Test av middagsnudler

Her er de sunne nudlene

Test av 20 typer avslører store forskjeller.

TEST: DinKost har testet 20 middagsnudler.
TEST: DinKost har testet 20 middagsnudler. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert
TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius.
TESTERNE: Lise von Krogh (t.v.) og Cathrine Borchsenius. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Testerne

Cathrine Borchsenius er utdannet cand.scient/klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Hun er daglig leder i Bramat.no.

Lise von Krogh har hovedfag i ernæringsbiologi/cand.scient. fra Universitet i Bergen. Hun jobber også som Høgskolelektor ved Atlantis Medisinske Høgskole og underviser bachelorstudenter.

Utvalget av nudler har etter hvert blitt svært stort, og det er to typer nudler i butikken. Den ene sorten er såkalte middagsnudler, som du kan bruke i stedet for spagetti, ris eller poteter til middagen. Den andre sorten er nudler i porsjonspakninger, som du vanligvis har i kokende vann og tilsetter den tilhørende krydderposen.

Vi har testet middagsnudlene og porsjonsnudlene hver for seg, fordi de har ulik bruk og bør vurderes separat. Her presenterer vi testen av middagsnudler. Testen av porsjonsnudler finner du her.

Del

Sunt og godt med fullkornsnudler

Det er stor forskjell på hva du får i deg av næringsstoffer når du velger fullkornsnudler til middag, eller spiser "rett i koppen"-nudler. Mens det ene kan være en del av et sunt måltid, kan det andre valget bare gi deg tomme og fete kalorier.

Fullkornsnudler er basert på fullkornshvetemel, og er et næringsrikt valg. Ikke bare er det en god kilde til protein og fiber, men fullkorn er også en god kilde til jern og B-vitaminer. Spiser du fullkornsnudler til kjøtt eller fisk med grønnsaker, så er dette et balansert og sunt måltid. Bedre kan det nesten ikke bli.

Testvinnerne

Bare en av de testede nudlene får toppkarakter, nemlig Santa Maria Whole Wheat Noodles Durum wheat & Egg. Som nummer to kommer Santa Maria Wok Noodles durum, som får skryt for mye proteiner.

Tredjeplassen går til Exotic Food Bean Vermicelli. De nudlene inneholder verken fett eller protein.

Nudler med egg

Middagsnudler får du kjøpt i pakninger som vanligvis inneholder tre til fire porsjoner. Disse er raske å tilberede og trenger bare noen få minutters koketid.

Nudler som er tilsatt egg kommer også godt ut i testen. Dette skyldes at egg tilfører protein som øker den ernæringsmessige kvaliteten på produktet til tross for at det ikke er benyttet fullkorn.

Mye karbohydrat

Nudler som inneholder verken egg eller fullkorn har lavere ernæringsmessig kvalitet. Dette er nudler som kan være basert på rismel, mungbønner eller siktet hvetemel. Da får du rene karbohydratprodukter på linje med hvit ris og hvit pasta.

Når du spiser disse nudlene til middag er det smart å øke andelen grønnsaker slik at du får i deg fiber, samt spise rent kjøtt eller fisk til, slik at du får i deg kvalitetsprotein og jern. Desto større andel slike nudler du har på tallerkenen, desto mer ubalansert blir middagen.

Test av middagsnudler

I testen har vi sammenlignet nudlene per 100 gram matvare. Desto høyere innhold av protein og fiber, desto bedre resultat får produktet. Det totale energiinnholdet, og innholdet av fett, karbohydrater og salt trekker ned. Produkter som ikke har oppgitt saltinnholdet på pakningen får laveste skår. Produkter som inneholder fullkorn får et ekstra poeng, men de som er tilsatt palmeolje får fratrukket et poeng.

Fordi få produkter har opplysninger om mettet fett og sukker, inkluderes ikke dette i testen. Prisene er omtrentlige, og rundet av til nærmeste hele tall.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette er den «sunneste» sjokoladen

Stor test av grillpølser

Vi har testet 45 safttyper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning