Dette er smart mat for gravide
Brunost og fiskepinner er gode valg.

(SIDE2): «Melk og hvit fisk inneholder et viktig næringsstoff du trenger», skriver ernæringsbiolog Lise Von Krogh på nettsiden Bramat.no.
De har publisert saken Brunost og fiskepinner kan være smart mat for gravide og grunnen er at brunost er en av de matvarene vi har som er rikest på sporstoffet jod. Også sei og torsk inneholder mye jod og derfor er fiskepinner også et godt valg.
LES OGSÅ: Hva er egentlig sunnest av kesam og cottage cheese?
Gravide får i seg for lite jod
Jod er et mineral som sørger for at vi har et normalt stoffskifte og ikke utvikler struma og selv om jodmangel ikke er vanlig i Norge i dag, så ligger jodinntaket i visse grupper av befolkningen litt for lavt og dette gjelder særlig gravide kvinner, ifølge nettstedet.

Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) viser nemlig at overraskende mange gravide i Norge får mindre jod i kosten enn det som er anbefalt.
Ifølge Folkehelseinstituttet viser det seg også at særlig unge kvinner får mindre jod gjennom kostholdet enn tidligere, og særlig de som får i seg lite melkeprodukter og fisk i kostholdet, bør ta tilskudd som inneholder jod.
Et kosthold med fisk to til tre ganger i uken og daglig inntak av melkeprodukter dekker behovet for jod, står det på Folkehelseinstituttets nettsider.
LES OGSÅ: Hva er sunnest av mager og fet fisk?
Grunnen til at gravide og spedbarn er spesielt utsatt for mangel på jod, er fordi sporstoffet er nødvendig for at hjernen til fosteret og barnet skal utvikle seg og vokse.
Det kan være en utfordring å få i seg nok jod fordi det er få matvarer som er gode kilder til jod.
LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget
Det beste du kan spise
Melkeprodukter og sjømat, særlig brunost og hvit, mager fisk er de aller beste kildene til jod. Spiser du en torskemiddag får du i deg mer enn dagsbehovet. Sei til middag dekker også hele dagsbehovet. En porsjon fiskepinner dekker nesten hele jodbehovet, så spis heller fiskepinner enn pølser når du skal få i deg jod, oppfordrer ernæringsfysiologen i Bramat.
En porsjon med skalldyr som blåskjell eller krabbe gir mer enn nok jod til å dekke dagsbehovet.
(Kilder: Bramat.no, Folkehelseinstituttet, Hioa)