Billig og hygienisk rengjøring

Vask huset med mat

Her er alle kjerringrådene du trenger til husvasken.

MULTIPRODUKTER: Disse matvarene gjør kjøkkenet rent, samtidig som de smaker godt i maten din.
MULTIPRODUKTER: Disse matvarene gjør kjøkkenet rent, samtidig som de smaker godt i maten din. Foto: Foto: Petter Berg/HM foto, produsentene
Publisert Oppdatert

Eksperten

Miriam Wicklund er journalist i NRK. På 80 - og 90-tallet ledet hun blant annet programposten "Kjerringråd", og har i alt utgitt ni oppslagsbøker basert på innsamlede råd fra det norske folk. I dag er Miriam programleder i "Mellom himmel og jord" på NRK P1.

Matvarene du har i kjøleskapet eller matskapet kan være gull verdt i husvasken, og gjør ofte en bedre jobb enn dyre vaskemidler.

Under har vi samlet matvarene som du utmerket godt kan bruke til husvasken:

Del

Sitronsaft - får det til å skinne på badet

Glassflater: Gni lett over glasset med papirhåndklær tilsatt sitronsaft. Polér med avispapir etterpå.

På badet: Skitne dusjdører (i glass eller plast) kan sprayes med sitronsaft. Tørk av med avispapir.

Rust på kraner: La sitronsaft virke på kranen eller i utløpet av vasken til rusten løser seg opp. Skyll med vann.

Kalkbelegg: - Sitronen kan også fjerne kalkbelegg i kjeler, ved å gni på sitron og deretter varme opp kjelen, sier Miriam Wicklund.

Bruk også den syrlige frukten til å fjerne sminke og svettelukt.

Bakepulver - rengjør med god lukt

Kjeler: Belegg i bunnen av kjeler er ofte uunngåelig, men en kniv eller annet metall lager riper. Hell i bakepulver til det dekker bunnen, tilsett varmt vann til du får en tykk konsistens. Det begynner snart å boble. La det stå slik i noen timer, og fjern med et plastredskap. Vask kjelen med kost, og fjern eventuelle rester med en skrubb.

Her kan du se hvordan du steg for steg rengjør kjelen med bakepulver.

Misfargede kopper: Te setter ofte farge på koppene etter en tid, selv om koppen vaskes. Ha vann i koppen, og tilsett litt bakepulver. Etter en stund kan du lett vaske av stripene. Du kan også benytte denne metoden i hvit porselensvask.

Toalett: På nyspylt toalettskål heller du bakepulver på veggene og litt ekstra ned i skålen. La det virke et kvarters tid, og vask over med børsten.

Kjøkkenbenk: Hell bakepulver på en fuktig svamp, og vask kjøkkenbenken.

Rør: Én desiliter bakepulver ned i sluket etterfulgt av varmt vann skal forhindre tette rør.

Kjøleskap: Ha litt bakepulver i vaskevannet når du vasker kjøleskapet. Bakepulveret fjerner også lukt.

- For tiden har jeg selv en halv boks med bakepulver uten lokk stående i kjøleskapet, og all dårlig lukt er borte. Jeg har tilsatt litt natron i bakepulveret, tipser Wicklund.

Søppelbøtte: Bakepulver rengjør og fjerner lukt.

Klesvask: Én desiliter bakepulver i klesvasken skal gjøre tøyet mykere og få det til å lukte godt.

Hælmerker på gulv: Lag en grøt av bakepulver og litt vann, og gni på skomerkene på gulvet.

Sjekk også hva ekspertene råder deg til når det kommer til rengjøring av hvitevarer på kjøkkenet.

Natron - fjerner flekker

Pusse sølv: Bland tre deler natron med én del vann. Smør kremen på sølvtøyet, skyll av og tørk med tørr, myk klut.

Kjøkkenbenk: Strø litt natron på en fuktig klut, skrubb og tørk over med våt klut. En møkkete kjøkkenbenk kan føre til at du får uvelkomne bakterier i maten, så pass på å holde den ren.

Disse produktene har også skjulte egenskaper:

Tannpasta kan brukes i glass med riper. Gni pastaen over glasset, tørk deretter med en fuktig klut. Pastaen fyller ripene og gjør dem mindre fremtredende. Tannpasta kan også fjerne tegnestiftmerker og vannmerker på glatte flater (men ikke på tapeter).

Babyolje kan du bruke for å fjerne flekker på kraner og andre ting laget av krom, gni over med en myk klut fuktet med babyolje.

Kaffefilter, et rent et selvsagt, kan erstatte nalen etter at du har pusset/vasket speil og vinduer. Tørk over med kaffefilteret i stedet, da unngår du stygge streker.

Sjampo kan brukes på møkkete skjortelinninger, gni på litt før du vasker skjorten som vanlig.

Sokker kan være løsningen for persiennevask. Træ et par (rene) sokker over hendene. Dypp den ene i varmt såpevann og dra hånden over persiennen. Tørk etter med den andre.

Tøymykner hindrer statisk elektrisitet i klærne. Du kan også tørke persienner og TVskjermer med en klut skylt opp i vann med tøymykner. Da tiltrekkes ikke støvet så lett.

Flekker: Flekker på gulvet skal lett kunne fjernes med natron på en fuktig klut. Du kan også lage en oppløsning (én del natrium og fire deler vann) på en sprayflaske, la det løse seg opp og sprute på flekken.

Lukt fra rør: Hvis det lukter fra rørene, for eksempel under vasken, kan du strø litt natron ned i sluket. Deretter tømmer du litt vanlig rengjøringsmiddel over, før du skrur på kranen og skyller det ned.

Oppbevaringsbokser: Lukter det av oppbevaringsboksene, kan du prøve å vaske dem med natron og varmt vann. Lukter det fortsatt, la boksene stå natten over med væsken.

Børste og kam: Legg børster og kammer i en blanding av natron og vann, og de blir rene.

Teppelukt: Strø litt natron på teppet der det lukter, og la det virke i cirka 15 minutter før du støvsuger det opp.

Skitne leker: Leker som ikke er batteri- eller strømdrevne, kan rengjøres med 30 gram natron blandet med 1,2 liter varmt vann. Legg leken nedi, eller tørk med en klut fuktet med blandingen, før du skyller i rent vann.

Sengetøy har også en tendes til å bli fortere skittent enn du tror. På grunn av dette mener eksperter at du bør skifte på senga opptil flere ganger i uka.

Grønnsaker - rengjør kjelen din

Etter sylting: Når du safter og sylter, tar grytene farge av bærene. Du kan bruke grønnsaker for å fjerne det. Kok ut misfargede aluminiumskjeler med naturlig syre - putt oppi løk, rabarbra, epleskrell og vann. Da skal kjelen bli ren igjen.

Disse hygiene-tabbene bør du unngå.

LEKENDE LETT: Fastbrent mat går vekk lekende lett med hjelp fra matvarer.
LEKENDE LETT: Fastbrent mat går vekk lekende lett med hjelp fra matvarer. Foto: Foto: Colourbox.com

Cola - får messing til å skinne

Kjeler: Har du kjeler eller panner hvor mat har brent seg fast? Fyll dem med Cola, og la det koke opp. Da vil den fastbrente maten bli borte, tipser www.hjemmemamma.com.

Toalett: Hell Cola i toalettskålen, la det virke litt, og vask med børsten.

Messing: Gjenstander i messing som har fått irr eller blitt mørke i fargen, kan legges i Cola. La det ligge til du ser forskjell.

Salt - pusser sølvet

Pusse sølv: Sølvtøy kan dyppes i en saltvannsblanding oppvarmet i en aluminiumskjele. De fire kravene for å få sølvet rent er vann, salt, aluminium og lett varme.

Flekker: Salt og sitronsaft, ta det på flekken og skrubb med en børste (for eksempel en tannbørste).

Kjøkkenbenk: Bland salt og eddik, og vask kjøkkenbenkene.

Jordslag: - Salt og surmelk kan fjerne jordslag. 1 teskje salt per liter surmelk, og la det ligge inntil to til tre dager i bløt, og vask, forklarer Wicklund.

Sjekk om hvitevarene dine er bakteriebomber.

Majones - fjerner lim

Klistremerker: Det er gøy å feste klistremerker, men lite morsomt å fjerne dem når de er gamle og slitte. Gni majones rundt kanten på merket, prøv å dytte litt innunder der klistremerket sitter løst. Vent i et par timer før du løsner merket forsiktig med en kniv (ikke for skarp, du kan også bruke plastspatel).

Eddik - effektiv mot flekker og bakterier

På badet: Du kan rense dusjhodet i vann med litt eddik for å fjerne bakterier og såperester. Skitne fliser blir rene hvis du bruker litt oppvaskmiddel og eddik i vaskevannet.

Sjekk hva som er bakteriebombene i hjemmet ditt.

Keramikkfliser: Du kan vaske skitne keramikkfliser med en blanding av cirka én desiliter eddik og fire liter varmt vann. Skitten løsner uten at du må skrubbe, og du unngår filmen som legger seg oppå flisene når du bruker såpe.

IKKE NOE PROBLEM: Flekker på klærne er ikke noe problem om du har sitron, natron eller salt i huset.
IKKE NOE PROBLEM: Flekker på klærne er ikke noe problem om du har sitron, natron eller salt i huset. Foto: Foto: Colourbox.com

Rust på kraner: Ta litt eddik på kranen og i utløpet på vasken, og la væsken virke en stund slik at rusten løser seg opp. Skyll av med vann.

Klistrekroker: Varm eddik skal løsne klistrekroker.

Deodorantskjolder: For å fjerne deodorantskjolder på gensere er eddik tingen. Tørk forsiktig med en eddikblanding av en del ufarget eddik til fire deler vann, og skyll etterpå, skriver www.gorenje.no

Kjøkkenbenk: Bland eddik og salt sammen, og vask kjøkkenbenkene.

Ovn: Bland vann og eddik, like mye av hver, og vask/rens ovnen med dette.

Flekker på teppet: Eddik og vann kan fjerne flekker på teppene.

Rene grønnsaker: Spray grønnsakene med en miks av to-tre spiseskjeer vitvinseddik blandet ut i vann. Skyll dem deretter i rent vann, som vanlig.

Sjekk hva som er bakteriebomber på kjøkkenet.

Potetmel - suger ut flekker

Kaffeflekker og rødvin: - Potetmel er et velkjent middel mot kaffe-og vinflekker. På våt flekk strør du på potetmelet, og støvsuger over når melet har trukket fuktet til deg. På tørr flekk varmer du opp potetmelet, før du gnir det på flekken, forklarer Wicklund.

Kilder: Miriam Wicklund, www.gorenje.no, www.hjemmemamma.com, www.klikk.no, www.pointblog.no, www.housecleaning-tips.com.

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Derfor får du rynker av sukker

Helsesjekker du kan gjøre selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning