Flat mage:

Slik får du mage som Beyoncé

Sett av 15 minutter hver dag - her er hennes treningsprogram.

SUKSESS: Beyonces nøkkel til å lykkes med treningen er å holde motivasjonen oppe, stresset unna og å ha det gøy under treningen.
SUKSESS: Beyonces nøkkel til å lykkes med treningen er å holde motivasjonen oppe, stresset unna og å ha det gøy under treningen. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert

Tren mage og rygg

Løping gir minimal mage-og ryggtrening, bortsett fra at du må stabilisere litt for å holde overkroppen i ro. Et godt magealternativ etter endt løpetur er planken (hold kroppen over gulvet på underarmer og tær, med helt rett rygg). For ryggen er nedtrekk for den brede ryggmuskelen og rygghev for korsryggen, gode øvelser.

Mark Jenkins

Mark Jenkins sies å være mannen bak Beyoncés veltrimmede kurver. Jenkins har bakgrunn fra marinen og hevder at hvem som helst kan endre sin kroppsform dersom de overlever hans program. Programmet består av en blanding av pilates, gymnastikk, styrketrening og høyintensitets kondisjonstrening.

Jenkins trener også andre stjerner som for eksempel P. Diddy, Mary J. Blidge, Busta Rhymes, Missy Eliot og Brandy.

Vi ønsker oss alle en stram og fin mage, og de fleste blir nok litt misunnelige når de ser bilder av stjernenes flotte kropper.

Som oftest ligger det mange timers innsats bak de veltrimmede kroppene. Skuespiller og artist Beyoncé Knowles trener for eksempel fem til seks dager i uken sammen med sin personlige trener Mark Jenkins.

Del

Variasjon

To timer jobber Beyoncé og Jenkins hardt med et program bestående av blant annet styrketrening og løping på tredemølle, og i tillegg tar Beyoncé dansetimer, trener spinning og tar yogatimer hver uke.

Hun er bare én av mange stjerner som trenes av Mark Jenkins, og på sin hjemmeside røper han noe av hemmeligheten bak suksessen:

- Jeg bruker aldri samme treningsprogram to ganger. Ved å unngå rutiner, stimulerer man hjernen sin og musklene sine, sier han.

Suksessfaktorer

Også Beyoncé har funnet frem til sine egne suksessfaktorer.

- Nøkkelen til suksess for meg er å holde meg motivert, stressfri og å ha det gøy mens jeg trener, sier hun i et intervju med SELF magazine.

For å klare dette forsøker hun i likhet med treneren sin å varierer øvelsene hun gjør.

- Jeg gjør mange forskjellige ting med manualer. For eksempel setter jeg på en sang jeg liker godt og trener biceps med manualer så hardt jeg kan gjennom hele sangen, sier hun til SELF.

Lær av stjernene

Og vi kan faktisk lære av stjerner som Beyoncé. Det er nemlig håp selv for deg som ikke vil tilbringe timevis i treningsstudioet. Selv stjerner støter nemlig på utfordringer.

Turnélivet gjør det vanskelig å holde seg i form, og da gjelder det å finne frem til enkle rutiner som også kan gjennomføres på hotellrommet mellom slagene.

Når Beyoncé er langt fra treningsstudiet, pleier hun ifølge Fitness Magazine å gjennomføre et 12-minuttersprogram for magen.

- Øvelsene gjør underverker for magemusklene, sier Beyoncé.

Du kan jo prøve selv:

1. Vanlige situps i ett minutt

2. Ligg nede og sykle med føttene i luften i ett minutt

3. Hvil i ett minutt

4. Situps til venstre i ett minutt

5. Situps til høyre i ett minutt

6. Hvile i ett minutt

7. Planken i ett minutt

8. Hvile i ett minutt

9. Planken i ett minutt

10. Hvile i ett minutt

11. Captains chair i to minutter: Sitt på hendene dine, på en stol, med håndflaten ned. Løft opp lårene omtrent 6-8 cm fra stolen. Bruk magemusklene. Senk deg langsomt tilbake.

Daglig innsats

Personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner, Line Marion Nielsen Kjøniksen, bekrefter at du kan nå langt med en liten, daglig innsats.

Hun anbefaler da å få til en kombinasjon av kondisjon og styrke.

- Med Beyoncés program får du en bra trening av magemusklene, men har du fett på kroppen som skal bort i tillegg får du nok dessverre ikke Beyoncé-mage av det opplegget.

Da må du trene høyintensitetskondisjonstrening i tillegg, og gjerne øvelser som involverer de virkelig store muskelgruppene på kroppen, sier Nielsen Kjøniksen.

Misforstått sannhet

- En vanlig misforståelse er at om du bare trener magemusklene nok - for eksempel med 500 situps om dagen - så vil fettet forsvinne. Mange tror at de da vil sitte igjen med en feiende flott six-pack, men det stemmer dessverre ikke. For å få en sterk, flat og veltrent mage er det flere faktorer som spiller inn, sier hun.

Lær av feilene

Hun forteller at hun gjennom sin tid som trener og instruktør har møtte mange som har gjort denne feilen. Personer som dag etter dag gjør et uendelig antall situps eller vridninger i treningsapparatene, og som tror dette skal få sideflesket til å forsvinne.

- I mange tilfeller hjelper det ikke å si i fra heller. Dette har jo vedkommende gjort i alle år, men dersom du har det og fortsatt ikke har fått den magen du ønsker deg er det på tide å gjøre noen endringer, sier Nielsen Kjøniksen.

Mer muskler - mindre fett

For det trenger ikke å ta flere år. Setter du i gang nå, vil du se resultater i god tid før bikinisesongen.

- For å få drømmemagen må du øke magemuskulaturen med styrketrening og funksjonell trening, samtidig som du minsker mengden underhudsfett ved hjelp av intensiv kondisjonstrening og intervalltrening. Det er også nødvendig å kutte sukker og mettet fett. Spis mindre søtsaker og mer av alt det sunne, sier hun.

Et kvarter er nok

- Det er med andre ord mange faktorer som skal på plass, men med litt hjelp er det ganske enkelt å oppnå en flat og veltrent mage. Med bare 15-minutters hard, daglig innsats kan du faktisk gjøre veldig mye, sier Nielsen Kjøniksen.

Hun legger til at hvor lang tid det tar, naturligvis avhenger noe av utgangspunktet. Er du allerede veltrent, vil det stort sett krever mer innsats før du merker ytterligere forbedring.

Line Marion Nielsen Kjøniksen anbefaler dette programmet til deg som vil finne bikiniformen:

Line Marions «15-minutes workout regime»

Når

Hva

Kondisjon

Styrke

Mandag

Intervall + styrke for magen

4 min lav intensitet (rask gange/lett jogg). 5 min m/20 sek høy intensitet, 10 sek hvile osv. Varm ned 1 min rask gange.

Magesirkel: 1 runde av hver øvelse så mange du klarer uten pauser x 3.

Øvelser: Planken, sit-ups roing, sit-ups med strake ben opp

Tirsdag

Tabata

5 minutter rask gange/lett jogg

5 min m/20 sek arbeid, 10 sek hvile osv. med utfall bakover. Tilsvarende med "burpees"

Onsdag

Intervall + styrke for magen

Lik mandag

Magesirkel: 1 runde av hver øvelse så mange du klarer uten pauser x 3.

Øvelser: Sideplanken (hver side), bensenk, bekkenhev/omvendt sit-ups

Torsdag

Bakkeintervall

4 min lav intensitet (rask gange/lett jogg). 10 bakkeløp à ca. 100m (opp: høy intensitet, ned: lav intensitet).

Fredag

Intervall + styrke for magen

Lik mandag

Magesirkel: 1 runde av hver øvelse så mange du klarer uten pauser x 3.

Øvelser: Bensenk, skrå sit-ups, "havfruen"

Lørdag

Tabata

5 minutter rask gange/lett jogg

5 min m/20 sek arbeid, 10 sek hvile osv. med knebøy. Tilsvarende med push-ups.

Søndag

Kondisjon lav intensitet

Rask gange/lett jogg e.l.

LES OGSÅ:

Slik får du flat mage

Bedre med stor rumpe enn stor mage

Brenn maks magefett på 43 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning