Utstyr til hjemmetrening

Dette er utstyret du trenger for å trene hjemme

Mange treningssentre har vært stengt i månedsvis, og ikke alle har plass eller mulighet til å investere i mye treningsutstyr. Men med noen små grep kan du fint trene styrke hjemme.

HJEMMETRENING: Det er ikke mye utstyr som skal til for å få en bra treningsøkt hjemme.
HJEMMETRENING: Det er ikke mye utstyr som skal til for å få en bra treningsøkt hjemme. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

– Litt avhengig av hvor lenge du har trent og hvilket nivå du er på, kan du enkelt legge til belastning hjemme uten så mye utstyr, sier Online PT i STERK Helse og Trening, Kesia Luise Heichelmann.

Hun forteller at man i utgangspunktet kommer langt med egen kroppsvekt og eventuelt en yogamatte, men at litt ekstrautstyr kan bidra til å gjøre treningen mer effektiv.

Stor interesse

Mangelen på tilgang til treningssenter har gjort at mange trener hjemme. Det merkes også på folks søk på internett, noe Prisjakt.no kan bekrefte.

– Det er ingen tvil om at folk nå ønsker å flytte treningen hjem. Gjennom hele 2020 har vi sett en enorm økning av hjemmetreningsegmentet. Vi har også sett en kraftig økning i søkene på turutstyr. Allerede rundt påsketider i fjor var det tydelig at nordmenn ønsket å oppgradere turgarderoben sin, og denne populariteten har holdt seg stabilt høyt gjennom hele 2020 og inn i 2021, sier Are Vittersø, Norgessjef i Prisjakt.no.

Slyngetrening hjemme

Mange velger å bruke det de har hjemme og supplere med ekstrautstyr, mens andre tar det de har tilgjengelig.

– For eksempel kan du fylle en sekk med bøker, vannflasker og annet som veier litt, eller bruke den tunge støpejernsgryta som står og støver ned, sier Heichelmann.

TIPS TIL HJEMMETRENING: Online PT i STERK Helse og Trening, Kesia Luise Heichelmann kommer med tips til hjemmetreningsutstyr.
TIPS TIL HJEMMETRENING: Online PT i STERK Helse og Trening, Kesia Luise Heichelmann kommer med tips til hjemmetreningsutstyr. Foto: Privat.

Dette kan gjøre at øvelsene med egen kroppsvekt blir litt ekstra utfordrende.

Les også: Slutt å holde deg unna karbohydrater, de gir deg energi til treningen.

– Ønsker du å gå til investering i noe utstyr anbefaler jeg blant annet å gå for en slynge. Her har du mulighet til å gjøre en god del øvelser for hele kroppen, og får et stort øvelsesrepertoar. En slynge kan enkelt tilpasses ditt nivå og ønsket vanskelighetsgrad, og kan festes over en dørkarm, i et tre, eller over en bjelke og er enkelt å gjemme unna i en skuff.

Utfallsøvelser

Heichelmann forteller at en av flere viktige faktorer for muskelvekst er økt bevegelsesutslag.

– Det vil si at det blir større bevegelse i leddutslagene og at muskelen blir strukket i større grad. Det er en faktor som vi enkelt kan ta hensyn til ved hjemmetrening, sier hun.

– Ved å kjøre utfallvarianter hvor du har den ene foten på en liten høyde, for eksempel en krakk, noen bøker eller sofaen, vil du måtte jobbe noen ekstra centimeter på hver repetisjon. Dette kan du også gjøre under øvelsen pushups. Plasser begge hendene på noen bøker og senk deg så ned mellom bøkene. Men pass på at du da faktisk benytter deg av den ekstra bevegelsesbanen, og går lengre ned enn du ville gjort ved å ha hendene på gulvet, sier hun.

Styrketrening hjemme

– En annen metode for å få trent litt tyngre med hjemmetrening er å benytte seg av unilaterale øvelser. Det vil si at du jobber med en og en side av gangen. Det kan være for eksempel bulgarske splittbøy, utfall, stepups, eller enarms roing med strikk.

Hun anbefaler å gå til innkjøp av minibands eller strikker for å øke belastningen.

– Disse strikkene kan gi deg litt motstand på den typen øvelser. De tar svært liten plass og kan enkelt fraktes der du er.

Les også: Test denne minibandøkta for rompe og mage med Hanna Sundquist!

Hun forteller at hvis man synes det er vanskelig å sette sammen en effektiv økt selv, kan det være lurt å få hjelp av en personlig trener. Selv jobber hun som det online.

– Med hjelp underveis sikrer man at man har et godt øvelsesutvalg, får benyttet store bevegelsesutslag, og ikke minst tar hensyn til nivå på belastning, volum og frekvens på treningen.

Vekter til hjemmetrening

Heichelmann understreker at progressiv belastning er viktig for å bygge muskler.

– Dette betyr enkelt og at for å få fremgang, må vi gjøre litt mer enn kroppen er vant til.

Økning i søk på hjemmetrening

Søk etter hjemmetreningsutstyr fra 2019 til nå:

  • Vektskiver: +733%
  • Kettlebells: + 476%
  • Manualer og vektstenger: +366%
  • Treningsbenker og stativ: +234%
  • Romaskiner: +219%
  • Pull-up bars: 199%
  • Trimsykkel: +174%

Kilde: Prisjakt.no

Her kan det være lurt å investere i noen manualer eller kanskje en pullupbar som enkelt kan festes over dørkarmen og fjernes når du er ferdig med å trene. Hun anbefaler spesielt vekter for de som har erfaring med trening.

– Å velge et par kettlebels eller manualer er svært bruksvennlig, da de kan belaste et hav av øvelser. Velg gjerne en moderat tung vekt for deg, slik at du kan benytte den for både overkropp og underkropp, sier hun.

Enorm økning i søk

Prisjakt.no har sett en enorm økning i hjemmetreningssegmentet for søk på nettopp vekter. Vektskiver har økt med 733 prosent, kettlebells med 476 prosent, og manualer og vektstenger med 366 prosent. I tillegg har treningsbenker og stativ, romaskiner, pullupbars og trimsykler økt kraftig sammenlignet med 2019.

Disse tallene sier ikke noe om hva folk faktisk ender med å kjøpe, men søksstatistikken viser en enormt økt interesse etter at korona tvang mange til å trene hjemme.

ØKTE SØKSTALL: Are Vittersø, Norgessjef i Prisjakt.no, forteller at søk etter hjemmetreningsustyr har eksplodert.
ØKTE SØKSTALL: Are Vittersø, Norgessjef i Prisjakt.no, forteller at søk etter hjemmetreningsustyr har eksplodert. Foto: Prisjakt.no.

–Det blir spennende å se om folk nå har skaffet seg det de trengte, eller om veksten fortsetter i 2021. Det kan være at mange har oppdaget at denne formen for trening funker vel så bra, og ønsker å utvide treningsstudioet sitt hjemme, eller om det går andre veien og at mange føler at det ikke ga samme effekt, sier Vittersø.

Mer trening utendørs

Også utendørstreningen har økt, og når mange tilbud som tidligere ble benyttet er stengt, trekker folk ut mer enn før. Prisjakt.no ser økt interesse for turklær og utstyr.

Her har hodetelefoner, løpesko, turjakker, treningsklokker og tursko blitt mye mer søkt på enn året før.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2021, og sist oppdatert 09/02 2021.

Les også