Test av yogamatter

Testens taper krøller seg og flytter seg på gulvet

Test av 10 yogamatter.

TEST AV YOGAMATTER: Vi har funnet de tre beste. FOTO: Produsentene
TEST AV YOGAMATTER: Vi har funnet de tre beste. FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Tips:

Vask matten for hver 5–10. Bruk med en svamp dyppet i såpevann. En 50/50-blanding av vann og hvit eddik er også ideelt for å få vekk kroppsfett. Noen matter kan maskinvaskes.

Matten er din grounding space. Velg en det er lett å jorde!

Yogamatter er egnet til fysisk yoga, der du beveger deg fra stilling til stilling. De kan selvsagt også brukes til annen trening. For klassisk yoga som er mindre dynamisk og har flere liggende stillinger, foretrekker mange tykkere, mykere matter.

Testvinnere

I denne testen av 10 yogamatter har tre matter fått terningkast 6:

Liforme Yoga Mat, Manduka eKO yogamatter og Jade Harmony Pro 68''.

Slik har vi testet

Vi har testet 10 yogamatter til dynamisk yoga. De mest solide mattene er ganske tunge. Til reisebruk kan det være bedre å velge en mindre solid matte som ikke er vanskelig å få med seg.

I denne testen har vi vært mindre opptatt av reisevennlighet, og mer av at mattene er optimale for dynamisk yoga.

Vi har lagt vekt på komfort, om de ligger godt på gulvet, har god friksjon i overflaten og utgjør en minst mulig belastning for miljøet.

Vi oppgir tykkelsen på hver matte i millimeter. I noen tilfeller avviker tykkelsen vi målte fra den som er oppgitt av produsent.

Testpanel

Ingvild Nesje er naprapat og tidligere danser som har undervist yoga siden 2008 i Oslo, Stockholm og København. Som naprapat bruker hun pusteteknikker og øvelser fra yoga i behandlingen.

Ingebjørg Vesaas er medeier av Yogaloftet AS og daglig leder for deres avdeling i Stavern. Hun har praktisert yoga i 17 år, og undervist i 14 år.

Maren Haugeto er journalist, mentaltrener, allround treningsfantast og profesjonell tester.

Beskytter mot hardt gulv

Når du praktiserer yoga, trenger du en matte som gir en viss demping, så du beskytter knoklene dine mot harde gulv. Samtidig må dempingen være fast slik at du ikke mister balansen.

Friksjonen mellom poter og matte må være god, og matten må ligge helt nedpå gulvet og ikke rikke seg.

Enden som har ligget innerst i rullen bør være mulig å brette helt ut. Noen matter krøller og flytter seg lettere ved bevegelse enn andre.

Her er 8 gode yoga-øvelser.

Dette bør du se etter når du velger matte

Måten matten er produsert på, bør ha noe å si for hva du bruker penger på. Det er stor forskjell på hvor belastende ulike plastmaterialer er for miljøet.

Verstinger som PVC forgifter miljøet og drikkevannet til de som bor i nærheten av fabrikkene. De er dessuten ikke nedbrytbare, men varer i tusenvis av år før de brytes ned, mens de gir fra seg gasser.

Legg merke til hva matten er laget av og ikke kjøp matter der materialer ikke er oppgitt. Produksjonen bør skje uten bruk av miljøgifter og matten bør være nedbrytbar.

Noen matter markedsføres som «miljøvennlige» fordi de kan resirkuleres. Det er en fattig trøst når det ikke er noe sted å levere dem til resirkulering. De kan nemlig ikke gjenvinnes sammen med vanlig plastemballasje. At materialer som TPE er biologisk nedbrytbare, må også tas med en klype salt, da det ikke er klart om det tar 5 eller 500 år før de blitt brutt ned i naturen.

Ellers kommer vi ikke utenom at både produksjon og frakt fører til utslipp av CO. Den beste måten å begrense slike utslipp på er å kjøpe en matte du kan bruke i årevis, og finne en kreativ måte å bruke den på når den er utslitt.

Leter du etter treningstights også? Vi har testet kompresjonstights!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning