Mannens erogene soner

13 måter som får ham til å komme

Det er heldigvis ikke sånn at han bare har én.

EROGENE SONER: Menn har faktisk like mange erogene soner som kvinner. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
EROGENE SONER: Menn har faktisk like mange erogene soner som kvinner. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Sexolog NACS

Sexolog er ikke en beskyttet tittel, men NACS-godkjenning vil si at sexologen oppfyller faglige krav utformet av erfarne sexologer og medlemmer av Nordic Association for Clinical sexology.

Humoristiske tegninger av manns- og kvinnekroppen fremstiller det som at kvinnens erogene soner er spredt, mens mannens er konsentrert i penis.

Dette er heldigvis langt fra virkeligheten.

Erogene soner utover penis

Selv om mannens penis er ekstremt følsom, er det viktig å rydde den myten av veien som sier at mannens penis er hans eneste erogene sone, ifølge to sexologer med NACS-godkjenning.

- Menn har faktisk like mange erogene soner som kvinner. Menns hud er ikke følelsesløs selv om mye i kulturen presenterer dem slik, sier Stine Kühle-Hansen, seksualunderviser (NACS).

Hun har laget en rekke utstillinger og foredrag om berøringenes helsegevinst og håndverk.

- Mange menn tror nok at de bare har penis som erogen sone, men dette er kun en myte. Menn er like følsomme som kvinner, sier Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Aasland påpeker at det sikkert er de menn som tror at det bare er å ta kvinnen på puppen også, og så er det rett i buksa! Men det skal mer mer til - med menn også.

Mannens typiske erogene soner

Det er likevel noen soner på kroppen som regnes som typisk erogene. Man må bare være klar over at det er individuelt om man opplever dem som erogene soner.

- Alle kroppsåpninger er rikt forsynt med nerveender, derfor er urinåpning, penishodet og anus veldig følsomme hos mannen, sier Kühle-Hansen.

- Det er rundt munnen, kjønnsorganene og anus som regnes som de mest følsomme områdene, ja, og glansen og kanten rundt er veldig følsom, der er det mest nervetråder, legger Aasland til.

Selv om penishodet (glans) er mest følsomt med 4000 nerveender, frarådes det å gå rett «dit». Unntaket, ifølge Aasland, må være hvis poenget er en rask og kjapp en, men da må begge være innstilt på dét.

Mannens ukjente erogene soner

- Det er klart penis kan bli stiv om man tar på og kysser på den, men hvis man tar den lengste veien frem til man ligger med hverandre, da finner man ganske mange erogene soner altså, sier Aasland.

Hun tror at mange par har et orgasmeorientert fokus, fremfor å ta seg tid til å utforske kroppen. Sensualitetstrening, som er en terapeutisk metode, er én måte å endre fokuset på, men viktigst: Berøre hverandre én av gangen, lyder Aaslands anbefaling.

- Etter sensualitetstreningen kommer mange menn tilbake og sier at de ikke visste at de hadde en erogen sone i knehasen eller på underarmen - helt andre steder enn de hadde trodd.

Erogene soner er personavhengig

Kühle-Hansen understreker at erogene soner følger person, ikke kjønn.

- Jeg har for eksempel sett at enkelte menn får lettere orgasme ved bryststimuli og at enkelte kvinner ikke får det.

-  Og det som er deilig én gang, er det ikke en annen gang, føyer Aasland til.

Erogene soner sitter i hjernen

Kühle-Hansen pleier også å si at erogene soners «higway til hjernen» blir stengt av kroppskomplekser. En person er minst følsom på de stedene av kroppen som hun/han ikke er fornøyd med eller har opplevd dårlige erfaringer med.

- Det beste vi kan gjøre for kroppene våre er å anerkjenne dem sånn som de er. Da kommer erogene soner mer til sin rett, uansett kjønn, oppsummerer seksualunderviseren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE BARE PENIS: Mange menn tror nok at de bare har penis som erogen sone, men dette er kun en myte, ifølge spesialist i sexologisk rådgivning. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
IKKE BARE PENIS: Mange menn tror nok at de bare har penis som erogen sone, men dette er kun en myte, ifølge spesialist i sexologisk rådgivning. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Følsomme områder

- Særlig rundt munnen, kjønnsorganene og anus er det følsomt med mange nervetråder, sier Aasland.

Det er imidlertid et poeng å skille mellom følsomme/nerverike områder og opplevde erogene soner for den enkelte.

- Erogene soner vil si at man også vil kjenne på seksuelle opphisselse og glede, og bli kåt.

Noen følsomme områder

Kjønnsorganer

Menn kan bli opphisset av å bli stimulert på toppen av glans (penishodet), langs kanten av glans, forhuden, forsiden av pungen, perineum som er huden mellom pungen og anus, og rundt anus. Prostatakjertelen kan stimuleres direkte via anus, eller indirekte ved å legge press på perineum. Urinveisåpningen må også nevnes, hullet i penishodet, men for noen er dette for følsomt og vil oppleves ubehagelig. 

Munn (tunge og lepper)

Leppene og tungen er følsomme områder som kan bli stimulert ved kyssing og slikking. Noen kan oppleve orgasme ved stimuli av gommene og å åpne kjevene.

Ører

Noen liker å bli hvisket og pustet inn i øret, og tilsvarende slikking, biting, kjæling og/eller kyssing på og rundt øret, spesielt området bak øreflippen. Slik stimuli kan fremkalle spontane orgasmer.

Hodebunn

En forsiktig hodebunnsmassasje eller stimulering nær hårfolliklene kan oppleves avslappende eller til og med ekstremt stimulerende. Gis det rytmiske trykk på kraniet kan det fremkalle orgasmer for noen.

Hals

Nakken, både kravebeinet og baksiden er veldig følsomme områder hos både menn og kvinner, og kan bli stimulert ved slikking, kyssing og forsiktig kjæling. Noen liker også å bli bitt i halsen, ofte såpass hardt at et «kjærlighetsbitt» blir synlig. Nakkekyss og kjærtegn er kjente triggere som kan tenne lysten hos mange.

Bryst/brystknopper

Å få brystkassen og brystknoppene stimulert med hender, fingre, tær og/eller med munn, lepper, tenner, tunge oppleves deilig for mange. Intens stimulering av brystknoppene kan også sette fart på produksjonen av oxytocin og prolaktin som kan ha en effekt på kjønnsorganene, og noen - uavhengig av kjønn - kan oppnå orgasme av dette alene.

Mage og navle

Mange liker å bli stimulert her (kyssing, biting, kloring, kiling, kjæling), særlig nær underlivet. Det kan trigge sterk opphisselse hos både menn og kvinner, hos noen sterkere enn stimulering av kjønnsorganene. Navlen regnes også som en erogen sone fordi den har økt følsomhet, og noen mener at å berøre den med en finger eller tungespissen kan trigge erotiske følelser.

Halebein

Halebeinet, lokalisert nær basen av ryggraden og rett ovenfor anus, regnes som en erogen sone.

Armer

Huden på armene, og særlig den mykere huden på innsiden av armene og i på undersiden av «bøyen», er veldig følsomme for manuell eller oral stimulering. I noen tilfeller kan dette føre til ejakulasjon uten berøring av andre områder.

Armhuler

Noen opplever armhulene som erogene soner. Er man allerede litt kåt er det lettere å ikke bli kilen når disse følsomme hulene stimuleres.

Fingre

Fingertuppene har mange nerver og responderer på lett berøring med tungen, lett kloring med neglene eller ved å få strøket tennene over dem. Etter tungen er dette den nest mest følsomme delen av den menneskelige kroppen. Suging av fingre gir ofte sterk seksuell tenning fordi det assosieres til oralsex.

Bein

Lårene kan være følsomme for berøring, eller prøv å kjærtegne på baksiden av beina og knærne.

Føtter og tær

På grunn av konsentrasjonen nerveender i fotsålen og andre deler av foten, og trolig også det nære forholdet til området av hjernen som har å gjøre med sanseopplevelser fra kjønnsorganene, gjør at fornemmelsene som følge av suging, slikking og massasje av føttene vil være nytelsesfullt for noen.

Kilder: Wikipedia og Stine Kühle-Hansen, autorisert seksualunderviser, NACS (Nordic Association for Clinical Sexology) og anbefales blant annet av Norsk forening for klinisk sexologi som ressursperson hva gjelder kvinnens seksualitet og orgasmer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning