Helsesjekk i do

Avføringen avslører deg

Form og farge forteller mer enn du tror om kroppens tilstand.

TA EN TITT: Å sjekke konsistensen før du trekker ned, kan fortelle deg en hel del om helsetilstanden din.
TA EN TITT: Å sjekke konsistensen før du trekker ned, kan fortelle deg en hel del om helsetilstanden din. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Den beste måten å unngå forstoppelse på, er å sørge for at avføringen har perfekt konsistens.

Avføringen er nemlig den beste og mest umiddelbare kvitteringen på at kroppen vår fungerer som den skal.

Perfekt avføring

Og selv om vi helst ikke vil prate om det, er problemer med fordøyelse, tarmer og avføring alt annet en hyggelig når det oppstår. Gode råd til hvordan man får en perfekt avføring er liksom ikke noe man spør kollegaer om i lunsjen.

Det finnes mange måter å sjekke helsetilstanden sin på. De raskeste og mest direkte svarene finner du i toalettskålen.

Formes i tykktarmen

Det tar rundt 15 timer for maten å passere gjennom kroppen. Maten, som fordøyes i magesekken, går videre herfra til tynntarmen, hvor så mye næring som mulig tas opp. På dette tidspunktet er den fordøyde maten nærmest som en suppe.

Når maten når tykktarmen, er det meste av væsken sugd ut, men også i tykktarmen tas siste rest av næring opp innen maten, som nå er bæsj, forlater kroppen.

Les mer:

Derfor får du diaré

S-form er best

Ifølge Dr. Mehmet Oz, forfatter av boka "Du - bli ekspert på din egen kropp", skal den perfekte, sunne bæsj være lett å gjøre seg av med, være svakt S- eller bananformet, henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen.

Lyder som harde plask tyder på for hard avføring, og sprutelyder er synonymt med løs mage.

I tillegg har den perfekte bæsjen lite lukt.

På utenlandsferier er det fort gjort å bli uvel i magen, og det kan oppstå sykdommer som forandrer avføringen eller avføringsmønsteret ditt.

Dette forteller avføringen deg:

Kuler

Enten avføringen kommer som små kuler eller som en pølse sammensatt av kuler, tyder dette på at fordøyelsen din er treg og at du har altfor lavt inntak av fiber og vann.

Spis derfor ting som svisker, linfrø, frukt og villris og unngå lette karbohydrater og sukker.

HAr du hund eller katt? Husdyr kan nemlig være en grunn til at du får problemer med avføringen.

Monsterbæsj

Har du hatt forstoppelse, spist jerntilskudd eller mye fiber uten å drikke vann, kan dette oppstå.

En slik bæsj er ikke bare svært ukomfortabelt å kvitte seg med; den kan dessuten føre til hemoroider og rifter i endetarmsåpningen som kan være svært smertefulle.

Spis svisker, linfrø, frukt og få i deg mye vann, gjerne en halvliter før hvert måltid.

Bløt avføring

Bløt eller løs avføring betyr at kroppen ikke suger opp væsken i avføringen og kan enten tyde at du spiser usunt eller, om det et regelmessig problem, at du har en matintoleranse mot for eksempel laktose.

LØS MAGE: Ta en titt i doskåla før du tørker deg.
LØS MAGE: Ta en titt i doskåla før du tørker deg. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Et besøk hos lege bør raskt bekreftet eller avkreftet dette. Forsøk dessuten å øke fiberinntaket og spise næringsrik mat og se hvilken effekt det har.

Lang og tynn bæsj

Før eller senere får de flest øye på en slangelignende bæsj i skålen. Dette oppstår fordi passasjen som slipper avføringen ned i endetarmen spennes og produser en lang, tynn bæsj.

Er dette vedvarende, derimot, kan det tyde på tykktarmskreft, hvor en svulst tar opp mer og mer plass og former avføringen slik.

Er du redd for å få kreft i tarmen? Her er tipsene som kan beskytte deg mot tarmkreft.

Rester av mat

Visse mattyper inneholder fiber som kroppen mangler enzymer til å bryte ned. Dette fiberen finnes blant annet i det ytre skallet på maiskorn og er grunnen til at disse kommer ut som de gikk inn.

Ufordøyd mat er generelt ikke noe problem med mindre det kommer i samband med vedvarende diaré og vekttap.

Diaré

Diare skyldes oftest virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier.

Mikroorganismer irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen, og væskeinnholdet i avføringen blir abnormt stort.

Det er derfor viktig å erstatte denne væsken ved å drikke mye. Oppsøk lege om du er ekstremt dehydrert, får blodig diaré eller den inneholder puss og gult slim.

Sjekk hva som er hovedårsakene til at vi får diaré.

Hvit avføring

En hvit, leirefarget avføring kan være et tegn på mangel på galle i avføringen, som i sin tur kan være et resultat av en stopp i gallepassasjen. Dette kan gi gulsott. Hvit avføring kan også være symptom på andre problemer så kontakt lege.

Grønn avføring

Grønn mat som spinat kan sette farge. Det kan også tyde på en irritert tykktarm eller endret bakterieflora. Er avføringen grønn og løs samtidig som du har feber og magesmerter, bør du kontakte lege.

Husk også at antibiotikakurer kan forstyrre balansen med tarmbakteriene, så drikk melkeprodukter med god bakteriekultur etter en slik kur.

Svart avføring

Spiser du jerntabletter eller mat med høyt jerninnhold kan dette farge avføringen svart. Til og med rødvin kan gi mørk, nesten svart avføring. Det kan også tyde på blødninger høyt opp i tarmsystemet, så kontakt lege om det er vedvarende.

Dette er sjeldent hos kvinner, siden norske kvinner ofte har jernmangel.

Gul bæsj

Er avføringen gul, rennende, fet og ekstremt illeluktende skal du kontakte lege. Det kan tyde på problem med bukspyttkjertelen, galleblære eller leveren, som normalt skal hjelpe kroppen å fordøye fettet vi spiser.

Rød bæsj

Rødbeter og annen mat med mye farge kan være årsaken. Blod på avføringen eller på papiret når du tørker det kan også komme fra hemoroider eller en rift. Den mest fryktede årsaken til blod i avføringen er, derimot, tykktarmskreft. Er det regelmessig blod i avføringen, bør du kontakte lege.

Du kan også få blodig avføring av å spise smertestillende dagen derpå.

(Kilder: gillianmckeith.com, "What's Your Poo Telling You?" Av Josh Richman og Dr. Anish Sheth, "Du- bli ekspert på din egen kropp" av Dr. Mehmet Oz og Dr. Michael F. Roizen)

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Test deg selv: Har du et alkoholproblem?

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

8 tegn på at du har et helseproblem

Slik finner du din biologiske alder

Forum: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er så fornøyd!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning