Bakterier på badet

Så ofte bør du bytte håndklær

- Skift minst to ganger i uken, sier ekspert.

SKITTENT? Selv ikke et helt nyvasket håndkle som nettopp ble tatt ut av tørketrommelen er helt fritt for bakterier.
SKITTENT? Selv ikke et helt nyvasket håndkle som nettopp ble tatt ut av tørketrommelen er helt fritt for bakterier. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
BAKTERIEBOMBE: Håndklær kan bli rene bakteriebomber uten at det syns noe særlig, men man skal heller ikke vaske dem for ofte.
BAKTERIEBOMBE: Håndklær kan bli rene bakteriebomber uten at det syns noe særlig, men man skal heller ikke vaske dem for ofte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Tips for mest mulig bakteriefritt bad

- La hvert familiemedlem få sin egen farge på håndkle og klut. Da er det lettere å holde styr på hvem som eier hvilken.

- Vask toalett og servant ofte. Husk også håndtak på skuffer og dører.

- Spyl ned med dolokket på.

- Vask alltid hendene når du har vært på toalettet.

- Pass på at badematten ikke er fuktig. Også her trives bakteriene godt.

- Skift håndkle ekstra ofte ved sykdom i familien

- La gjester få eget håndkle

De ser kanskje rene ut, håndklærne du har hengende på badet.

Men vær klar over at synet kan bedra. Det er nemlig ikke bare den synlige skitten man skal være påpasselig med.

Tørker du deg med et skittent håndkle etter håndvasken, tørker du bakterier over til de rene hendene.

I likhet med spørsmålet om hvor ofte du bør skifte sengetøy, er oppfatningene om håndklehygiene delte.

- Hvor ofte man bør skifte håndklærne kommer naturligvis an på hvor mange det er i husholdingen, og om man har barn i huset. Som en generell regel kan man imidlertid si at de bør skiftes minst to ganger i uken, sier Malin Skaar ved Lilleborg Forbrukerservice.

Spørringen Klikk.no foretar nederst i denne artikkelen, viser at til sammen 57 prosent av de hittil nesten 3600 som har svart, skifter sjeldnere enn to ganger i uken.

39 prosent skifter håndkle hver uke, 11 prosent annenhver uke, 4 prosent en gang i måneden og 3 prosent sjeldnere enn en gang i måneden.

7 prosent henger opp nytt håndkle på badet hver dag, 14 prosent annenhver dag, skal vi tro resultatene så langt i avstemmingen.

Smittekilde

Et litt vått håndkle fortoner seg nemlig som et paradis for bakteriene. Særlig hvis du lar det ligge litt på gulvet etter at du har dusjet eller badet. Det samme gjelder håndklær som daglig brukes av hele familien.

- Vær klar over at håndkleet er en smittekilde. Bakterier trives svært godt i et fuktig håndkle på et varmt bad, sier bedriftssykepleier Karen Ose-Velle til Klikk.no.

Øyekatarr er et eksempel på sykdom som lett smitter via et felles håndkle.

Oftere ved sykdom

Tørker du deg med et skittent håndkle etter håndvask, får du også med deg en rekke døde hudceller og gamle såperester. Et felles håndkle ved vasken bør derfor skiftes ofte.

- Bytt dessuten alltid ut med et nytt hvis det ser skittent ut, og skift oftere dersom noen i familien er syke, anbefaler Skaar.

Eget gjestehåndkle

Også gjestene bør få sitt eget håndkle. Heng det på en egen krok slik at det er tydelig at dette er et gjestehåndkle.

Gjestehåndkleet behøver ikke skiftes like ofte som de andre, men dette kommer naturligvis an på hvor mange som har brukt det og hvor ofte det er i bruk.

Det kan jo også hende at noen av familiens medlemmer glemmer seg og bruker gjestenes håndkle i stedet for sitt eget, så det er bedre å skifte det ut en gang for mye enn en gang for lite.

Varm vask

Helt sterilt får du det aldri på badet ditt. Ingenting er helt fritt for bakterier - selv ikke et helt nyvasket håndkle som nettopp ble tatt ut av tørketrommelen. Stringtruser er blant de aller verste bakteriebombene

Bakteriene liker seg også godt i skjønnhetsprodukter som brukes daglig.

- Å vaske håndklær og kluter regelmessig vil aldri drepe alle bakterier, men det vil i det minste minske risikoen betraktelig for at du blir smittet på denne måten. Og når håndklærne begynner å lukte, er du vel sent ute. Da har bakteriene alt slått seg ned på håndklærne.

Håndklær og kluter skal ifølge Malin Skaar alltid vaskes på minimum 60 grader slik at man er sikker på at så mye som mulig av alle bakterier dør.

I likhet med baderommet, har også kjøkkenet mange bakteriekilder

HVOR OFTE SKIFTER DU HÅNDKLE PÅ BADET? SVAR LENGER NED PÅ SIDEN!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Avføringen avslører deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning