negler avslører sykdom

Neglene avslører helsen din

Kan fortelle mer om helsetilstanden din enn du tror.

NEGLER AVSLØRER SYKDOM: Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din.
NEGLER AVSLØRER SYKDOM: Sjekk hva neglenes utseende kan fortelle om helsetilstanden din. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Det aller meste av livet du lever vises i neglene dine.

Både fysisk sykdom, psykiske tilstander og stress vil kunne påvirke utseende, vekst og den generelle tilstanden på neglene.

- Sunne negler er ensfarget og uten misfarging. Neglebånd og huden rundt ligger tett på neglen, er hudfarget og viser ingen tegn til å være røde, ømme eller ha hevelse, sier Sol Malm som er lege på legeappen Eyr.

- Sår og flisete hud rundt neglene, og hvite streker i neglen kan forekomme innimellom, men er ikke tegn på sykdom i seg selv. Noen vil oppleve å få hvite flekker på neglene, dette skyldes skade eller slag på neglen, og er ikke tegn på noen mangelsykdom som myter skal ha det til, sier hun.

Spedbarn kan ha en fordypning midt i alle neglene, denne ligner litt på formen til en skje. Det er ufarlig og vil forsvinne helt. Voksne bør derimot ikke ha denne fordypningen.

- For eksempel vil løpere kunne få blå eller tykke negler hvis de bruker for små eller stramme sko. Dette er også ufarlig, sier Malm.

Følg med på forandringer

I følge legen bør man alltid være oppmerksom på sin egen kropp og hud, inkludert neglene. Forandringer i neglene kan være symptomer på hudsykdommer og sykdommer i indre organ.

- Oftest henvender pasienter seg til legen med frykt for sopp i neglen, infeksjon i huden rundt neglen eller blødninger under neglen etter et uhell, sier hun.

Inngrodde negler kan også være en årsak til en legebesøk. Inngrodde negler er når neglen skjærer seg inn i huden ved siden av neglen. Dette kan komme av at man har klippet neglen for kort på sidene.

Ved neglesopp er neglen fortykket og misfarvet. Neglen vil også kunne løsne.

- Mere sjeldent sees psoriasis, en hudsykdom som også kan sette seg i neglene. Det skjer hos opp mot halvparten av alle med psoriasis. Neglene kan få små fordypninger, som ligner fordypninger i en fingerbøl. I tillegg vil neglene også her kunne løsne, som ved neglesopp. Det kan også dannes brunlig misfarging på neglene, som kan ligne litt på oljeflekker, forklarer Malm, og legger til:

- Psoriasis og neglesopp kan være vanskelig å skille fra hverandre, men sykehistorien og en prøve fra neglen kan skille de to.

Sjeldent sees sykdommer i de indre organene, og føflekkreft som årsaker til forandringer i neglen.

- Noen sykdommer i de indre organer som for eksempel hjertesykdom og kronisk lungesykdom kan gjøre at neglene blir store og ligner trommestikker, sier Malm.

- Opplever man sjenerende forandringer med neglene kan man gjerne oppsøke lege. Det er spesielt viktig at man går til legen dersom man oppdager en misfarging under neglene, neglebåndet eller huden rundt neglen, råder hun.

Les også: Har du en autoimmun sykdom?

Negleterapeuten forklarer

- Normalt sunne negler skal være semitransparente med en frisk, lyserosa negleseng, sier negleterapeut Line Jentoft.

Hun forklarer at forandringer i neglene hovedsakelig kan inndeles i to ulike grupper: Forandringer i farge eller i neglens struktur. Ofte vil man ha begge disse typene forandringer.

- Selv om dine negler kan avvike fra dette, så behøver det ikke være noe galt eller et tegn på noe farlig eller alvorlig, påpeker hun, og utdyper:

- Vi er alle født forskjellige, og symptomer som vises på neglene vil sjelden være det første man ser ved en sykdom.

Jentoft og Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen, negletekniker og daglig leder ved Tone Lise Akademiet, forklarer hva ti ulike negleforandringer kan bety:

Dype, tverrgående riller

Dype, tverrgående riller på neglene.
Dype, tverrgående riller på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Kan skyldes genetiske årsaker eller en infeksjon. Eldre mennesker får mer riller da hele kroppens system går saktere. Visse medisiner vil kunne påvirke hormonsystemet.

Også gravide vil kunne ha lettere for å få linjer i neglene. Kosthold spiller en rolle; Om du spiser lite variert med for lite inntak av vitamin B og C, kan det vises i form av riller eller linjer.

Langsgående striper på neglene.
Langsgående striper på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Langsgående striper

Dette er svært vanlig, og kalles gjerne for aldersriller siden de oftere forekommer ved økt alder. Det er helt ufarlig og vil kunne sees på alle neglene. Også ved hudsykdommen Alopecia Areata vil man kunne oppleve å få riller.

Hvite flekker

Disse kalles ofte melkeflekker. Ifølge kjerringråd skal det skyldes mangeltilstander, som eksempelvis mangel på kalsium.

Dette stemmer imidlertid ikke: De hvite flekkene skyldes nemlig skader eller slag på neglen, og ikke mangel på kalk. Om du får et slag på neglen, så stopper celleutviklingen, og det kan oppstå hvite flekker.

Hvite flekker på neglene.
Hvite flekker på neglene. Foto: Tone Lise Akademiet

Disse vil forsvinne når neglen vokser ut, og dette tar omtrent tre måneder.

Les også: Smerter i skulder, rygg, fingre eller knær kan skyldes artrose

Gule, fortykkede negler

Kan tyde på psoriasis eller sopp. En soppinfeksjon på neglene behandles med soppdrepende midler. Neglepsoriasis lar seg vanskelig behandle, men man kan forsøke med kortison, salver eller andre midler etter samråd med lege.

Gule, fortykkede negler.
Gule, fortykkede negler. Foto: Tone Lise Akademiet

Tykke negler kan være genetisk. Gule negler kan på sin side skyldes at du ikke har brukt underlakk. Også om du bruker en sterk fargetone som rød, lilla eller mørk brun, så kan dette misfarge neglen. Dette unngår du lett ved å bruke en underlakk (base coat) under den fargede lakken.

Misfarging kan enkelt fjernes med lett filing av overflaten, men dette bør ikke gjøres mer enn en gang i måneden. Hos røykere sees ofte misfarging av negler på peke- og langfinger – noe som skyldes nikotinet.

Grønnaktig misfarging på¨neglene.
Grønnaktig misfarging på¨neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Grønnaktig misfarging

Dette kan sees ved infeksjon med bakterieslekten Pseudomonas, og denne kan behandles med antibiotika.

Slike infeksjoner forekommer hyppigst om du er mye i fuktige miljøer, som boblebad, eller ofte er i kontakt med vann. Soppinfeksjon kan gå fra å være gulaktig, til å bli grønn eller brun med tiden. Da anbefales det å bruke hydrogenperoksid, og dette fåes kjøpt på apoteket.

Denne virker uttørkende og skal drepe soppen. Vær nøye med å tørke hendene godt etter håndvask.

Blåaktig misfarging

Blåaktig misfarging på neglene.
Blåaktig misfarging på neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Dette kan tyde på oksygenmangel ved alvorlige hjerte- og lungesykdommer, og blodsirkulasjonen din kan være dårlig. Brun eller sort misfarging på negl bør du få undersøkt.

Om misfargingen vokser med neglen, er det sannsynlig at det er en blodansamling under denne som følge av slag eller klemskade. Ved tvil bør du kontakte lege.

Bleke, flate negler
Bleke, flate negler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Bleke, flate negler eller nedsenkinger

Bleke negler kan være jernmangel. Er neglene dine veldig flate, og gjerne også tørre, kan det hende du får i deg for lite fett gjennom kosten.

Små nedsenkinger på neglene.
Små nedsenkinger på neglene. Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Nedsenkinger kan være mulige tegn på at du har psoriasis eller andre typer eksem, og kan også vises som hull og svære groper i neglene. Andre har kraftigere riller.

Om du har en ”fartsdump”, en linje på tvers av neglen, kalles det Beaus linjer: Dette skyldes et forbigående opphold i, eller saktere på, celledelingen i neglen.

Symptomet kan forekomme både ved fysisk sykdom og ved psykisk stress eller påkjenninger over noe tid. Det er kun et symptom på kroppens tilstand, og ikke noe farlig i seg selv.

Les også: Disse smertene betyr legetime

Svake, skjøre negler
Svake, skjøre negler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Svake, skjøre negler

Skyldes gjerne uttørking. Svært hyppig kontakt med vann vil også kunne gjøre neglene skjøre og føre til at de lett fliser seg. Om du eksempelvis jobber på kontor og tar mye på papir i tørre miljøer, bidrar dette til å gjøre neglene svake.

Ved å benytte neglebåndsoljer vil du gjøre neglene mykere, mer fleksible og sterkere.

Klubbnegler

Runde og hvelvede negler som ofte kan være fortykket i ytterste del, som enden av et trommestikk, kan ofte ses ved sykdom. Rådet er å kontakte lege om du er usikekr.

Tilstanden kan også forekomme som følge av hormonell ubalanse eller medisinbruk.

Les også: Dette forteller avføringen om helsen din

Klubbnegler
Klubbnegler Foto: FOTO: Tone Lise Akademiet

Slik får du neglene dine….

...hvite: Misfargede negler kan skyldes at du bruker en neglelakkfjerner med olje. Det gir en oransje misfarging. For å få neglene hvitere kan du benytte en negleolje med blekende effekt.

...fleksible: Harde negler som lett knekker trenger olje. Det kan også være lurt å holde dem veldig korte og ikke klippe ned på sidene. En kort og firkantet negl holder seg bedre. Benytt en negleforsterker for sterkere negler. Et pleiende negleserum vil også bidra til å styrke neglen. Vær oppmerksom på at en negleforsterker med formaldehyd ikke anbefales over lengre tid, siden neglen da vil kunne tørke ut. Dette vil igjen resultere i sprøere negler.

...sterke: Bruk en god neglebåndsolje og smør gjerne to ganger om dagen. En negleolje som er laget av en olje med små molekyler, for eksempel avokadoolje eller myrraolje, trenger inn i neglens overflate. Smør gjerne både morgen og kveld rundt neglebåndet og under neglen.

...glatte: For å glatte ut neglens overflate kan du bruke en ”ridge filler-lakk”. All lakk vil jevne noe, men denne skal gi en jevnere overflate på neglen, samt fungere godt som en basecoat eller alene som lakk. Du kan også file overfalten på neglen for å få den glatt. Det anbefales ikke å gjøre dette mer enn en gang månedlig , siden det vil slite på neglen. Det bør også her følges opp med en negleforsterker, og eventuelt en klar eller farget lakk i tillegg for å forsegle neglen på nytt.

(Kilder: Negleterapeut ved Beauty Secrets, Lovisa Petri og negleterapeut Line Jentoft)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning