Grått hår

Du mister hår allerede i puberteten

Slik endres håret ditt med alderen.

GENETISK: Grått hår går ofte i arv, så hvis din mor er hvit i håret, kan det godt hende du blir det også.
GENETISK: Grått hår går ofte i arv, så hvis din mor er hvit i håret, kan det godt hende du blir det også. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Når tror du håret begynner å eldes?

I 40-årene kanskje?

Eller 60-årene?

Å nei, forandringene starter nok lenge før det.

Færre hårstrå

- Allerede i puberteten begynner håret ditt å endre seg. Da reduseres antall hår på hodet, men det merkes ikke stort til å begynne med fordi hårstråene blir tykkere i 20-årene, sier Siv Jane Jahre.

Hun er frisør ved Atene Frisør i Eidsvoll.

Noen reell aldring er det altså ikke snakk om riktig ennå, i alle fall ikke aldring som vi selv og andre legger merke til.

Genetiske forskjeller

Dette skjer kanskje først når de aller første grå hårene lyser mot deg i speilbildet som et tydelig bevis på at kroppen er i endring.

Når dette skjer varierer veldig.

For noen dukker grå hår opp allerede før de fyller 20, mens andre beholder sin opprinnelige hårfarge gjennom hele livet. 

- Dette har med gener å gjøre, og når håret blir grått, endres det enda mer. Da blir det striere og tørrere enn det har vært tidligere, sier hun.

Dødt hår

Frisør Kristine Bommen ved Adam og Eva-skolen bekrefter dette.

- Når håret eldes og blir hvitt eller grått, føles det stivere og striere. Årsaken til dette er at håret i teorien er dødt, sier Bommen.

Hun forteller at dette skyldes at melaninet, altså fargestoffet, ikke lenger smører håret på samme måte.

- På våre eldre dager vi også håret gå tilbake til samme hårtype som vi hadde da vi ble født. Vi får altså tilbake det myke babyhåret, sier hun.

Blir skjørere

Håret eldes egentlig fra innsiden, men likevel vil hårets tilstand kunne endres på grunn av ytre påvirkning som for eksempel styling og varmebehandling.

- Det er likevel ikke riktig å si at håret eldes av dette, men det blir slitt og ødelagt. Om håret blir mer slitt med alder, kommer an på hva slags hår du har fra før, men det vil nok generelt bli mer skjørt jo eldre du blir.

Sunt kosthold

Vil du bevare et fint hår lenge, er det derfor greit å spare litt på stylingproduktene, men dette er ikke det eneste som påvirker hårmanken.

Også det du spiser og hvordan du lever har betydning for håret ditt.

- Kosthold og helse kan påvirke håret på samme måte som det påvirker kroppen generelt. Med god helse følger både en sunnere kropp, sunnere hud og et sunnere hår, sier Bommen.

Hun legger til at mangel på vitaminer og usunt kosthold kan være en faktor som gjør at håret eldes fortere.

Tilfør fuktighet

Litt hjelp av hårprodukter kan også bremse aldringsprosessen.

- Fuktighetsgivende produkter blir viktigere og viktigere for håret. Disse styrker, hydrere og gir håret en ungdommelig glans. Siden de fleste av oss allerede i 20-årene har hatt mange kjemiske behandlinger av håret, anbefaler jeg at du begynner å tilføre fuktighet da, sier Jahre.

Hun anbefaler for øvrig å kure håret en gang i uken. 

Permanent gir volum

Bommen forteller at det finnes en rekke produkter som hjelper håret til å eldes saktere.

- Ofte behandler disse produktene hårbunnen og hårrøttene og gir hårrøttene maksimalt med vitaminer og stoffer som kroppen begynner å produsere mindre av, sier hun.

Ifølge Bommen tilbyr de fleste leverandører fulle serier med fokus på hårtap og hår som eldes.

- Mange føler også at et eldre hår trenger mer styling for å få hold og løft. De bruker da forskjellige varianter av skum og geléer, men det er også en del som velger å ta permanent, sier hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning