treningsrom hjemme

De beste tipsene for å lage treningsrom hjemme

Det skal faktisk ikke så mye til for å forvandle et kjedelig rom til å bli din egen hjemmegym.

TRENINGSROM HJEMME: Catrine Collins er helt kvitt dørstokkmila nå når hun har eget treningsrom.
TRENINGSROM HJEMME: Catrine Collins er helt kvitt dørstokkmila nå når hun har eget treningsrom. Foto: Privat.
Sist oppdatert

– Å få ditt eget treningsrom hjemme trenger ikke være komplisert, sier Catrine Collins, som fokuserer på hjemmetrening på Instagram.

Hun mener det viktigste er å finne ut hva som er målet med treningen, og investere deretter.

– Du får gjort mye med egen kroppsvekt eller lite utstyr. Men er målet progresjon i styrke og å øke muskelmasse bør du vurdere vekter som utfordrer deg. Jeg har for eksempel stor nytte av vekter ulik tyngde som gjør at jeg kan variere mellom underkropp og overkropp, sier hun.

Mer praktisk å trene hjemme

Måned etter måned med stengte treningssentre får folk til å tenke nytt om hjemmetrening. Med billige eller gratis treningsprogrammer på nett som gir god veiledning, er det mange som endelig bestemmer seg for å innrede treningsrom hjemme.

– Folk har fått øynene opp for at hjemmegym er et godt alternativ. Jeg tror at det har tvunget seg litt frem hos flere grunnet pandemien, og at det har vært i vinden en stund også som supplement til annen aktivitet. Å kunne trene hjemme er praktisk og mer gjennomførbart for flere travle mennesker og for barnefamilien, sier Hæge Fagerhus Asak, som er Home Sales Specialist og Master Trainer hos Quicraft/Technogym.

Hun jobber med nettopp å tilpasse og designe treningsrom til privatpersoner.

HJELPER MED INNREDNINGEN: Hæge Fagerhus Asak i Technogym hjelper folk med å innrede det perfekte treningsrommet hjemme.
HJELPER MED INNREDNINGEN: Hæge Fagerhus Asak i Technogym hjelper folk med å innrede det perfekte treningsrommet hjemme. Foto: Quicraft/Technogym.

– Jeg er sikker på at dette blir et fint tilskudd for å få flere i aktivitet, men at vi også vil fortsette å trene ute og på treningssenter når anledningen byr seg igjen.

Les også: Dette må du se etter når du velger tredemølle til hjemmebruk

Velg utfra treningsfavoritter

Når treningsrommet skal installeres, er det viktigst å tenke på hva du ønsker å få ut av det.

– Hva liker du å trene, og hva er viktig for deg å få trent? Hva slags utstyr er det mest sannsynlig at du kommer til å trene med? Det er rett og slett det som bestemmer hva som må prioriteres, sier Asak.

– Er du halvmotivert og usikker på om noe vil bli brukt, og motivasjonen er lav for innvestering, kommer du dårlig ut. Har du aldri løpt før og tenker at å kjøpe en mølle vil få deg til å løpe, er nok ikke det den beste løsningen. Spør deg selv hva du liker å trene og hvorfor. Deretter kan du se på hvordan du kan få dette på ditt eget treningsrom.

Hun anbefaler å ta kontakt med forhandlere og be om hjelp for å få en individuelt tilpasset løsning. Det kan også være lurt å tenke på hvor treningsrommet skal være, hvem som skal benytte det og hvor ofte det sannsynligvis blir brukt.

– Skal man ha treningsrom i uisolert garasje eller bod, kan temperaturforskjeller og fukt skape utfordringer for blant annet elektronikk, men mange velger å gjøre det, og det går som oftest bra, sier Annette Tangnes, digital markedsfører i Sportsmaster.

Les også: Det beste treningsutstyret til hjemmetreningen.

Gulv i treningsrommet

Hva slags gulv du trenger avhenger av utstyret du skal bruke, men ekspertene mener et gulv med god friksjon for å stå stødig og føle deg trygg når du trener styrke er viktig.

– Et gulv som demper litt lyd kan være bra med tanke rom ved siden av, over eller under treningsrommet ditt. Gulv som beskytter eventuell parkett for riper, kan også være lurt å tenke på. Bruken i rommet er avgjørende, men velg et enkelt gulv over hele treningsflaten som er lett å holde rent med tanke på støv og svette. Støydempende gulv kan være lurt, men også at du velger utstyr som gjør det mulig å trene når det passer deg, uten å måtte tenke på støy. Sånn sett er kan det være mer hensiktsmessig med for eksempel sykkel eller elipse enn en tredemølle i en leilighet, sier Asak.

Collins mener treningsgulv er alfa og omega.

– Det er lurt med et gulv som er slitesterkt og behagelig å trene på, sier hun.

Tangnes mener også at gulv kan ha mye å si for treningsrommet.

– Når man skal innrede treningsrommet bør man vurdere om det trengs sportsgulv med demping eller underlagsmatter. Dempegulv er lurt å bruke i vektløftingsområder og ved trening som medfører dropp og støt mot gulvet. Underlagsmatter passer fint under romaskiner og tredemøller, som reduserer vibrasjoner og beskytter gulvet, sier hun.

Utstyr du kommer til å bruke

GODT GULV: Catrine Collins mener gulv og riktig utstyr er viktig for å få et funksjonelt og bra treningsrom.
GODT GULV: Catrine Collins mener gulv og riktig utstyr er viktig for å få et funksjonelt og bra treningsrom. Foto: Privat.

Hvilket utstyr du velger på treningsrommet er avhengig av hva du liker, og hvilken treningserfaring du har. De fleste vil ha godt utbytte av både et apparat for kondisjon og en løsning for styrketrening.

– Det finnes mye ulikt utstyr og det kommer jo veldig an på hva du er ute etter. Er du ute etter enkelt utstyr ville jeg ha startet med en matte, en kettlebell og et sett manualer og ulike type strikk. Men når du ønsker og har plass til å gjøre om et rom til et treningsrom ville jeg tenkt større, sier Catrine Collins.

Hun anbefaler både stativ med stang og frivekter.

– Ikke minst er det beste jeg har investert i en tredemølle. Jeg er veldig glad i å løpe, og med to små barn er det ikke alltid lett å komme seg ut av huset.

Asak mener det viktigste er at utstyret du skaffer deg motiverer til bruk.

– Den største utfordringen når du trener alene hjemme er å få til gode kvalitetsøkter dag etter dag, og å trives med det, samtidig som man får gode resultater. Utstyr av god kvalitet som inspirerer til bruk er viktig, sier hun.

Les også: Du forbrenner dobbelt så mye som når du jogger

Blitt mer populært å trene hjemme

Utstyrsleverandørene opplever større pågang etter at pandemien ble en del av hverdagen enn tidligere.

– Å kunne trene hjemme vært en redning for mange treningsentusiaster og mosjonister i et nedstengt samfunn det siste året. Etter nedstengingen av samfunnet 12. mars 2020, merket vi en betydelig pågang i kunder som ville innrede treningsrom hjemme eller som var på utkikk etter treningsapparater til hjemmebruk. Denne trenden fortsetter, og det er mange som har innsett at det er like så effektivt å trene hjemme som på et treningssenter, sier Tangnes hos Sportsmaster.

Både kondisjon og styrke

Tangnes er også enig med de andre i at å velge både kondisjonsapparat og utstyr for styrke er lurt.

– Et kondisjonsapparat som tredemølle, spinningsykkel eller romaskin er et sikkert valg. I tillegg passer det godt med et vektstativ eller rack, med tilhørende vektstang og vektskiver, som gir mulighet for mange øvelser i styrketrening. Halfracker og powerracker har gjerne tilleggsutstyr, som gir mulighet for flere øvelser i samme stativ. Man kan altså designe sitt eget stativ, på en måte, ved å legge til utstyr som for eksempel landmine eller diphåndtak.

– Legg til en treningsbenk som kan brukes med stativet, og man får mulighet for enda flere øvelser.

Hun forteller at en kombinasjon av tredemølle, benk, treningsmatte, manualsett, en kettlebell og diverse utstyr til basistrening som slynger, strikker, stepkasse, hoppetau og lignende er en god løsning for mange.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2021, og sist oppdatert 18/03 2022.

Les også