Kvinnehelse

Slik holder du underlivet ungt

Sex eller skalpell? Det er mange veier til et yngre underliv i dag.

ROSIN: Det som skjer når man blir eldre er at underhudsvevet blir litt bløtt, mister volum ofte i form av fett, også er huden parallelt med det uelastisk så den klarer ikke å følge med, så det blir som en rosin.
ROSIN: Det som skjer når man blir eldre er at underhudsvevet blir litt bløtt, mister volum ofte i form av fett, også er huden parallelt med det uelastisk så den klarer ikke å følge med, så det blir som en rosin. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Kortisonbehandling mot underlivseksem

Vulva Lichten Sclerosis er en vanlig autoimmun sykdom med smertefull, sviende eksem på kjønnsleppene og ved skjedeinngangen som gjør samleiet tilnærmet umulig. Den rammer oftest kvinner etter overgangsalderen, er vanskelig å behandle og kan gå sterkt utover livskvaliteten.

- Lidelsen forsvinner ikke når den først er kommet, men kan holdes i sjakk med kortisonbehandling, sier Lars Meyer ved Volvat Medisinske senter på Hamar.

img Del på FacebookSom alt annet eldes underlivet vårt også. Livmor, eggstokker, eggledere, skjede og kjønnslepper vil miste både funksjon og substans med år og alder.

- Det er nødvendigvis ikke alltid av det onde. De fleste kvinner lever godt med underlivet sitt etter menopausen - og i mange tilfelle bedre enn før, sier Lars Meyer, gynekolog ved Volvat Medisinske klinikk på Hamar.

Etter 30 år som gynekolog mener han at både åpenheten og de medisinske fremskrittene er større, og at de kvinnelige pasientene hans jevnt over er fornøyd med både underlivshelse og samliv godt opp i årene.

Samtidig kan en god del gjøres for å forebygge skjedetørrhet og livmor- og skjedefremfall som er blant de vanlige underlivsplagene når vi blir eldre. Med bedre underlivshelse blir dessuten sexlivet bedre.

Knipeøvelser

Et fremfall gir en ubehagelig, tyngende følelse i underlivet. I mange tilfelle faller både livmormunn og skjede ut av skjedeåpningen, sier Britt-Inger Nesheim, gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

- Skjede- og livmorfremfall kan man begynne å forebygge så tidlig som mulig. Her er det knipeøvelser som gjelder, gjerne flere ganger om dagen.

Man bruker de samme underlivsmusklene som når man stopper en tissestråle. Du kan også gå til fysioterapeut for å få nærmere veiledning.

- Utfordringen er å huske å knipe. Det er lett å glemme, men du kan til gjengjeld praktisere knipeøvelser hvor som helst og når som helst, sier hun.

I tillegg er disse bekkenbunnsøvelsene også bra for å forebygge inkontinens, både overaktiv blære og stressinkontinens, samt urinveisinfeksjoner senere i livet. Dessuten kan man støtte opp med pessar som man setter opp i skjeden for å holde fremfallet tilbake.

Fremfallsoperasjoner gjøres av operative gynekologer, på sykehus.

- Har man et markant fremfall er det bare kirurgi som hjelper, men her er det snakk om enkle, raske og ukompliserte inngrep via skjeden, sier Nesheim.

Inngrepene gjøres av operative gynekologer på sykehus.

Kirurgi

Innen estetisk kirurgi er det i dag også noe som heter «vaginaforyngelse».

- Foryngelseskirurgi er et løft, et monsløft, etter det anatomiske navnet mons pubis, som er den behårede regionen. Siger denne ned, kan man løfte dette området, sier kirurg Bjørn Tvedt ved Akademikliniken i Oslo, som regnes som store innen intimkirurgi i Norge.

- Det som skjer når man blir eldre er at underhudsvevet blir litt bløtt, mister volum ofte i form av fett, også er huden parallelt med det uelastisk så den klarer ikke å følge med, så det blir som en rosin. De store kjønnsleppene blir ikke så fyldige og parallelt med dét kommer de indre kjønnsleppene mer til syne, sier han.

Gnagsår

Etter at man føder barn kan noen også oppleve at det hoper seg opp med blod i de indre kjønnsleppene slik at blir større, ifølge kirurgen, og disse trekker seg ikke bestandig sammen igjen.

- Da kan noen føle ubehag, få kjedelige kommentarer fra partner eller de kan få gnagsår eller få problemer med å opprettholde hygienen, sier Tvedt.

Han påpeker at siden dette er estetisk kirurgi, er ikke dette en type inngrep som vurderes ut i fra kun funksjonelle problemer. Det betyr likevel ikke at man vurderer ut i fra et pornografisk bilde av et kjønnsorgan der de indre kjønnsleppene er retusjert bort.

- I Norge er vi heldigvis relativt fornuftige og foretar kun visse forbedringer, selv om man har lest om «fillere», sier Tvedt.

UNGT UNDERLIV: Det er ikke bare tørrhet, sårhet og smertefulle samleier som ofte kan komme i kjølvannet av overgangsalderen, men også svakere orgasmer og tap av lyst.
UNGT UNDERLIV: Det er ikke bare tørrhet, sårhet og smertefulle samleier som ofte kan komme i kjølvannet av overgangsalderen, men også svakere orgasmer og tap av lyst. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Med fillere menes bruk av restylane og fettransplantasjoner til underliv, for eksempel for å fylle de ytre kjønnsleppene hvis de er skrumpet inn, men dette er ikke veldig vanlig og aktuelt.

- Det man derimot kan gjøre er en vaginalplastikk, som betyr å stramme inn slimhinnen i vagina. Man skal være veldig forsiktig og man skal ikke gå utover det som dreier seg om de enkle prosedyrene. Er det snakk om perinialområdet, hele musklaturen mellom underlivet, er det gynekologisk domene og ikke ukomplisert kirurgi, påpeker Tvedt.

Østrogenbehandling

Meyer påpeker at østrogenbehandling, til tross for skepsus blant enkelte, kan ha en effekt.

- Å få tilført hormoner vil holde skjeden fuktigere og underlivet yngre lenger, sier han.

Nesheim mener lokale østrogener i skjeden kan være et godt alterativ til østrogentilskudd som kan ha uheldige bivirkninger.

- Både stikkpiller og kremer gir større fuktighet, sier Nesheim og anbefaler regelmessig bruk av østrogener to ganger i uken når skjeden begynner å bli tørr i slutten av 50-årene, ca. fem år etter siste menstruasjon.

Østrogenene fås kjøpt både med (Vagifem) og uten resept (Ostriol) og de har omtrent den samme effekten.

Østrogener er imidlertid ikke det samme som glidekrem og skal ikke brukes i forbindelse med samleie, understreker hun.

- Man bør også være særdeles varsom med postordreprodukter. Det har vært tilfelle hvor kvinnen har smurt lokale østrogener på puppene i håp om å få struttepupper. Det har selvsagt ikke fungert. Men i stedet fikk mannen som slikket brystene hennes puppanlegg, sier Britt- Ingjerd Nesheim.

Regelmessig sex

Det er ikke bare tørrhet, sårhet og smertefulle samleier som ofte kan komme i kjølvannet av overgangsalderen, men også svakere orgasmer og tap av lyst.

Gynekolog Louise Silfverskiøld som driver egen spesialpraksis i Oslo mener dette veldig ofte skyldes de fysiologiske endringene som kommer med overgangsalderen.

Ifølge henne er det en sammenheng mellom aldersforandringene i kvinnens kjønnsorganer og seksuelt aktivitetsnivå.

- God, gammeldags sex er med på å holde underlivet vårt yngre og mer fit for fight, sier hun.

- Trolig er det slik at et tilfredstillende seksuelt forhold gir mer lyst og høyner samleiefrekvensen, og dermed også blodgjennomstrømningen i underlivet slik at aldersforandringene utvikler seg saktere, sier hun til "Bedre Underliv" (Novo Nordisk Scandinavia 2009).

Østrogener

En amerikansk undersøkelse blant kvinner i alderen 50 til 65 år viser ifølge Novonordisk.no at seksuelt aktive kvinner har langt færre symptomer som tørrhet og sårhet i skjeden enn de som ikke er seksuelt aktive. Ifølge undersøkelsen har de seksuelt aktive tre samleier i måneden eller mer. De inaktive har færre enn ti i året.

Silfverskiøld anbefaler også lokale østrogener i form av vaginale stikkpiller og kremer til kvinner som er i ferd med å tape lysten.

- Når vi kommer i gang med behandlingen, ser vi at vevet i skjeden normaliseres slik at skjeden blir som før, og pasientene blir fornøyde. Med økt blodsirkulasjon og normalisert vev, vil dessuten den fysiske orgasmen komme tilbake, sier Silfverskiøld videre til "Bedre underliv", men understreker samtidig at det er individuelle forskjeller.

- De som har hatt et bra seksualliv før og som fortsatt har en god relasjon til sin partner, vil komme fortere tilbake enn dem som har sjeldnere lyst og ikke var så aktive tidligere, sier hun.

Glidemiddel

Britt-Ingjerd Nesheim anbefaler nøytral glidekrem uten lukt, parfyme og farge. Repadina er et bra alternativ som fåes kjøpt på apoteket.

En undersøkelse kondomeriet har gjort, viser at stadig flere og stadig eldre kvinner benytter seg av glidemiddel.

Ifølge Marie K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet blir samleiet bedre med glidemiddel - og er særdeles velegnet for tørre skjeder hos godt voksne kvinner.

Derimot advarer hun mot oljer, nøytrale eller ikke, som vanligvis brukes utenpå huden. De skal aldri brukes innvortes.

- Dette gjelder også rene og "sunne" oljer som for eksempel olivenolje eller oljer som inneholder sukkermolekyler. Det kan skape ubalanse i ph-verdien i skjeden og kan også gi soppvekst, hevder hun.

- Kun glidemiddel komponert for intern bruk skal anvendes. Alle ingredienser i en glideolje er laget for spesielt følsom hud og vil ikke skade slimhinnene, og vi har et stort utvalg.

Til godt voksne kvinner anbefaler hun likevel Woman Repair og Luxus Sensitive uten smak, lukt og farge, da det er snakk om spesielle behov.

Dildo, vibrator og glidemiddel

Hovedtyngden av sexleketøy-brukere er fortsatt mellom 20 og 40 år, men kondomeriet har nylig gjort en undersøkelse som viser at stadig flere og eldre kvinner bruker dildoer, vibratorer og glidemiddel.

- Noe vi også anbefaler på det varmeste, enten du er singel eller lever i parforhold, sier Marie K. Ebbestad.

- Uansett gir det større nytelses- og velværefølelse som kommer hele kroppen til gode. Jeg ser ingen grunn til at eldre kvinner ikke skal bruke kropp, underliv og seksualitet så lenge de har glede av det, og denne gleden kan trenes opp.

Bekkenbunnstrenere

Sexolog Gro Isachsen ved Klinikk Sexologen anbefaler bekkenbunnstrener sammen med knipeøvelser for styrking av bekkenbunnsmusklene. Hun har selv vært med på å utvikle en vaginaltrener med fleksibel knipemotstand for bruk med knipeøvelser, og treneren Vagiflex er testet på 132 kvinner med godt resultat.

- Jo mer trimmet bekkenbunnsmusklene er, jo bedre orgasmer, sier hun, sier hun. Med knipeøvelser blir muskulaturen sterkere, fuktighet og sekresjon blir bedre og spasmene og orgasmene kraftigere. Sjansene for multiorgasmer og sprutorgasmer øker også.

- Når skjedemuskulaturen blir kraftløs, derimot, blir blodgjennomsstrømningen i skjeden redusert og orgasmene blir så slappe at de knapt blir merkbare, eller de forsvinner helt, sier Gro Isachsen.

En annen bieffekt med trimmet underlivsmuskulatur er at partneren opplever skjeden strammere.

Vibrator fremfor dildo

Dersom man ikke har noen partner, eller vil variere seksuallivet, anbefaler Isachsen en kombinasjon av fleksibel bekkenbunnstrener og vibrator for nytelse og glede.

- En dildo er for stor og ofte for hard for en godt voksen kvinneskjede, og kan virke avtennende.

Har kvinnen en ømfintlig skjede gir også utvendig klitorisstimulering fullverdige orgasmer, sier Isachsen.

En annen gevinst av skjedetreningen, er at inkontinensproblemene minsker når bekkenbunnen styrkes og løftes, sier Isachsen som er glad for at godt voksne kvinner er mer åpne på sine seksuelle behov enn tidligere.

Men god sex er ikke bare et spørsmål om et sprettent og ungdommelig underliv. Seksualiteten sitter også mellom ørene. Har du en god og forståelsesfull partner åpner det i seg selv opp for mye helsebringende nytelse, sier hun.

Singelsex for seniorer

- Man kan ha et fullverdig seksualliv uten partner også. Ha sex med deg selv, og tren opp lyster og underlivsmuskulatur på egen hånd. Egentlig bør man onanere regelmessig uansett, sier sexolog Gunn Reidun Lie Enger.

Det er kanskje spesielt viktig for godt voksne single kvinner å holde reflekser og lubrikasjon ved like. Eksperimenter gjerne med glidemiddel og sexleketøy, gjerne vibratorer fordi de gir deg mye gratis.

- Skulle skjeden ha blitt trang og ugjestmild, har man fortsatt klitoris. Den lille knotten får ereksjon og er i likhet med mannens penis testosteronavhengig for å få "stå". Det blir mindre testosteron med årene, men onanerer man regelmessig opprettholdes følsomheten i klitoris. Det knøttlille hodet skal ha dobbelt så mange nerveutløp som mannnens penishode, sier Lie Enger.

Klitorisorgasme stimulerer dessuten skjeden, gir spasmer og g-punktorgasmer, såkalt "sprutorgasme".

En av fire seniorer bruker sexleketøy

En fersk undersøkelse utført av Lovehoney , Storbritanias største nettbutikk for sexleketøy, hvor 3000 britiske menn og kvinner over 65 år deltok, forteller at halvparten av seniorene har et aktivt og spennende sexliv, hvor de liker å eksperimentere. Nesten en fjerdedel av dem har også et sexleketøy. Tre fjerdedeler av de spurte fortalte også at de la samme innsats og energi i sexlivet som tidligere.Kondomeriet i Norge har den samme erfaringen.

- Alderen på kjernegruppen vår øker hele tiden, sier Maria K Ebbestad, presseansvarlig i Kondomeriet.

- Sprutorgasme er noe tabubelagt for godt voksne kvinner som kan være engstelig for ufrivillig vannlating som følger med slapp bekkenbunn. Det er to vidt forskjellige ting og det gjelder å være informert om hva som faktisk er hva. Da blir man mye tryggere på sin egen kropp.

- Ellers liker jeg ikke sette standarder for hva som er vanlig og uvanlig, normalt og unormalt. Sex er vitaliserende, foryngende og helsebringende uansett. La lysten være veilederen din, sier Gunn Reidun Lie Enger.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Her er kvinnens erogene soner

Her er forskjellene på menn og kvinner i senga

Derfor forsvinner de smale midjene

Så fort forfaller kroppen

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning