tredemølle til hjemmetrening

Slik velger du riktig tredemølle

Her er tipsene for å finne den beste tredemølla til hjemmebruk.

TREDEMØLLE: Å skaffe seg mølle til hjemmetrening kan være en super investering.
TREDEMØLLE: Å skaffe seg mølle til hjemmetrening kan være en super investering. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

– Jeg elsker at mølla er enkel i bruk, og ikke minst all tilleggs-informasjonen den gir meg. Takket være teknologien i mølla får jeg hele tiden feedback på blant annet kadens og skrittlengde, noe som har hjulpet meg til en mye bedre løpeteknikk, sier Pia Seeberg, som er personlig og mental trener, og forfatter av boka «Bli din egen PT ».

Hun mener tredemølle hjemme er en kjempegod investering, og setter stor pris på at hun har løpemuligheter så lett tilgjengelig.

– Man bør skaffe seg mølle hvis man er glad i å løpe, da spesielt på mølle, og ønsker å gjøre hjemmetreningen langt mer tilgjengelig og effektiv. Noe av det mest tidsbesparende jeg gjør når det kommer til trening er jo nettopp intervaller på mølla.

Les også: Dette er utstyret du trenger for å trene hjemme i stua

– Den brukes mest til det, men også som en del av sirkeløkter der for eksempel 400 meter løp eller løp i ett minutt kan være en del av en sirkeløkt, forteller hun.

God løpeflate og kraftig motor

– For min del var det viktig at mølla hadde en stor løpsflate og en kraftig motor, samtidig som den ikke tar altfor stor plass eller lager mye støy når jeg bruker den. Videre er det viktig at den er enkel å rengjøre, har gode funksjoner for det grunnleggende, som fart og stigning, samt at den er av god kvalitet, sier Seeberg.

– En hjemmemølle får hard medfart, i hvert fall når man er flink til å bruke den, så da er det viktig at det er rustet til nettopp det.

Hun mener det er viktig å finne seg en god mølle uavhengig av om du løper ofte eller litt sjeldnere.

– Du fortjener uansett en mølle av god kvalitet. Dersom du ikke har tenkt å bruke den en del, er det jo ikke noe poeng å kjøpe mølle, så man burde tenke at man skal bruke den minst en til to ganger i uken, i hvert fall i vinterhalvåret, sier hun.

Avhengig av vekt og bruk

Leverandører av sportsutstyr opplevde økt pågang etter at mange treningssentre landet rundt stengte i flere måneder som følge av koronapandemien.

Sportsmaster leverer produkter til både treningssentre og bedrifter, og hjemmetrening fortsetter å øke i popularitet.

– Tredemøller til hjemmebruk skiller seg fra tredemøller på treningssentre ved at de brukes vesentlig mindre. Slitasjen blir mye mindre og kan dimensjoneres deretter. Løpsfølelsen bør imidlertid ikke bli dårligere, sier Annette Tangnes, digital markedsfører i Sportsmaster.

Å velge riktig mølle er avhengig av hvilket formål tredemøllen er til og hvem brukeren er.

– Dersom den skal brukes av tyngre brukere eller med relativt høy hastighet, anbefales en kraftigere tredemølle som er dimensjonert for slikt bruk, sier hun.

Les også: Du trenger bare disse seks øvelsene

Motoren avgjør støynivået

Hun forteller at løpesteget og vekta til den som skal bruke mølla, i tillegg til hastigheten som skal benyttes, også har påvirkning på hvor mye mølla bråker.

– En tredemølle dimensjonert for høy hastighet og tungt bruk vil tåle dette bedre enn en tredemølle dimensjonert for lavere hastighet og mindre bruk. Motoren på tredemøllen har også noe å si for støynivået, sier Tangnes.

Hun forteller at en AC-motor med vekselstrøm er mer slitesterk enn en DC-motor med likestrøm, og denne anbefales derfor til tyngre bruk og hvis tredemøllen skal brukes mer enn 2-3 timer hver dag.

VELDIG FORNØYD: Pia Seeberg elsker hvordan mølla gjør løpetreningen mye mer tilgjengelig i en travel hverdag.
VELDIG FORNØYD: Pia Seeberg elsker hvordan mølla gjør løpetreningen mye mer tilgjengelig i en travel hverdag. Foto: Jørgen Rypaas.

– Generelt er AC-motorer mer driftssikre og vedlikeholdsfrie. De kan gå kontinuerlig og man får ut vesentlig mer kraft. Når det er sagt, er DC-motorer rimeligere og ofte gode nok til hjemmebruk hvis man ikke planlegger mange og lange økter, slår hun fast.

Vurder underlagsmatte

Dersom du bor i leilighet, kan det være lurt å vurdere hvor lytt det er i bygget og hvor mølla skal stå.

– En underlagsmatte kan bidra til å dempe støy fra tredemøllen, og vil også bidra til at mølla eller romaskinen står mer stabilt og ikke flytter så mye på seg. Men løpestegene gir også lyd, så støynivået er noe man selv må vurdere, sier Tangnes.

Les også: Trine hatet å løpe, men så tok det helt av

Enkelte møller man kan få kjøpt ser mest ut som et løpebånd. Dette vil kun fungere dersom du skal gå eller jogge rolig.

– Større løpebånd vil gi en bedre løpsfølelse ved høyere hastighet, da man tar lengre og hyppigere steg. Mange rammer er rett å slett for spede for de krefter som virker på tredemølla. Når rammen gir etter, blir løpsfølelsen dårligere og risiko for skader på tredemølla øker. Motoren må være dimensjonert for bruken, forklarer hun.

Dimensjon på platen vil også spille inn. En tredemølle som ikke kan slås opp er ofte mer stabil.

– Du skal kunne løpe uanstrengt uten å tenke for mye på at du har en kant foran og bak. Hvis du primært skal gå, krever det mindre løpeflate og mindre dimensjonering.

Tv eller skjerm

Det kan fort bli kjedelig å løpe hvis du stirrer rett i veggen eller kun på displayet på mølla mens du løper. – Det er viktig at man tenker på at terskelen for å bruke tredemølla skal bli lavest mulig. De fleste trenger noe mer å hvile øynene på, som en TV på veggen.

– Noen tredemøller kommer også med egne multimediaskjermer eller bluetooth-funksjoner og tilhørende apper som kan overføres til skjerm, og det kan også hjelpe på motivasjonen, sier Tangnes.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2021, og sist oppdatert 05/01 2022.

Les også