Klimakteriet

Slik får du en bedre overgangsalder

Overgang eller undergang? Noen kvinner merker knapt at de kommer i klimakteriet, mens andre kan få store plager.

BEHANDLING: Mer enn 40 prosent av norske kvinner har forsøkt alternativ behandling for overgangsplager, og effekten er varierende.
BEHANDLING: Mer enn 40 prosent av norske kvinner har forsøkt alternativ behandling for overgangsplager, og effekten er varierende. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Hva er overgangsalderen?

- Overgangsalderen, eller klimakteriet, er perioden i en kvinnes liv da hun går fra fruktbar til ikke-fruktbar alder.

- Kvinner er født med et visst antall umodne egg i eggstokkene, og hver måned modnes og forbrukes et visst antall av dem. Dette fører til eggløsning og menstruasjon.

- Det som skjer i kroppen når du kommer i klimakteriet, er at eggstokkene mister evnen til å «gjøre jobben sin». Produksjonen av kjønnshormoner blir også redusert.

- Dette skjer gradvis og kan gi symptomer som hetetokter, nattesvette, dårlig søvn og annet. Menstruasjonen kommer mer uregelmessig, før den til slutt opphører helt.

- 51 år er gjennomsnittsalderen for å komme i klimakteriet, men hos noen skjer det tidligere - i en del tilfeller mange år tidligere. De vanligste grunnene er:

Operasjon: For eksempel fjerning av eggstokkene.

Arvelige disposisjoner: Når kom moren din i overgangsalderen?

Røyking: En fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo viser at røykere har 50 prosent økt sjanse for å komme i overgangsalderen før fylte 45 år.

(Kilder: overgang.no, fhi.no)

Hetetokter rammer åtte av ti kvinner. Men det er hjelp å få!

- Menopause er siste mens, men perioden i livet der man merker disse endringene varer alt fra 3-7 år, av og til også enda lengre, forteller gynekolog Åsle-Marit Ullern.

- Kvinner er født med alle de eggene vi trenger, og fra pubertet forbruker vi av kontoen vi har i eggstokkene. Når eggene er oppbrukt og kontoen tom, går vi gjennom menopause, forklarer hun.

Overgangsalderen kan begynne allerede i 30-årene. Plutselig blir du kokende varm, svetten renner. Like etterpå føler du deg kald.

Det kan skje både dag og natt. Det er ikke bare kroppstemperaturen som kan svinge; humøret går også opp og ned som en berg og dalbane.

Østrogen utsetter problemene

Listen over plager man kan få i overgangsalderen, er lang og varierende. De fleste kvinner har plager i to-tre år, men noen sliter med dem livet ut.

- Det eneste som virkelig hjelper mot hetetokter, er østrogen, men det er en utsettelse av problemet. Når man slutter med østrogen, kommer hetetoktene som regel tilbake. For enkelte kan imidlertid dette være løsningen i en periode, sier førsteamanuensis Mette Haase Moen, dr.med. og overlege ved Kvinneklinikken på St Olavs Hospital i Trondheim.

Det er langt færre kvinner som bruker hormonpreparater mot overgangsplager nå enn i tidligere år fordi forskning har vist sammenheng mellom hormontilskudd og flere sykdommer, som blant annet brystkreft.

Dette gjelder først og fremst kvinner over 50 år, som bruker hormonbehandling i mer enn 4-5 år.

Yngre kvinner som bruker hormonbehandling tidlig i overgangsalderen, har ikke denne risikoen.

To hormoner

Det er spesielt kombinasjonen av østrogen og gestagen (et syntetisk kjønnshormon) som øker risikoen for brystkreft.

Så kunne man jo tro at problemet ble løst hvis man bare brukte østrogen. Men østrogen gitt alene øker risikoen for blødninger og kreft i livmoren. Kombinasjon med hormonet gestagen gir ikke denne risikoen.

Når det gjelder hjerte/karsykdommer, er det også - i likhet med brystkreft - forskjell på yngre og eldre kvinner.

Østrogenbehandling kan øke risikoen for å få hjerte/karsykdommer hos kvinner som begynner med slik behandling etter at de har fylt 60 år. For de som er spesielt unge, eller i gjennomsnittsalder (51-52 år), vil samme behandling sannsynligvis virke beskyttende.

Hormonbehandling kan også øke risikoen for blodpropp, hjerneslag og galleveislidelser.

Også menn opplever hormonelle endringer i løpet av livet. Kanskje er det ikke riktig å snakke om en mannlig overgangsalder, men hormonproduksjonen forklarer i hvert fall hvorfor menns kroppslukt endrer seg over årene, og at eldre menn lukter søtt.

Godt forberedt

- Du forbereder deg best på overgangsalderen ved i utgangspunktet å være i god fysisk og psykisk helse. Det vil si i god fysisk form og god vektkontroll, men også et stressnivå som heller reduseres enn økes i denne perioden, sier Ullern.

- Snakk med mor og søstre, da tidspunkt og plager ved overgangsalder er arvelig betinget. Vær obs på andre arvelige sykdommer som hjerte-karsykdom og sukkersyke som gjerne opptrer etter overgangsalder og som i stor grad kan forebygges.

Heldigvis finnes det mange tilbud både innen skolemedisinen og alternativ medisin, som kan hjelpe deg i denne perioden av livet.

Her er noe av det du kan velge mellom:

Skolemedisinens løsninger

Tidlig i overgangsalderen

En type preparater virker på den måten at du fortsatt vil ha menstruasjon hver måned, selv om du egentlig har sluttet å menstruere på naturlig vis.

Disse preparatene brukes vanligvis det første året etter at menstruasjonen har stoppet.

Preparatene inneholder østrogen i hele perioden, og gestagen i 10-12 dager, noe som gjør at menstruasjonen fortsetter.

Eksempler: Novofem, Trisekvens, Sequidot.

Senere i overgangsalderen

Hvis det har gått mer enn ett år siden menstruasjonen opphørte, kan du bruke preparater med en konstant hormonkombinasjon som ikke varierer gjennom en menstruasjonssyklus.

Disse inneholder også både østrogen og gestagen.

En vanlig bivirkning er uregelmessige blødninger i de første månedene, men etter hvert mister de fleste menstruasjonen helt.

Eksempler: Activelle, Eviana, Estalis, Indivina og Livial.

Preparater til lokalt bruk

Lokal behandling i form av kremer og stikkpiller til slimhinnene i underlivet kan benyttes av nesten alle kvinner. Disse motvirker sårhet og tørrhet i underlivet, og kan også forebygge blærekatarr.

Ovesterin stikkpille eller krem er reseptfri, mens Vagifem (liten vaginaltablett) og Estring (plastring som kan ligge i skjeden i tre måneder) er på resept.

Det finnes også spesielle fuktighetskremer og glidekremer uten østrogen.

Disse kan kjøpes reseptfritt på apoteket. (Kilde: nhi.no)

Bare østrogen

Hvis du har fjernet livmoren, eller bruker en hormonspiral som inneholder gestagen, kan du bruke et preparat som bare inneholder østrogen. Denne typen motvirker hetetokter og forandringer i skjelettet.

Du kan få den som tabletter eller plaster.

Eksempler: Estradot, Evorel, Progynova.

Bare gestagen

Disse er i tablettform og brukes for å regulere uregelmessige blødninger, noe som er vanlig i begynnelsen av overgangsalderen. En hormonspiral kan redusere blødningsmengden og også være et effektivt prevensjonsmiddel.

Eksempler: Provera tabletter og Mirena spiral.

Alternative behandlinger

HETETOKTER:  Det eneste som virkelig hjelper mot hetetokter, er østrogen, men det er en utsettelse av problemet.
HETETOKTER: Det eneste som virkelig hjelper mot hetetokter, er østrogen, men det er en utsettelse av problemet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Gynekolog Mette Haase Moen har gjort en studie som viste at mer enn 40 prosent av norske kvinner har forsøkt alternativ behandling, og at effekten er varierende.

For noen kan akupunktur og avspenning ha en positiv effekt, mener hun.

- Akupunktur kan hjelpe, som en stor undersøkelse fra Universitetet i Tromsø har vist.

Avspenning og yoga kan også redusere omfanget av hetetoktene.

Om soya fungerer, er veldig individuelt, men stort sett har ikke inntak av soya en betydelig virkning, sier Haase Moen.

Naturprodukter

Det finnes mange produkter som skal hjelpe på naturlig vis. De er basert på forskjellige virkestoffer.

Her er et lite utvalg av alt det du kan få kjøpt på helsekosten eller via nettet:

Super Soy, Menoflora, Chello Forte og Femarelle er basert på soya.

Estrogain inneholder ekstrakt av blant annet rødkløver og soyabønner.

Femal Balance inneholder pollen, men skal kunne brukes av pollenallergikere.

Chello er basert på Don Quai (kinesisk kvann), men inneholder også blant annet rødkløver, som skal ha effekt på hetetokter i overgangsalderen.

Golden Lady er basert på det eldgamle indiske helsesystemet ayurveda. Inneholder blant annet indisk asparges, som sies å kjøle ned kroppen.

Membrasin inneholder ekstrakt fra tindvedbær, som inneholder fettsyrer med styrkende virkning på tørre slimhinner.

(Kilder: universalhelseprodukter.no, naturmidler.no, doktoronline.no, urtesenteret.no, helsetorget.no)

Kosthold

Asiatiske kvinner plages mindre enn vestlige av problemer i klimakteriet. Én teori er at dette kan ha med kostholdet å gjøre: De spiser mye soyaprodukter. Mange av helsekostproduktene mot klimakterieplager er basert på soya.

Soyamelk, soyabønner, tofu og miso er soyaprodukter som fås kjøpt på helsekosten, eller i innvandrerbutikker.

(Kilder: helsekostopplysningen.no, prgmea.com)

Naturlig progesteronkrem

En amerikansk lege, dr. John R. Lee, lanserte for 50 år siden teorien om at kvinner i overgangsalderen kan ha for mye østrogen i forhold til det andre kjønnshormonet, progesteron. Han har skrevet flere bøker om emnet.

Ifølge dr. Lee bør vi tilsette kroppen mer progesteron, i naturlig form. Dette kan gjøres i form av en hudkrem. Virkningen skal komme etter noen ukers bruk.

Natpro og Progesta Care er to typer naturlig progesteronkrem.

Kremen kan kjøpes på nett, eller lages på apoteket, etter resept.

Det er imidlertid ikke alle leger som vil skrive ut en slik resept.

(Kilder: Tidsskrift for Den norske legeforening, universalhelseprodukter.no)

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik blir du kvitt hemoroider

Slik holder du underlivsmuskulaturen i god form

Norske kvinner bruker for lite glidemiddel

Kvinnens skjulte underliv

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også