvinner og menn opplever å ha det best seksuelt på ulike tidspunkter i livet. Når man bikker en viss alder, må man passe på slik at det ikke stopper opp, mener sexolog. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I 20-årsalderen er testosteronnivået høyt for både menn og kvinner. Sex er nytt og spennende for mange. Man er ung og sprek og har energi til å hoppe til sengs ofte.

De fleste tror at sexlivet blir dårligere fordi man blir eldre og testosteronnivået synker for begge kjønn.

Marina Manuela de Paoli er spesialist i sexologisk rådgivning og sexolog, hun deler gode tips til å ivareta seksualiteten i forholdet.

– For mange, spesielt kvinner, er sexlivet best i 40-årsalderen, sier de Paoli.

Overgangsalder hos kvinner

Hormonene østrogen, progesteron og testosteron spiller en viktig rolle i seksuallivet for kvinner.

– Nivået av disse synker gradvis med alderen. Når kvinner kommer i overgangsalderen, synker eggstokkenes produksjon av østrogen og progesteron drastisk, forteller de Paoli.

Marina Manuela de Paoli: Spesialist i Sexologisk rådgiver og sexolog.
Marina Manuela de Paoli: Spesialist i Sexologisk rådgiver og sexolog. Foto: Trond Folckersahm

Noen av symptomene i overgangsalderen er tørrhet i skjeden, hetetokter, nattsvette og redusert sexlyst.

Over tid kan østrogentap føre til mer betydelig endring i størrelse og følsomheten til vulva, vagina og klitoris, samt redusere blodtilstrømning i disse områdene.

– Kjønnsorganene blir mindre svulmende og mindre elastisk. Men holder man vulva og vagina i live kan man forebygge dette, sier de Paoli.

  • Hos mannen dannes testosteronet i spesialiserte celler i testiklene. Og er det viktigste mannlige kjønnshormonet.
  • Hos kvinner dannes det normalt i eggstokkene. En av funksjonene til testosteronet er økt sexlyst.
  • Testosteronnivået begynner å reduseres etter 25 år for kvinner. Kvinner vil ha en dramatisk reduksjon av østrogen, progesteron og testosteron når de kommer i overgangsalderen.
  • Østrogen fungerer som "fuktighetskrem" for vulva (kvinnens ytre kjønnsorgan) og vagina (skjede). Er avgjørende for å holde kvinnens kjønnsorgan fuktig, fleksibel og friskt. Østrogenet danner testosteron for kvinner.
  • Progesteron sin oppgave er å fremme svangerskap og fostervekst ved å legge forholdene best mulig til rette i livmoren for at et befruktet egg kan vokse og gro.
  • Kvinnen er mest fruktbar når hun er mellom 19 og 26 år gammel.
  • Etter overgangsalderen vil menstruasjon stoppe og kvinner kan ikke lenger få barn.
  • Menn kan befrukte en kvinne omtrent til han er 70 år.
Se mer

Les også (+): Samleie er vanskelig for meg. Er det noe jeg kan gjøre?

Seksualiteten er i stadig endring

For mange blir sexlivet bedre med alderen. For mange kvinner er deres topp-periode i 40-50-årsalderen til tross for overgangsalderen.

– Det kommer kanskje av at kvinner er mer trygge på seg selv og at livet er mer på plass. Man er ofte mer erfaren og vet selv hva man liker. De er eldre, de har lært, fått livserfaring og de tør å si ifra, sier de Paoli.

OVERGANGSALDEREN: De fleste kommer i overgangsalderen i 50-årene. Noen av symptomene er redusert sexlyst og tørrhet i skjeden.
OVERGANGSALDEREN: De fleste kommer i overgangsalderen i 50-årene. Noen av symptomene er redusert sexlyst og tørrhet i skjeden. Foto: Privat

Sex er ikke bare en ting man har med en partner. Nøkkelen til et bra sexliv er å utforske egen seksualitet. Bli kjent med egen kropp og lær hva du liker.

– Jeg tror at kvinner som aldri har klart å nyte sex bruker overgangsalderen som en hvilepute. Hvis man ikke har hatt god sex eller mye sex så kan det hende at kroppen går inn i alderdomsskapet, sier hun.

«Use it, or lose it» sies det. Kjønnsorganene kan slutte å fungere like bra hvis de ikke er i bruk, fastslår de Paoli.

– Det gjelder både reisning hos menn og våthet/kåthet hos kvinner. Et godt og aktivt sexliv styrker muskulaturen i skjeden.

Det sies også at orgasmen blir svakere med alderen for kvinner, men at orgasmekapasiteten ikke er påvirket av alderen. De Paoli setter spørsmålstegn ved dette. Hun mener at orgasmen forandres, men ikke blir svakere.

– Jeg tror det er omvendt. For en kvinne som holder liv i sexlivet, så er det ingenting som skal gjøre at orgasmen blir svakere. Den blir kanskje litt forandret, sier de Paoli og fortsetter:

– Det handler om å holde skjeden, bekkenmuskulaturen og kroppen i trim. Kvinner som tar seksualitet alvorlig og studerer seg selv får ikke nødvendigvis svekket orgasme.

SEX LINDRER OVERGANGSSYMPTOMER: For mange, spesielt kvinner, er 40-årsalderen den mest blomstrende tiden for deres seksualitet. Et godt sexliv kan redusere symptomene på overgangsalderen for kvinner, forteller Sexolog og lege.
SEX LINDRER OVERGANGSSYMPTOMER: For mange, spesielt kvinner, er 40-årsalderen den mest blomstrende tiden for deres seksualitet. Et godt sexliv kan redusere symptomene på overgangsalderen for kvinner, forteller Sexolog og lege. Foto: Trond Folckersahm
  • Østrogenbehandling: Ca 30 % av kvinner i overgangsalderen har et så lavt østrogennivå at de har nytte av østrogentilskudd i form av tabletter, plaster eller krem til lokal bruk i skjeden og/eller hormonspiral.
  • Man kan kombinere testosteron med østrogenbehandling.
  • Åpenhet og en aksepterende holdning er viktig: - Det er så mye skam rundt seksualiteten. Man skal kunne snakke om det på en naturlig måte, både med venner og profesjonelle, sier de Paoli.

Kilde: Marina Manuela de Paoli

Se mer

Lurer kroppen

Gjennomsnittsalderen for kvinners menopause er 51 år, men for mange starter overgangsalderen allerede i 40-45-årsalderen.

– I denne fasen produserer kvinne-kroppen omtrent halvparten så mye testosteron som den gjorde i 20-årene. Testosteronnivået er også en viktig faktor for kvinnens seksualdrift, sier de Paoli.

De Paoli mener at det å være seksuell aktiv vil lure kroppen til å tro at du er yngre og ikke vil få de samme overgangsplagene som kvinner som har et mindre aktivt sexliv.

– Hvis man fortsetter å være seksuell aktiv når man går inn i overgangsalderen så tror kroppen at man fortsatt er ung. Man lurer kroppen rett og slett.

Erik Fink Eriksen. Professor emeritius i endokrinologi fra universitetet i Oslo.
Erik Fink Eriksen. Professor emeritius i endokrinologi fra universitetet i Oslo. Foto: Privat

Erik Fink Eriksen er en professor emeritus i endokrinologi fra universitetet i Oslo og han forteller at lysten til sex (libido) hos begge kjønn springer ut av hormonet, testosteron. Testosteron hos kvinner dannes av østrogen.

– Hvis østrogennivået synker eller forsvinner så kan de ikke danne testosteron, som medfører nedsatt libido. Hvis kvinnen får hormontilskudd gjendannes evnen til å danne testosteron.

Eriksen forteller at forholdet man har til partneren sin er viktig faktor for sexlysten.

– Når man ikke har testosteron, har man svært minsket sexlyst. Men hvis man er opptatt av sex og holder sexlivet vedlike så tror jeg ikke symptomene på overgangsalderen blir så store.

– Det handler også om hvordan man har det psykisk og forholdet man har til partneren sin, sier Eriksen.

Les også (+): Sexolog: – Hvis dere fortsetter i dette mønsteret, vil dere drepe sexlivet og parforholdet

Menn sin seksualitet er enklere

de Paoli forteller at menn har mer drive, mens kvinner har mer kompleks seksualitet.

– Kvinner trenger mer tid til å få orgasme enn menn, og noen kvinner opplever problemer med å få orgasme. Spesielt hvis man selv ikke vet hva man liker.

Kvinner som har funnet ut av sin seksualitet har evnen til å bli multiorgasmiske, få utenfor kroppen opplevelse, og først da er kvinnens drive sterkere enn mannen sin.

– Kvinner sin seksualitet er mer kompleks, men mye sterkere. Vi kan oppleve ting som menn bare kan drømme om. Men det trenger sin kvinne og tid for å komme hit, sier de Paoli.

  • Orgasme er en utløsning av spenning under en seksuelle opplevelse i form av flere korte muskelsammentrekninger forbundet med intens lystfølelse.
  • Mer enn 70 prosent av kvinner får orgasme når klitoris stimuleres. I motsetning til menn, så kan kvinner få flere orgasmer etter hverandre.
  • 48 prosent av de som hadde hodepine jevnlig opplevde å bli kurert av orgasme.
  • Det finnes Flere typer orgasmer for en kvinne, blant annet: g-punktsorgasme, vaginalorgasme, spruteorgasme, klitoral og fullkroppsorgasme.
  • Man har mindre sjanse for å få orgasme dersom man føler seg usikker i et forhold. Det handler om å være tilstede og lande mentalt og fysisk.
  • 70 prosent av kvinner har "faket" en orgasme.
  • En kvinne trenger gjerne 30 minutter (unntatt forelskelsesfasen9 før hun er klar, lystfull og kåt.

Kilde: Nettavisen.no og Marina Manuela De Paoli.

Se mer

Ereksjonssvikt

– Mange menn opplever ereksjonssvikt. Det er vanlig at menn starter å oppleve ereksjonssvikt i 50-årsalderen og mindre kontroll på penis. Dette er fordi testosteronnivået har sunket jevnlig i løpet av årene, men det betyr ikke at sexlysten deres er redusert, sier de Paoli.

Men, det er ikke bare menn i 50-årsalderen og eldre som opplever dette problemet. de Paoli forteller at det er et økt antall med yngre menn som sliter med å få ereksjon.

For å redusere problemet jobber hun med pust og knipeøvelser for å styrke bekkenmuskulaturen, og yogaøvelser for å øke boldtilstrømming til penis.

– Mange menn som sliter med ereksjon i ung alder sliter ofte med stress, depresjon og puster overfladisk. Jeg lærer dem å puste med pikken, sier de Paoli.

Eriksen har behandlet mange menn med ereksjonssvikt. Han forteller at det ofte kan være en psykisk årsak, men at hormonelle faktorer også spiller en stor rolle.

Testosteronnivået synker gradvis med alderen og da blir det vanskeligere å få ereksjon.

– Det er veldig forskjellig. Noen får lav testosteron i 25-30-årsalderen fordi de har hatt en sykdom eller problemer med testiklene. Dersom man har vanlig aldringsprosess så er det vanlig at menn mister en del testosteron fra 50-årsalderen som etter hvert kan føre til ereksjonssvikt, sier Eriksen.

Han forteller at kvinner kan miste hormonproduksjonen innenfor noen måneder eller år etter at de har kommet i overgangsalderen. For menn er det litt annerledes:

– Menn har mer gradvis hormonsvikt, og de fleste, men ikke alle har rimelige testosteron nivåer opp til de er 70-80 år. På grunn av at menn mister testosteronet saktere, beholder de generelt sexlysten lengere enn kvinner, forteller Eriksen.

Les også (+): – Kjæresten min har en forventning om sex, noe jeg ikke alltid har lyst til

Sex er en livskraft

Dersom man er ulykkelig, spiser mye usunt, sitter mye ned, så skal det mye til for at seksualiteten blomstrer, mener de Paoli.

– Inviter og si «Samleie skal være en viktig del av livet mitt». Når man går inn i et forhold må man faktisk bestemme seg for at seksualitet skal være en viktig del av forholdet. Sex handler om mer enn bare samleie.

Seksualiteten i et parforhold går ikke av seg selv med mindre man er enige om at det skal være viktig.

– Man må ta ansvar når man merker at sexlivet begynner å dabbe av. Seksualitet forandrer seg, men når man tenker at man mister den så er det viktig å gjøre tiltak for å pirre den. Man har lagt for lite vekt på at det er en livsstil, sier de Paoli.

La din partner vite hva du liker. Han eller hun er ikke en tankeleser.

– Det handler om å utforske fantasier og fetisjer og kunne snakke høyt om hva man tenner på. Seksualitet er forskjellig fra person til person, det er derfor viktig å kunne formidle hva man liker, sier de Paoli.

Overraskelser og uforutsigbarhet kan være med å pirre seksualiteten, mener de Paoli.

Sex gjør deg lykkeligere

– Oksytocin er gode nyheter for klimakteriet, sier de Paoli.

Oksytocin er et hormon som skapes når du får en nærhet og berøring. Det gjør at du føler deg avslappet og harmonisk. Når man har samleie blir mye av dette hormonet utløst.

–Ved et aktivt seksualliv kan dette hormonet virke som en buffer og motvirke lave nivåer av kjønnshormoner, forteller de Paoli.

Produksjonen av dette hormonet synker ikke under og etter overgangsalderen, men nivået stiger ved nærhet, kjærlighet, sex, orgasme og andre intime aktiviteter.

– Det topper seg når vi har sex. Mye sex og nærkontakt fører til mye produksjon av Oksytocin, sier de Paoli.

Sexlysten kan gå gradvis ned for kvinner, spesielt siden østrogen-, polysterol- og testosteron-nivået synker med årene. Sexlysten er ofte situasjonsbetinget og har en sterk sammenheng med livsstilen man lever.

– Hvis man lever et stressende liv så vil stresshormonene overkjøre sexhormonene, sier Paoli.

Les også (+): – Jeg elsker ham over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham

Menn er mer kåte enn kvinner

Hun forteller om en svensk parterapeut, Lennart Lindgren, som har snakket om at menn har en mer tilgjengelig seksualitet.

– 70 prosent av menn har sin seksualitet tilgjengelig. Deres sexlyst blir ikke påvirket av at barna skriker, huset ikke er på stell, regningene ikke er betalt. 30 prosent av mennene er som 70 prosent av kvinnene. Ting må være på stell og på plass før man er i kontakt med sin seksualitet, forteller de Paoli.

– Menn er rett og slett mer kåte enn kvinner, uavhengig av situasjon, legger hun til.

Et studie viser at menn og kvinner i 60-75-årsalderen er fortsatt svært seksuelt aktive og fornøyd med eget sexliv. Forskere har sammenlignet seksuell aktivitet blant de mellom 60 og 75 år i Norge, Danmark, Belgia og Portugal.

Over 90 prosent av norske menn mellom 60 og 75 år er seksuelt aktive og har samleie to til tre ganger i måneden, mens 75 prosent av norske kvinner er seksuelt aktive.

– Sex handler også mye om selvbilde og selvfølelse. Det handler om å ta vare på seg selv på alle mulige måter. Man har det ofte bedre med seg selv når man føler seg elsket, sier de Paoli.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2020, og sist oppdatert 02/11 2023.

Les også