negler avslører sykdom

Neglene forteller mye om helsen din

Kan fortelle mer om helsetilstanden din enn du tror.

NEGLER AVSLØRER SYKDOM: Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din. Foto: Tone Lise Akademiet
NEGLER AVSLØRER SYKDOM: Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din. Foto: Tone Lise Akademiet
Publisert Oppdatert

Vis meg dine negler, og jeg vil si deg hva du feiler, sies det. Og det er mye sannhet i det, mener ekspertene.

Det aller meste av livet du lever, vises i neglene dine:

- Både fysisk sykdom, psykiske tilstander og stress kan påvirke utseende, vekst og den generelle tilstanden på neglene, forteller negleterapeut Line Elizabeth Jentoft til Norsk Ukeblad.

Hun forklarer at neglene er en forlengelse av huden, og normalt sunne negler skal være semitransparente med en frisk, lyserosa negleseng.

Forandringer i neglene kan i hovedsak deles opp i to grupper: forandringer i farge eller neglens struktur. Ofte har man begge disse typene forandringer.

Men selv om dine negler kan avvike fra dette, behøver det ikke være noe galt, og trenger overhodet ikke være tegn på noe farlig eller alvorlig.

- Vi er alle født forskjellige, og symptomer som vises på neglene vil sjelden være det første man ser ved en sykdom, sier Jentoft.

Les også: Tungen speiler helsen din

Slik blir neglene dine ...

... hvite: Misfargede negler kan komme av at du bruker en neglelakkfjerner med olje. Det gir en oransje misfarging. For å få hvitere negler kan du bruke negleolje med blekende effekt.

... fleksible: Harde negler som lett knekker, trenger olje. Et annet tips er å holde dem veldig korte og ikke klippe ned på sidene. En kort, firkantet negl holder bedre. Du kan forsterke neglene ved å bruke en negleforsterker. Et pleiende negleserum vil også være med på å styrke neglen. Vær obs på at bruk av en negleforsterker med formaldehyd ikke anbefales over lengre tid, da neglen vil kunne tørke ut. Dette vil igjen resultere i sprøere negler.

... sterke: Bruk en god neglebåndsolje, og smør gjerne to ganger om dagen. Negleolje som er laget av en olje med små molekyler, for eksempel avokadoolje eller myrraolje, trenger inn i neglens overflate. Bruk gjerne morgen og kveld rundt neglebåndet og under neglen. Det finnes flere enkle grep som kan minske risikoen for at neglene fliser seg.

... glatte: For å glatte ut neglens overflate kan du benytte en «ridge filler-lakk». All lakk vil jevne noe, men denne skal gi en jevnere overflate på neglen, samt fungere godt som en basecoat eller alene som lakk. Du kan også file overflaten på neglen for å få den glatt. Dette anbefales ikke å gjøre oftere enn én gang månedlig, da det vil slite på neglen. Det bør også her følges opp med en negleforsterker, og eventuelt en klar eller farget lakk i tillegg for å forsegle neglen på nytt.

(Kilder: Negleterapeut ved Beauty Secrets, Lovisa Petri og negleterapeut Line Elizabeth Jentoft)

Les også: Dette forteller avføringen om helsen din

Neglene avslører helsetilstanden

Har du negler som er hvitprikkede, blå, sprukne eller ruglete? Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din.

Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen, negleteknikker og daglig leder ved Tone Lise Akademiet, og Line Elizabeth Jentoft forklarer her hva ti ulike negleforandringer kan bety:

Dype, tverrgående riller på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet
Dype, tverrgående riller på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Dype, tverrgående riller

Kan ses ved hjerte- og lungesykdommer eller etter en tøff infeksjon.

Det kan også skyldes genetiske årsaker. Eldre får mer riller da hele kroppens system går saktere.

I tillegg kan visse medisiner påvirke hormonsystemet. Er du gravid, kan du også ha lettere for å få linjer i neglene.

Kosthold spiller også en stor rolle. Spiser du lite variert med for lite vitamin B og C, kan dette også skade neglene og vises i form av riller eller linjer.

Langsgående striper på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet
Langsgående striper på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Langsgående striper

Langsgående riller er svært vanlig og kalles ofte aldersriller, da de forkommer oftere ved økt alder. Det er helt ufarlig og vil forekomme på alle neglene.

Riller kan også forekomme ved hudsykdommen Alopecia Areata.

Hvite flekker på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet
Hvite flekker på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Hvite flekker

Dette kalles ofte melkeflekker, og kjerringråd tilsier at det skal skyldes mangeltilstander, som for eksempel mangel på kalsium. Dette stemmer i virkeligheten ikke.

De hvite flekkene skyldes skader eller slag på neglen, og ikke kalkmangel. Får du et slag på neglene, stopper celleutviklingen, og det kan komme frem hvite flekker i neglen. Disse forsvinner når neglen vokser ut. En negl bruker ca. tre måneder på å vokse ut.

Gule, fortykkede negler. Foto: Tone Lise Akademiet
Gule, fortykkede negler. Foto: Tone Lise Akademiet

Gule, fortykkede negler

Dette kan tyde på psoriasis eller sopp. En soppinfeksjon på neglene behandler man med vanlige soppdrepende midler.

Neglepsoriasis er vanskelig å behandle, men man kan prøve med kortison, salver eller midler legen anbefaler.

Tykke negler kan være genetisk.

Gule negler kan komme av at du ikke har brukt underlakk, og hvis du bruker en sterk fargetone som rød, lilla eller mørk brun på neglelakken, kan dette misfarge neglen.

Dette kan du enkelt motvirke ved å bruke en underlakk (base coat) under den fargede lakken. Misfargingen kan fjernes med lett filing av overflaten, men dette anbefales ikke gjort oftere enn maks én gang pr. måned.

Røykere kan ofte se misfarging på peke- og langfinger. Dette skyldes nikotinet.

Grønnaktig misfarging på¨neglene.
Grønnaktig misfarging på¨neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Grønnaktig misfarging

Kan ses ved infeksjon med bakterieslekten Pseudomonas. Dette kan behandles med antibiotika. Slike infeksjoner ses oftest hvis du er mye i fuktige miljøer som boblebad, eller ofte er i kontakt med vann.

Soppinfeksjon kan utvikle seg fra å være gulaktig, til å bli grønn eller brun med tiden. Da er det lurt å bruke hydrogenperoksid, som du får kjøpt på apoteket. De virker uttørkende og skal drepe soppen. Det er viktig å tørke hendene godt etter at du har vasket hendene.

Blåaktig misfarging

Blåaktig misfarging på neglene.
Blåaktig misfarging på neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Kan tyde på oksygenmangel ved alvorlige hjerteog lungesykdommer.

Blodsirkulasjonen din kan være dårlig.

Brun eller sort misfarging på negl, som ikke vokser med neglen, bør du få undersøkt. Dette kan tyde på føflekkreft.

Vokser misfargingen med neglen, er det sannsynlig at det er en blodansamling under neglen som følge av slag eller klemskade.

Er du i tvil, bør du sjekke neglen hos fagperson eller lege, sier Jentoft.

Bleke, flate negler
Bleke, flate negler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Bleke, flate negler

Er neglene bleke, kan dette tyde på at du har jernmangel eller anemi.

Er neglene dine veldig flate, og gjerne også tørre, kan det være du får i deg for lite fett gjennom kosten. Olivenolje er bra for neglene om du sliter med dette. Det finnes også flere gode neglebåndoljer.

Små nedsenkninger

Små nedsenkinger på neglene.
Små nedsenkinger på neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Dette er et mulig tegn på at du har psoriasis eller andre eksemtyper. Nedsenkninger kan også vises som hull og svære groper i neglene. Andre har kraftigere riller.

Har du en «fartsdump» - en linje på tvers av neglen - kalles det Beaus linjer. Dette skyldes et forbigående opphold i, eller saktere tempo på, celledelingen i neglen. Symptomet kan forekomme både når det gjelder fysisk sykdom og ved psykisk stress eller påkjenninger over noe tid. Det er kun et symptom på kroppens tilstand og ikke i seg selv farlig.

Svake, skjøre negler
Svake, skjøre negler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Svake, skjøre negler

Dette skyldes gjerne uttørking.

Svært hyppig kontakt med vann kan også gjøre neglene skjøre og føre til at de lett fliser seg. Jobber du for eksempel på kontor og tar mye i papir i tørre miljøer, er dette med på å gjøre neglene svake. Bruker du neglebåndsoljer, gjør du neglene mykere, mer fleksible og sterkere.

Klubbnegler
Klubbnegler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Klubbnegler

Runde og hvelvede negler som ofte kan være fortykket i ytterste del, som enden av et trommestikk, kan ofte ses ved kroniske lungesykdommer, kreft og cøliaki, og andre tilstander som gir seg utslag i svekket sirkulasjon. Det skyldes en oppsvulming av vevet under neglen.

Tilstanden kan også forekomme som følge av hormonell ubalanse eller medisinbruk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning