Test av sko til mengdetrening

Her er vårens nye løpesko

Velg riktig sko og løp en eksplosiv sesong i møte.

LØPESKO: ShapeUp og Klikk.no har testet 12 løpesko for mengdetrening.
LØPESKO: ShapeUp og Klikk.no har testet 12 løpesko for mengdetrening. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

ShapeUp og Löplabbets ekspertløpere skor deg for treningsopplevelser som vil ta pusten fra deg.

Mengdetreningssko er løpesko som er konstruert for rolig løpetrening eller langkjøring. Alle modellene i denne testen er laget for å tåle mange mil langs asfalt- eller grusvei, og alle er løpesko av høy kvalitet.

Best i test

Skoene i denne testen kommer jevnt over godt ut. To av tolv skopar får terningkast seks, mens seks par får terningkast fem.

Testens vinner er Asics Gel-Nimbus 13, en sko helt i toppsjiktet som vil passe mange ulike føtter. Den er svært godt dempet, både i hæl og forfot.

Også Hoka One One Bondi B får toppkarakter. Såle med suveren demping bidrar til den gode plasseringen.

Adidas Supernova Glide 4 er skoen som gir best løpsfølelse av alle i testen!

Testkriterier

I denne testen har vi vurdert hver modell etter kriteriene støtdemping, stabilitet og løpsfølelse. For å se hvilke delkarakterer skoene får kan du klikke på hver enkelt sko lenger ned på siden.

Støtdemping kan variere mye i kvalitet og varighet fra modell til modell, ifølge Tor Fauske ved Löplabbet. Vekten du belaster skoen med har betydning for hvordan støtdempingen oppfattes og kan utnyttes.

Stabilitet er skoens evne til å korrigere for at du overpronerer, eller skjevbelaster føttene dine. Halvparten av oss overpronerer, og noen skomodeller er bedre enn andre på å korrigere for dette.

Løpsfølelse er en uhyre viktig egenskap ved en sko, om enn litt diffus. Det går blant annet ut på hvordan du opplever kontakten med underlaget, og om skoen er inspirerende å løpe med. Lette, smidige sko har oftest bedre løpsfølelse enn de tyngre og stivere.

Testen er dermed ment som en veiledning. Du må uansett få hjelp til å finne den løpeskoen som passer deg best.

Hvordan vi testet

Vi har testet modeller som er tilgjengelige i sportsbutikker over hele landet. Vi gir karakterer fra 1 til 6 på støtdemping og løpsfølelse, og vurderer stabilitet etter samme skala, der 6 er for deg som har en kraftig overpronasjon og 1 er for deg som underpronerer.

Samlet karakter antyder hvor god skoen er for mange, men en 6-er trenger ikke å bety at denne skoen er den beste for deg.

Fire ivrige damer fra Löplabbets testteam har testet tolv par sko fra åtte leverandører. De har brukt skoene på vanlige treningsøkter i hele vinter, og har i tillegg testet alle modellene på tredemølla med filmopptak for å finvurdere stabiliteten.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Unngå de klassiske treningstabbene

Er løping eller styrketrening best mot magefett?

Slik får du superkondis

Disse butikkene selger falske nike-sko

Her er de beste løpeskoene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning