Selger falske Nike-joggesko

Her er de falske Nike-butikkene

Ikke la deg lure av de lave prisene, joggeskoene holder ikke mål.

FALSK ELLER EKTE? Skoen til venstre er en ekte Nike Lunareclipse+ damesko fra Löplabbet, kr. 1500. Den til høyre er en uekte Nike Lunar Eclipse sko, kr. 440 fra Nikeworks.com. Vær oppmerksom på at Nike også selger en modell som er helt lik kopivaren til høyre.
FALSK ELLER EKTE? Skoen til venstre er en ekte Nike Lunareclipse+ damesko fra Löplabbet, kr. 1500. Den til høyre er en uekte Nike Lunar Eclipse sko, kr. 440 fra Nikeworks.com. Vær oppmerksom på at Nike også selger en modell som er helt lik kopivaren til høyre. Foto: FAKSIMILE: Löplabbet.no/Nikeworks.com
Publisert Oppdatert
HELT LIKE: Joggeskoene fra nikeworks.com ser akkurat ut som ekte joggesko fra Nike, og beskrives som «100 prosent autentiske». FOTO: Faksimile fra nikeworks.com
HELT LIKE: Joggeskoene fra nikeworks.com ser akkurat ut som ekte joggesko fra Nike, og beskrives som «100 prosent autentiske». FOTO: Faksimile fra nikeworks.com

Det kan være lett å la seg rive med når de kule joggeskoene du har siklet etter lenge, plutselig dukker opp i en nettannonse til en brøkdel av prisen i den lokale sportsforretningen.

Ofte er det penger å spare på å handle sportsutstyr på internett, men vær kritisk til hvor du handler.

Vi har sett nærmere på fem tvilsomme nettbutikker som selger det som gir seg ut for å være Nike-sko:

  • nikeworks.com
  • dreamsko.com
  • norgenikesko.com
  • lockshoes.com
  • nikenorge-sko.org

Elendige oversettelser

Felles for nettbutikkene er sterkt reduserte priser sammenlignet med originale Nike-sko, elendig norsk språk, tydelig oversatt via digitale oversettelsesprogram som Google Translate, og begrenset kontaktinformasjon, gjerne i form av uprofesjonelle e-postadresser.

Antagelsen om at nettbutikkene driver med piratvirksomhet blir raskt bekreftet av brand protection manager Ole Jensen, som jobber for Nike Nordic i København.

- Alle de fem nettsidene er falske, og skoene er kopier av Nikes originale produkt. Alle nettsider som vi får tips om, og det gjelder også disse, blir rapportert til vårt hovedkontor i USA. De jobber så med å få stengt sidene, men ofte går det bare en uke før det dukker opp en ny nettbutikk med samme innhold, men med nytt navn, sier han.

Joggesko uten garanti

Flere av nettbutikkene driver aggressiv markedsføring. Blant annet har nikeworks.com og dreamsko.com reklamert aktivt på Facebook med Nike-sko til svært gunstige priser.

Skoene er lekre, fargerike og ser akkurat ut som ekte joggesko fra Nike, og produktene omtales som «identiske» og «100 prosent autentiske».

De mange tvilsomme aktørene er en indikasjon på at det er lukrativt å selge falske joggesko til nordmenn, og markedsjef Cecilie Schrøder i Nike Norge bekrefter at de taper betydelige summer på piratvirksomheten.

- Det største problemet er at forbrukerne ikke vet om de får ekte vare, og det er umulig å vite hva slags materiale produktet er laget av og hvilken kvalitet det har. Du får dessuten ingen garantier for at betalingen er trygg og at levering foregår etter gjeldene retningslinjer, sier hun.

Kjøpte falske Nike-sko

BILLIG: Nettbutikkene driver aggressiv markedsføring, og lokker med billige priser sammenlignet med originale Nike-sko. FOTO: Faksimile fra nikenorge-sko.com
BILLIG: Nettbutikkene driver aggressiv markedsføring, og lokker med billige priser sammenlignet med originale Nike-sko. FOTO: Faksimile fra nikenorge-sko.com

En av mange som har kjøpt uorginale Nike-sko på nettet er Kristine Nordstad Moen. Hun jobber til daglig som leder for personlig trening ved Elixia Lade Arena i Trondheim, er aktiv blogger, og har i ti år brukt ekte Nike-sko i treningssammenheng.

I fjor sommer fikk hun imidlertid lyst til å teste ut om billigkopiene holdt mål, og bestilte dermed et par fra nikeworks.com.

- Selve kjøpet var veldig greit. Det var lett å bestille, og det tok i underkant av to uker før varene ble levert. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å handle på denne typen nettsted, men jeg tenke at jeg hadde råd til å tape pengene om skoene ikke kom fram. Dessuten hadde jeg hørt om flere som hadde god erfaring med det, sier hun da vi ringer henne.

Uten originalemballasje

Moen forteller at skoene var utrolig tett pakket da de kom i posten, trykt ned i to plaststrømper, og selvfølgelig uten original Nike-emballasje.

De så helt like ut som søsterens originale sko av samme type, men kvaliteten har vist seg å være langt fra den samme.

- Jeg kjenner godt på sålen at det ikke er ekte vare, skoene er stive, uten tilstrekkelig støtte, og kan ikke sammenlignes med originale produkter fra Nike. De ble også fort stygge i hælkappen, påpeker hun.

Treningsinstruktøren opplevde at skoene var helt greie til å tasse rundt med i styrkesalen, men påpeker at hun aldri ville brukt dem til løping og andre former for kondisjonstrening.

- For folk som har lyst på en sko med fine farger og kul design til en billig penge, kan det kanskje være verdt det, men jeg kommer aldri til å kjøpe igjen. Jeg betaler heller tre ganger så mye for ekte sko, både for å være sikret god kvalitet og i respekt for den autoriserte forhandler, sier hun.

Sjekk ut nettbutikkene

Falske Nike-butikker

nikeworks.com

Opprettet: 26. september 2009

Lokalisering: Xiamen, Kina

E-post: [email protected]

dreamsko.com

Opprettet: 2. november 2011

E-post: [email protected]

Lokalisering: Xixiang, Kina

norgenikesko.com

Opprettet: Ukjent.

Lokalisering: Quanzhou, Kina

E-post: [email protected]

lockshoes.com

Opprettet: 13. februar 2011

Lokalisering: Putin, Kina

E-post: [email protected]

nikenorge-sko.org

Opprettet: 27. desember 2011

Lokalisering: Wuhan, Kina

E-post: [email protected]

Som forbruker er det mulig å kontrollere hvem som står bak et nettsted, finne kontaktinformasjon, og opplysninger om når siden er opprettet ved å søke hos et firma som selger domener, for eksempel domene.no

En sjekk av domenene til de falske Nike-butikkene, viser at alle er registrert i Kina, og at nikeworks.com er den av nettsidene som har eksistert lengst. Vi har prøvd å komme i kontakt med nettstedene via e-post, men ikke fått noe svar.

Umulig å få tak i

Tollvesenet tar denne formen for kriminalitet på alvor og jobber aktivt for å bistå næringslivet i å stoppe piratkopierte varer, men opplyser at rettighetshaverne selv må ta det største ansvaret for å verne om sine produkter og opphavsretter.

- Vi registrerer stadig flere nettsteder lokalisert i Asia som henvender seg til norske forbrukere, Det viser seg nesten alltid å være umulig å få tak i personene som står bak, sier underdirektør Liv Rundberge i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Lovlig å kjøpe

Samtidig understreker hun at det det ikke er ulovlig for nordmenn å benytte seg av nettbutikkene.

- Det er fullt lovlig for privatpersoner å handle via disse nettstedene, på samme måte som om du kjøper en et falskt produkt på ferie i utlandet og tar det med deg hjem. Import av falske varer fra utlandet blir først kriminelt i tilfeller der det er snakk om store vareparti tiltenkt videresalg, påpeker Rundberge.

Ifølge underdirektøren blir det gjort stadig flere slike beslag som en konsekvens av at dette er et satsingsområde for Tollvesenet.

Tallene for 2011 er ikke enda ikke klare, men i første halvdel av året ble 300 store parti med piratvarer holdt tilbake. Det er mer enn i hele 2010.

Les også:

Så dårlig er de falske Nike-joggeskoene

Disse tvinger deg til å løpe riktig

Her skoene som virkelig duger

Denne treningen forbrenner mest fett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning