Penishodet er svært følsomt, siden det egentlig er en forstørret klitoris, som også kommer med sin egen versjon av forhud og skaft.

Spesielt følsom er undersiden av penishodet, ved festet av frenulum, som vi morsomt finner beskrevet på nettstedet nerdist.com som selveste peniskongen av orgasmekongeriket.

Penishodet og frenulum

Frenulum tilsvarer hudfolden som ligger på hver side av klitoris, og strekker seg ned til de indre kjønnsleppene slik at de danner en hudfold rundt klitoris.

Hos menn forbinder frenulum undersiden av penishodet med forhuden, og regnes som den mest erogene sonen hos mannen.

- Penishodet, glans, tilsvarer kvinnens klitoris fordi vi er støpt i samme form bare at kvinner ble tilført østrogen under hevingen. Men frenulum er et så følsomt punkt at man hos mange menn kan fremprovosere en orgasme bare ved å holde en fuktig finger fjærlett mot det, sier sexolog Thomas J. Winther.

Like kjønnsorganer

Menns og kvinners kjønnsorganer er nemlig laget av det samme vevet.

Ser man et udifferensiert foster, så ser man at det først har en åpning og en klitoris, før åpningen eventuelt sys igjen og klitoris blir større og det dannes en penis i stedet.

- Med fare for å dissekrere det mannlige kjønnsorganet for mye; det samme gjelder hullet på penishodet, for det er der den hudfolden ender opp. For noen er selve hullet så følsomt at det er for mye at man tar på det, sier psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs.

Frenulum og corona

Frenulum og det tilhørende vevet under corona (kanten av penishodet) har blitt beskrevet i fagbøker om seksualitet som «veldig reaktive» og «spesielt responsive for lette og myke berøringer».

Gjentatt stimulering av denne strukturen vil forårsake orgasme og ejakulasjon hos mange menn.

- Det er slik jeg har forstått det, ja, bekrefter lege Ellen Skjelbred som driver privat praksis innen medisinsk sexologi ved Sexologisenteret.

- I frenulum og langs corona er det svært tett med nervereseptorer som i hovedsak registrerer lett berøring. De er også veldig følsomme for vibrasjoner. Menn kan ha glede av å bruke vibrator på dette området, sier hun.

I selve penis er det en annen type reseptorer som er flinke til å registrere trykk, noe man også har stor glede av ved sex.

- Det er altså i alle fall to følekvaliteter som menn kan glede seg over, sier legen.

MANNLIG ANATOMI: I frenulum og langs corona er det svært tett med nervereseptorer som i hovedsak registrerer lett berøring. De er også veldig følsomme for vibrasjoner. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Sterkere orgasmeopplevelse

Det frarådes imidlertid å overdrive stimuleringen av frenulum, fordi de følsomme nervereseptorene raskt «brennes ut».

Det beste vil være å spare stimuleringen av frenulum til han nærmer seg orgasmen, for slik å gi han en sterkere orgasmeopplevelse.

- Det høres fornuftig ut, men samtidig er det ikke det letteste å få til rent praktisk. Mot slutten er det jo gjerne best med ganske store bevegelser og et visst tempo, så da er det ikke så greit å skulle fokusere på en liten anatomisk detalj, sier Kjøs.

Da kan kanskje disse fem orgasmetipsene fungere vel så bra.

Vanlig sex med mye bevegelse inn og ut gir dessuten den rette stimuleringen nærmest automatisk, enten det foregår oralt, vaginalt, analt eller med hånden, ifølge Kjøs.

- Men likevel: vanlig runking vil stimulere frenulum ved at frenulum blir strukket litt, og det går an å klemme på undersiden av penis med en finger under oralsex, sier han.

Madeleine Ferre

Munnsexen menn elsker

Vi beklager, men det er på tide å skifte litt teknikk.

Frenulum i fokus

- Under munnsex stimulerer man jo gjerne både glans og frenulum, men man tenker ikke over at man gjør det og kan derfor ha mye å hente på å kun fokusere på frenulum, som ved å prøve å holde fingeren der, sier Winther.

Mange kvinner synes ikke munnsex er bare greit. En del synes at det smaker vondt, er slitsomt eller at de ikke får det til. Når munnsex blir litt vel teknisk er det kanskje ikke så rart om det blir litt kjedelig heller.

Det er også en del av de mennene som sliter med å få utløsning som har problemer med å stimulere glans penis, eller at man av en eller annen grunn har tankene et annet sted eller tenker for mye på den uteblitte orgasmen og utløsningen.

- Dersom man skal stimulere frenulum isolert krever det en helt annen type fokus hos mottaker som kan gjøre at fokus flyttes fra det som opptar en under selve akten, mot det man faktisk driver med. Dersom man fjerner fokus fra det som blir problemet, kan problemet forsvinne. Den enkleste måten å fjerne fokus er å flytte fokus, sier Winther.

Omskårne menn

Når det gjelder seksualteknikk, er det fint å vite om disse følsomme områdene og bruke dem. Men som alltid er det slik at folk er forskjellige når det gjelder hva slags stimulering som fungerer best for dem.

- Stimulering av frenulum gjelder bare for de menn som ikke er omskåret. De menn som er omskåret mangler både forhuden, som også er svært følsom, og frenulum, sier Skjelbred.

Dessuten blir slimhuden som er på glans forvandlet til en tykkere og mer robust hud siden den ikke lenger er beskyttet av forhuden, og dermed blir den enda mindre følsom enn den er fra naturens side.

- Omskårne menn går dessverre glipp av denne følsomheten fra frenulum fordi den er borte sammen med forhuden, sier Skjelbred.

Sensualitetstrening er en måte å utforske erogene soner på.

Mannens anatomi

Mannens ytre kjønnsorganer består av penis og pungen.

Penis inneholder tre svamplegemer som fylles med blod når mannen får ereksjon. Det midterste svamplegemet inneholder urinrøret og ender i penishodet. Følsomheten er størst på penishodet og spesielt på undersiden ved festet av frenulum.

Pungen inneholder testiklene som produserer sædceller og testosteron.

Sædlederne går fra testiklene opp til prostata og sædblærene. Regelmessige sammentrekninger i bekkenbunnens muskler pumper sædvæsken ut gjennom urinrøret under orgasmen.

(Kilde: Heftet «Mannens anatomi»/Samlivsinfo.net, utviklet av helsesøster Maren Weum og overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge Sven Weum)

Penisanatomi - forhuden, frenulum, og glans

De viktigste komponentene når det kommer til den fysiske erogene stimuleringen av penis under forspill og samleie, er samlet sett fornemmelsene fra forhuden, frenulum, og glans. Disse strukturene gir ulike fornemmelser, og bidrar til mannens totalopplevelse under elskov, skriver amerikanske Dr. John R. Taylor på den anerkjente nettsiden Ridged band, en ressursside dedikert til mannens anatomi med særlig fokus på forhudens betydning under sex.

Forhuden har et indre og et ytre lag. Den ytre forhuden inneholder nervereseptorer som responderer på forsiktige berøringer under de første fasene av seksuell opphisselse.

Dette hjelper til med å trigge en ereksjon. Nervene til indre og ytre forhud bidrar til opplevelsen av penisstimulering, opp til og inkludert orgasme. Disse reseptorene blir stimulert ved å bli strukket, eller når forhuden ruller over overflaten av glans under samleie eller masturbasjon.

Forhuden inneholder nervereseptorer kalt «Meissen's corpuscles».

- Vi tror at disse, lik de vi har på fingertuppene, er der for å gi nytelse, såvel som sansepersepsjon. Dette ser ut til å hjelpe en mann med å nyte sex lenger uten å ejakulere for tidlig, fordi han enklere vet når han nærmer seg «the point of no return», skriver Taylor.

Stimulering av frenulum og det skrukkete partiet ytterst på forhuden resulterer i intenst deilige følelser under opphisselse. Fornemmelser fra disse strukturene under samleie og masturbasjon anses for å være selve orgasmetriggeren hos en mann der penis er intakt.

- Vi tror at stimulering av glans er mest vesentlig i de senere stadier av samleiet, når penetrasjonen er dypest og følelsene er på høygir. Fornemmelser fra glans øker kvaliteten av den sensuelle opplevelsen. De kan også trigge en orgasme alene, som vil være tilfellet hos en omskåret mann, skriver Taylor.

(Kilde: Ridged band (ekstern) og Dr. John R. Taylor, medforfatter av to anatomiske studier av forhuden)

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!