Test av løpesko

De beste løpeskoene

Test av løpsfølelse, stabilitet og støtdemping i 12 løpesko.

TEST: FitLiving og Klikk.no har testet 12 løpesko.
TEST: FitLiving og Klikk.no har testet 12 løpesko. Foto: FOTO: Produsentene
Sist oppdatert

Slik er karakterene gitt

Vi gir karakterer fra 1-6 (der 6 er best) på støtdemping og løpsfølelse. Vi vurderer også stabilitet etter samme skala der 6 er for deg som har en kraftig overpronasjon og 1 er for deg som underpronerer. Vi kårer modellen med best støtdemping, best stabilitet og best løpsfølelse. Totalkarakter gis ved å vektlegge løpsfølelse 60%, støtdemping 30% og stabilitet 10%.

Alle modellene får en subjektiv beskrivelse og anbefaling om hvem modellen passer for og hvem som bør styre unna.

Skoene i testen føres av ledende sportsbutikker og -kjeder, blant andre Intersport, XXL, Oslo Sportslager og Løplabbet.

Fire kvinnelige løpere har testet 47 par med sko i tre måneder. Til sammen har de løpt 2400 kilometer.

- "Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på", er en god leveregel. Derfor er disse skoene testet grundig. Testen omfatter det leverandørene kaller mengdetreningssko. Det er modeller som først og fremst er konstruert for rolig trening - eller langkjøring, sier Tor Fauske.

Han er koordinator av skotesten og daglig leder hos Løplabbet i Oslo.

De fire testløperne har gjort seg opp en mening om støtdempingen, stabiliteten, passformen og ikke minst løpsfølelsen. Alle modellene i testen er beregnet for asfalt og grus.

- Testløperne har brukt skoene på sine vanlige treningsøkter i hele vinter. I tillegg er alle modellene testet på tredemølla med filmopptak for å ytterligere vurdere stabiliteten, forteller Tor Fauske.

Han mener at vi ikke vil finne dårlige modeller i årets test. Men alle løpere har ulik oppfatning av hvordan den ideelle løpeskomodellen bør være. Det er det viktig at du også har med deg når du skal velge sko.

Løpsfølelse

Løpsfølelse innbefatter for eksempel hvordan man opplever kontakten med underlaget, om skoen er inspirerende å løpe med eller om den er som et uformelig og tungt blylodd uten respons.

Lette og smidige sko har oftest bedre løpsfølelse enn tyngre og stivere sko.

Støtdemping

Joggesko lages i ulike kategorier.

- Mengdetreningsskoene er laget for å tåle mange mil langs asfalten eller grusveien. Komfort og holdbarhet på støtdempingen kan variere mye fra modell til modell. Vekten man belaster skoen med har betydning for hvordan støtdempingen oppfattes og kan utnyttes, sier Tor Fauske hos Løplabbet.

Vi er forskjellige!

- Nå konstrueres også dame- og herremodeller med ulike mellomsåler og yttersåler forskjellig fordi dame- og herreløpere belaster forskjellig, sier Tor Fauske.

Passform

Noen modeller passer bedre for den med flat og bred fot, mens andre sitter bedre på de som har høye vrister og trenger stor plass til tærne.

Stabilitet

Halvparten av alle oss som løper, eller jogger, overpronerer. Det vil si at vi skjevbelaster føttene våre.

- Mange pronerer også sent i steget, såkalt forfotspronasjon Joggeskoprodusentene har modeller som korrigerer dette. Noen bedre enn andre. Det er dette vi mener med stabilitet - hvor godt skoene korrigerer overpronasjon, sier Tor Fauske.

Testen er bearbeidet av Janicke Gonstad (Fit Living) og Anders Rasch (Klikk.no). Løpeskotesten er gjennomført i samarbeid med testere hos Løplabbet.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik får du superkondis

Styrkeøvelsene som gir større fart

Her er den beste terrengsykkelen

Den ultimate treningsøvelsen

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også