Spis riktig for alderen din
Se hva kroppen trenger ekstra påfyll av, fra du er tenåring til overgangsalder.

(SIDE2): Det absolutt beste rådet er å spise et balansert kosthold gjennom hele livet.
Men hva kroppen trenger, forandrer seg allikevel noe med alderen og ved hvilke stadier vi er i livet.
Ernæringsfysiolog i SuperfoodUK, Ella Allred, har laget en liste over hvilke typer næringsstoffer vi trenger særlig mye av i enkelte stadier av livet, eller når vi når en viss alder.
Listen er publisert i den britiske avisen Daily Mail.
LES OGSÅ: Professor: – Rødt kjøtt og melk er sunt
Sent i tenårene
Presset om å se bra ut i dagens samfunn, kan være vanskelig for mange tenåringer. Det kan få mange unge til å prøve ekstreme dietter, mener ernæringsfysiologen. Hun påpeker at det er viktig å ikke utelukke matvaregrupper og heller ikke sverge til lavkarbo-kosthold. Det kan nemlig føre til at man utelukker viktige næringsstoffer kroppen trenger. Kroppen er fortsatt i vekst og det er viktig å spise balansert. Dette er også tiden vi fortsatt legger et grunnlag for god beinhelse og det kan være nyttig å spise kalsium- og magnesiumrik mat som grønne grønnsaker, nøtter, frø og fullkorn.
Mandelmelk og ferske fiken er gode valg som er rike på kalsium. Vi trenger også sunt fett for god hormonproduksjon, så kostholdet bør også inkludere omega-3 fettsyrer som du finner i fet fisk, flax- og chiafrø.
Fiber og sink kan gi bedre hud så frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter kan med fordel spises mye av.
Andre gode matvarer som kan fungere som næringsrike mellommåltider/snacks er egg, nøttemiks og hummus, råder hun.

LES OGSÅ: Dette er smart mat for gravide
Tidlig til midten av 20-årene
Mange bruker denne tiden til opplevelser og det kan også bli sene kvelder og en fest titt og ofte for mange.
Mat som er rik på vitamin B kan hjelpe kroppen å takle «den eventyrlystne livsstilen», ifølge ernæringsfysiologen.
Mat som sopp, egg, grønne grønnsaker, grønnkål-chips og fisk er gode valg.
Husk også på å få i deg nok jern, som du finer i røde linser, rødt kjøtt, solsikkefrø, nøtter og fisk.
LES OGSÅ: Sukker i frokostblandinger: Denne videoen vil gi deg en aha-opplevelse

Midten til slutten av 20-årene
For mange er det jobb som tar mye tid i denne perioden og kanskje klatrer du karrierestigen, i tillegg til å pleie venner og et parforhold.
Magnesiumrik mat hjelper kroppen med å slappe av og stresse ned.
Spis gjerne mørk sjokolade, bønner, avokado og fullkorn. Sukker og kaffe kan hindre opptak av magnesium, så prøv å holde konsumet av disse til et minimum.
LES OGSÅ: - Du bør tåle å være litt sulten

Fra 30 til 40
Flere kvinner får barn i dette aldersintervallet, så spis gjerne mat rik på folsyre. Folsyre er et av de kosttilskuddene som anbefales av norske helsemyndigheter, til gravide.
Du kan også spise mat rik på folsyre, som for eksempel asparges, spinat, grønnkål, bønner og sitrusfrukt.
Prøv å la minst en porsjon av det daglige fruktinntaket ditt være sitrusfrukt og spis gjerne to porsjoner grønn salat om dagen.
Er du glad i smoothies kan du lage en variant der du blander inn grønne grønnsaker, sammen med frukt. En fin måte å få i seg nok folsyre.

LES OGSÅ: 5 vanlige matmyter
Fra 40 til 50 år
Energien kan være noe lavere i denne alderen og produksjon av antioksidanten Koenzym Q10 er lavere enn før. To porsjoner med sardiner eller makrell kan være nyttig, i tillegg til peanøtter og biff.

LES OGSÅ: Hva er sunnest av mager og fet fisk?
Overgangsalderen
Dette er tiden da kroppen lager mindre av to hormoner, nemlig østrogen og progesteron. Disse hormonene regulerer menstruasjonen. Mange kvinner får hetetokter i overgangsalderen og du føler deg da plutselig varm og kan rødme i ansiktet.
Sesamfrø, kikerter og flaxfrø er gode matvalg sammen med fermentert soya.

LES OGSÅ: - Snacksen til barn er helt unødvendig
Etter overgangsalder
Fordi du ikke menstruerer lenger, trenger kroppen ofte mindre jern enn tidligere. Allikevel trenger kroppen noe jern og gode kilder er grønnsaker som grønnkål og grønne bladgrønnsaker, snarere enn lever og rødt kjøtt. Nøtter og frø er også gode kilder.
Forbrenningen går ned med alderen og vi har lettere for å legge på oss på midten. Det kan være nyttig å spise proteinrik mat, og langsomme karbohydrater i hvert måltid. Spis også egg, bønner, nøtter og frø og kutt inntak av raffinert sukker. Inkluder fet fisk, avokado og kokosolje i kostholdet ditt.
