Test av kompresjonstights

- Gjennomsiktig på rumpa når man bøyer seg

Og det er det eneste minuset ved testvinneren.

Publisert Oppdatert

TIPS!

Såkalte leg-sleeves er strømper uten fot som komprimerer muskulaturen i leggene. De er supre å ta på etter en lang løpetur for å få fart på restitusjonen.

En bukse som strammer opp, gjør deg raskere og gir sprettrumpe? Ikke rart kompresjonstights slår an.

Kompresjonstights skiller seg fra andre treningstights ved at de er trangere og strammer rundt musklene i beina.

Holder på plass musklene

Poenget er at det gir trykk på musklene og holder dem på plass, slik at de disser mindre. Produsentene hevder at dette motvirker slitasjeskader i musklene og gir raskere restitusjon.

Mange produsenter påstår også at kompresjonstights fremmer prestasjon ved å øke blodgjennomstrømningen til musklene, men ingen vitenskapelige studier har påvist akkurat dette.

Det kan likevel være gode grunner til å bruke kompresjonstights. At de reduserer dissing og strammer opp rumpe og lår, er kanskje hovedgrunnen til at de er blitt så populære. Rent fysiologisk har kompresjonstights mest for seg som et restitusjonsplagg.

Studier har vist at leggmuskulaturen faktisk restitueres noe raskere etter lange løp hvis du legger kompresjon på leggene etter løpingen.

Hvordan velge riktig

Når du velger kompresjonstights, bør du være klar over hva du legger mest vekt på av egenskaper, som kompresjon, ventilering og bevegelsesfrihet.

En tights med mye kompresjon vil være tykkere, kjennes strammere på og gi mindre bevegelsesfrihet. Tykt stoff kan også gå utover ventileringen. Det gjelder å velge en tights som er best på de egenskapene du synes er viktigst.

Noen kompresjonstightser er bare ekstra trange tightser. De som gir best kompresjon, er de som gir et ekstra trykk mot de store musklene i lårene og leggene. Det er der du trenger det mest.

Kompresjon på magen har ingen fysiologiske fordeler, men noen ønsker det for å holde magen inne. De trangeste tightsene kan imidlertid være ubehagelige for deg som pleier å puste med magen.

Test av 10 kompresjonstights

Vi har testet 10 kompresjonstightser med nesten 1000 kroner i prisforskjell. Hvilken som passer deg best, kommer an på preferansene dine. Beskrivelsene gir et mer nyansert bilde enn terningkastene. Kompresjon vektes høyt i denne testen. Terningkastene ville sett annerledes ut om det var en generell test av tightser.

Slik testet vi

Tre løpere har testet tøyet: Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL, Ingunn Selvåg (@ingunnselvag), brannmann og aktiv crossfitutøver som har gått Norge på langs, og Maren Haugeto, journalist, treningsfantast og profesjonell tester.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning